![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.04.2011
![]() |
VirtualDub - audio codec error.
Wstawiam tu, bo nie widzę nigdzie działu dla programów.
Otóż mam problem. Mam program 'VirtualDub-MPEG2 1.6.19 build 24586' (dokładnie tą wersję). I niby wszystko okej, gdyby nie to, że przy niektórych plikach AVI pokazuje mi taki błąd: *załącznik* Z tym, że problem występuje przy plikach, które mają w nazwie np. : 'Glee.S02E16.HDTV.XviD-LOL.[VTV]' zaś z plikami z nazwą 'glee.s01e02.dvdrip.xvid-topaz' problemów nie ma. uprzedzę 'poradę' - zmiana nazwy nie pomaga. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Za pomoca MediaInfo sprawdz jaki to codec co go nie masz i doinstaluj.
Kodeki do kompresji sa w wiekszej wersji K-Lite Codec Pack.
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.04.2011
![]() |
po naciśnięciu na 'odwiedź witrynę tego kodeka audio' odsyła mnie tutaj:
iis.fraunhofer.de/en/bf/amm/ i o ile dobrze widzę, to tam nie ma do pobrania nic oprócz samych PDFów. i mam zainstalowane K-Lite Codec Pack 7.10 Full (jest większa wersja od tego? Oo). Wcześniej miałam którąś wersję ACE Mega Codecs Pack. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dźwięk jest "niby" kodowany w mp3 (bo tak się przynajmniej zgłasza).
Masz do wyboru kodeki: - Lame (najpopularniejszy) - Fraunhoffer (prekursor formatu, obecnie rzadko używany) - trudno go znaleźć, ale się da. - Helix (najnowszy, podobno najszybszy). Sprawdź który masz zainstalowany w systemie, po czym spróbuj z innym.
![]() |
![]() |
#5 | ||
VideoAudio
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
Cytat:
Skorzystaj z aktualnej wersji VirtualDub (obecnie stabilna 1.9.11 i eksperymentalna 1.10.0). Owszem, ale do kodowania. Cytat:
Nie rozwijany (bodajże od sześciu lat) - poza tym raczej nie wydano wersji ACM. Wracając do tematu... Jeśli w VirtualDub 1.9.11 problem się powtórzy, spróbuj skorzystać z wewnętrznego dekodowania. Options > Preferences... > AVI > Prefer internal audio decoders over installed third-party codecs ----- Odnośnie tego konkretnego pliku wideo... Audio nie jest poprawnie zapisane. Aktualna wersja VirtualDub wyświetla odpowiedni komunikat ("A non-zero wBitsPerSample value was detected in the MP3 audio format structure.") i wykonuje 'bieżącą' korektę ("This has been corrected in-memory to zero for better compatibility with common installed MP3 audio codecs."). Autokorekta tego błędu jest w VirtualDub od wersji 1.7.0. BTW... jeśli ktoś z jakiś powodów nie może skorzystać z VirtualDub, wspomniany defekt można poprawić przy ponownym muksowaniu A/V za pomocą AVI-Mux GUI. Poza tym audio ma zmienne bitrate. W VirtualDub-MPEG2 po edycji A/V może być niezsynchronizowane. W VirtualDub nie powinno być tego problemu - od wersji 1.8.0 obsługuje audio VBR ('zachowawczo' pozostawiono komunikat ostrzegający o VBR - można go wyłączyć w preferencjach). BTW... stary VirtualDubMod również obsługuje audio VBR (jednak VDM od dawna nie jest rozwijany i nie ma obecnie istotnych powodów by z niego korzystać). BTW... inny edytor - Avidemux - również powinien sobie poradzić z tym plikiem.
Ostatnio zmieniany przez Placio74 : 20.04.2011 o godz. 22:20 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Turturial DVD Audio Extraktor i prośba o podpowiedź jak podzielić plik DTS | albert1972 | Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio | 17 | 17.01.2011 21:41 |
Audio 180% v3.0 | Ghost_mode | Napędy optyczne CD | 7 | 19.06.2007 14:32 |
dvd z kamery | rogmanmajkel | DVD-Video | 16 | 26.05.2007 18:48 |
Mega Linkownia Audio HiFi | Calme | Off topic | 3 | 30.03.2005 14:42 |
Kodery - dekodery kompresujące audio | SLAYER | Off topic | 5 | 20.03.2002 11:22 |