Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.03.2011, 13:31   #1
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
x264 - jak go ugryźć?

hej,

jako, że w domu kamera miniDV to czasem bywa używana. materiał lecia na DVD ale też koduję go do Xvid'em do avika by mieć szybki podgląd też na kompie.

przyjąłem sobie tak, że kompresja będzie taka jak w filmach "scenowych" czyli 90min = 700MB i całkiem fajnie wszystko chodziło i się zgadzało do chwili aż wpadłem na genialny pomysł zastąpienia Xvida x264 dla lepszej jakości przy tej samej objętości.

W Xvid było jest łatwo. określony bitrate i wyszystko wychodzi ładnie.
w x264 pomyślałem że będzie to działać podobnie więc ten sam bitrate i wyniki jednak wyszły inne (większa objętość pliku wynikowego). pozmieniałem bitrate na mniejszy i się poprawiło, ale znów pogrzebanie w opcjach Profil/Level też zmienia wielkość pliku.

Jest jakiś sposób by to ogarnąć i by x264 generował "przewidywalną" wielkość pliku?
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.03.2011, 21:26   #2
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może używasz jakieś starej wersji x264, ja po raz pierwszy wykonałem kompresję do x264 (gordian knot) i od razu wszystko grało a kierowałem się jedynie nowymi zasadami scenowymi SDTV-X264
__________________


Ostatnio zmieniany przez gallus : 13.03.2011 o godz. 21:28
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2011, 21:59   #3
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus Podgląd Wiadomości
kierowałem się jedynie nowymi zasadami scenowymi SDTV-X264
co to za zasady? próbowałem googlować ale nic nie znalazłem na temat SDTV-X264. na sdtv owszem ale z x264 to nic.

kodek x264vfw_30_1867bm_26400

z pola bitwy dodam, że kodując 2-przebiegowo już jest w miarę dobrze z wielkością końcowa pliku, ale wywala mi błąd po pierwszym przebiegu. pozmieniałem coś i przeszło i teraz będę szukał czego zmiana to była.
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2011, 22:07   #4
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To może wywal tego starego builda i zainstaluj najnowszego (x264vfw_32_1913bm_27769), zasady masz poniżej

A kompresja w dwóch przebiegach jest wymagana wg. sceny dla xvid-a i x264
__________________


Ostatnio zmieniany przez gallus : 14.03.2011 o godz. 20:00
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2011, 22:56   #5
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ok. instalne nowszego builda :-)

a ten .jpg wrzuc porszę moze na imgur'a czy gdzies bo przez foruma jest strasznie nieczytelny ;-)
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 18:26   #6
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zapisz go sobie na hdd i otwórz w jakieś przegląarce np. irfran view
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 19:08   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ale co to ma dać jak ten obrazek jest nieczytelny, bo przeskalowany?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 19:59   #8
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A no faktycznie forum samo przeskalowało obrazek
Dołączone pliki
File Type: rar TVx264SD11D1.rar (7.5 KB, 92 oglądane)
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 20:24   #9
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oo.. fajna i obszerna 'dokumentacja'. dziękować
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 20:50   #10
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A co do jakości to ja chyba nie dostrzegam różnicy przy filmach zrzuconych z TV, ma ktoś jakiś przykład że x264 jest "ładniejsze" od xvida?

Ta sama klatka x264/xvid wg. zasad "sceny"
-x264.png -xvid.png
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 21:40   #11
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
u mnie z testów co robiłem (ale nie były one wg zaleceń 'sceny') to x264 dawał lepsze wyniki przy ruchu czy scenach 'ogniowych'.

tak przeglądam te zalecenia i sam się zapędziłem w kozi róg. się zastanawiam czy tamtejsze MiB jest równe normalnemu MB którego znam od dawna
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2011, 21:52   #12
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Chodzi po prostu o to, że 1MB = 1MiB = 1024kB, a nie 1000kB...
A wracając do tych zasad to jeszcze niewiele grup przyjęło x264 i większość nadal koduje do xvid-a...
__________________


Ostatnio zmieniany przez gallus : 14.03.2011 o godz. 22:01
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2011, 11:06   #13
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
x264 jest dużo lepszy od starych mpegów ale oczywiście nie zawsze to widać.
Najbardziej w przypadku trudnego materiału, czyli przykładowo właśnie z kamery DV.
Do filmów kinowych i jedno i drugie da taki sam efekt, poza tym źe x264 lepiej poradzi sobie w HD i małym pliku.

Po drugie jeżeli ustawimy tak, żeby kodowało się z rozsądną prędkością to rewelacji też nie ma co oczekiwać.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 15.03.2011 o godz. 11:25
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2011, 12:41   #14
tom-as
Zamyślony
 
Avatar użytkownika tom-as
 
Data rejestracji: 21.01.2006
Lokalizacja: Oberschlesien
Posty: 682
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Po drugie jeżeli ustawimy tak, żeby kodowało się z rozsądną prędkością to rewelacji też nie ma co oczekiwać.
mam taki zarąbisty sprzęt że kodowanie 2-przebiegowe to trwa to czas materiału razy 3 i to w Xvid. w x264 trwało jeszcze nieco dłużej
__________________
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished.
- Leslie Nielsen
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2011, 08:54   #15
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mi kodowanie materiału z kamery wyciągało 12fps.
Na Core2 Quad 3.3 .
Na Core2 2.8 kodowanie jednej kasetki trwało całą noc, ok 4-5fps.

Ale fakt troche filtrów powłączałem polepszających jakość.
Jak się dobrze go ustawi to każdy proc się podda, ale jakość jest niezła.
W HD to nie wiem... trzeba mieć jakiś serwer z kilkoma procesorami.

Przypominają mi sie czasy pierwszych konwersji DVD do DivX3. Też całą noc trwało na Pentium II 300 ...

http://www.komputronik.pl/index.php/..._V5_M002_.html
12 proców czyli 48 rdzeni z pasywnych chłodzeniem... nada się

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.03.2011 o godz. 09:07
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia andrzejj9 Humor 34 16.03.2019 15:39
Szukam Pracy zick Humor 43 24.09.2012 06:30
Powtórka z historii - trochę długie para Off topic 63 01.09.2005 09:50
Pliki FLAC jak to ugryźć ?? kris68 Napędy optyczne CD 13 30.08.2005 20:59


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.