![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.08.2002
![]() |
DivX a AMD K-6
Czy są jakieś programiki które by pomogły odtwarzać filmiki DivX na AMD K-6 350Mhz i Riva TNT1
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Gość
|
Re: DivX a AMD K-6
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
ja na ciutke lepszy sprzecie sobie to odpuscilem
k6-2 @450 - 256 sdr i jakas 8mb vga czy jakos tak.
dopiero jak wlozylem Matroxa DH 32MB to dalo sie ogladac divix'y i nawet nawet ladnie wygladaly. wg mnie progamowo to niewiele zyskasz.
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2002
![]() |
U mojego brata na K6-400 Divx-y szły OK (nic nie klatkowało), a na początku było tylko 64 MB RAMu. Znowu widziałem komputer Celeron 333 na płycie BX marki chyba Alpina (i to u dwóch osób z tą płytą), gdzie nie ma szans na prawidłowe odtwarzanie Divxów, nawet niektóre filmy MPEG skaczą.
Wydaje mi się, że to kwestia danego typu sprzętu danej klasy, szczególnie płyty głównej. Softwerowymi sztuczkami raczej nic nie da się poprawić, choć mam wrażenie, że po zainstalowaniu Win 2000 (wcześniej było 98) na komputerze z tą nieszczęsną Alpiną było trochę lepiej (ale dalej niezadowalająco). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Moim zdaniem to bardzo zależy od posiadanej karty graficznej.Karta S3 Savage 4 z 32 MB się w ogóle nie nadaje do filmów - WSZYSTKO 'klatkuje'. Natomiast stary Intel 740 z 8 MB oraz Riva TNT2 z 32 MB świetnie odtwarzały filmy DivX oraz MPEG (pozostały sprzęt - P2-333, 64 MB RAM, płyta GA-6BXC). Tak więc myślę, że w tym przypadku winna może być karta graficzna, chociarz duże znaczenie ma też procesor (wydajność na poziomie zaledwie Pentium Pro 200 + MMX)
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Swego czasu sporo eksperymentowałem z plikami DivX na podobnej konfiguracji (K6-2 300MHz).
Moje spostrzeżenia na ten temat przedstawię ponizej: Samo płynne odtwarzanie typowych plików DivX na takim sprzecie jest mozliwe . Pisząc "typowych" - mam na myśli pliki przeciętnej jakości ,takie jaki w większości krążą w obiegu . Warunki ,które trzeba spełnić są następujące : 1.Płyta głowna musi być taktowana magistrlą 100MHz . 2.Pamieć to samo - 100MHz (PC100). 3.podczas odtwarzania filmu w zdkładce kodeka DivX trzeba duwak "CpuQuality" ustawić na pozycję "0" (oczywiście mozna poeksperymentowac z wyzszymi ustawieniami). 4 .Ważne jest odpowiednie dopasowanie sterowników do karty graficznej . Przykład detonatorów + starsze karty Riva : są stery ,na których film sie rwie ,są stery na których nawet przy ustawieniu "CpuQuality" na 4 film odtwarza się płynnie . Wszystko zależy od sterowników "DirectDraw" - jeśli stery karty i sama karta współpracuje dobrze na tym poziomie nie ma problemu ,jeśli sterowniki do karty są zbyt stare lub maja "bugi" na tym poziomie (DirectDraw) wtedy ciężko zmusić kartę do płynności w DivX . Wracając do samego pliku DivX ,nalezy pamiętać iż kolosalny wpływ na obciązenie procesora ma tutaj metoda kompresji ,rozdzielczość kompresowanego filmu ,oraz jakość ustwiana (podczas samego juz odtwarzania pliku)w zakładce "CpuQuality" . I tak ; jeden film może obciążać procesor (np. Athlon 1400MHz) w 30% ,drugi w 99% . Wracając do K6-2 sprawdzałem kilka konfiguracji i stwierdzam iż jest to możliwe . Oczywiście radzę uważać na bardzo stare karty graficzne bo czasem to właśnie one mogą przesądzić sprawę płynności w DivX . Miałem równiez przypadek złej współpracy karty muzycznej ,która miała poważne problemy z dekompresją i odtwarzaniem ściezki z filmu zapisanej w foramcie MP3 48KHz (karta nie miała wspomagania hardware-owego dla 48KHz no i procesor musiał wszystko emulować) . W tym przypadku DivX zaczął się po prostu "tnąć" . Pozdrawiam .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|