![]() |
problem
Postępowałem według opisu januszp iciągle mam ten sam problem.
Po kompresji występuje przesunięcie fonii i wizji. |
Cytat:
|
he he januszp widzisz nadal nieuwaznie czytaja - przecie ja miałem ten sam problem ;)))
|
Dzieki januszp. Teraz juz wszystko dziala dobrze :D
|
Do "Bacz" :
Prawdopodobnie przycinasz obraz "w pionie" (Options/Select Source Range - Left+ - Right+) przy zastosowaniu formatu YV12 . Rozwiązania problemu są dwa : 1 .Zrezygnowac z przycięcia (poprzez zaliczanie Left- ,Right- aż do momentu zniknięcia ramki) pamiętając iż format YV12 supportuje tylko i wylacznie przyciącia w poziomie ("panorama"). 2 .Jeśli już przycięcie jest konieczne - zrezygnować z formatu YV12 i zastosować RGB .W tym przypadku szybkość kodowania drastycznie spadnie ,jednak w przypadku przycinania filmu w "pionie" taki zabieg jest niezbędny .jaro |
Dziwny bląd
Mam dziwny problem, podczas zgrywania DVD->DivX programem Vidomi wyskakuje mi bląd :(
(zaraz na początku jak tylko skonfiguruje program i wciskam Start)??? Program jest ustawiony zgodnie ze wskazowkami januszap. Komunikat brzmi nastepujaco : "The crop and scale settings have resulted in a scale UP. Vidomi doesn't curently support scaling YUV data UP. Aborting." Prosze o pomoc. |
|
gdzie moge znaleźć Vidomi wersje 0,448
Czy ma ktos vidomi wersje 0,448 prosze o odpowiedz!!
|
Odtwarzanie ? Zależy od użytego dekodera. Jeżeli chodzi o samo skomplikowanie formatu, dekodowanie XviDa może być troszkę wolniejsze, ale nie sądzę, aby bardziej, niż 10%.
|
A ja powiem tyle <wow>. wielkie dzieki dla Janusza. chyba sobe pozycze jakiegos DVD i ide sie bawic..... wiem ze bede musial poswiecic wiecej czasu (duron 900), ale mysle ze zabawa tego jets warta.
aha i jeszcz ejedno pytanie. czy taki powedzmy 2 plytowy film ma mniejsze wymagania spzretowe dla Xvida czy dla DivX 5? chodzi mi odtwazranie na slabszych komputerach. |
Hmm... 3.11 ? Powiem tak : kwestia gustu. :) Zgadzam się, że potrafi wyglądać naprawdę dobrze. :) A ja lubię XviDa :) DivXa 5.03 też :)
|
a moze jednal co innego ?
no nie wiem na scenie standardem jest raczej VirtualDub/XviD i NanDub/Divx 3.11 w SBC (2-pass) Divx 5.02 jest okej ale nikt tego nei robi czemu ? Bo 3.11 jest jednak najlepszy :>
virtual/nan-dub oferuje najlepsza konfigurowywalnosc, oczywiscie sa zwolennicy gordianknot a ja im movie ze jest to bardzo lamerski soft i nie ma to jak recznie ustawiec aspect ratio, przyciac obraz i go resize'owac , rozdzielczosci to 512-640 dla aspect ratio od 1.33 po przez 1.85 do 2.35. uzywanie 640+ powoduje efekt kafolzy przy nizszy bitrate'ach. gowne zasady jezeli chodzi o bitrate'y to 1CD=<108min dla PAL , 108+ min to juz oczywisce 2CD, jezeli film ma powiedzmy 112 min to polecam nie konvertowac dzwieku do mp3 tylko uzyc oryginalnej sicezki AC3. gdzies tam w necie byly faq, nie popolsku ale bardzo dobre np. doom9.org jest b.dobry i traktuje on takze od svcd/dvdr i ostatnia rzecz, zaden pakiet typu svcdriper/dvdxcopy i inne bardziewia tego typu nie dadza wam nigdy takiej jakosci jak wlasno reczna konfiguracja softu. no i to tyle :> |
Cytat:
|
No kto by pomyślał tyle odwiedzin ;)) - ja jestem w trakcie testów kodeka 5.0.3 troszke inaczej się go ustawia ale podoba mi sie ten gadget w rogu co sie pojawia jak spakujemy film .
Cholerka nie moge sprawdzic na full movie bo nie mam az tyle wolnego na dysku - trza pokasowac kupe materiałów |
"czy jak wyłązce audio ( nie odfajkuje proces audio??- dobrze myśle ze to tu??) to czy proces kompresji bedzie krótszy"
Oczywiście bedzie krótszy ,z racji tegi iż w ten sposób rezygnujemy wogóle ze ściezki audio w filmie . Program "Vidomi" nie jest w stanie zrzucić audio do formatu AC3 . W tym programie mamy do wyboru : - bez "Proces Audio" - plik bez dźwięku . - bez "Use Lame To encode" - dźwięk w formacie PCM (wav). - z "UseLame To Encode" - dźwięk MP3 . "-lame output frequency jakie am byc:same as source czy 48000 , 44000 , 32000hz" 48000 . Wady : - plik końcowy odrobine większy niż w przypadku 44000 - w przypadku braku supportu karty dźwiękowej dla odtwarzania plików 48KHz (starsze karty) zwiększenie obciążenia procesora . Zalety : - lepsza jaosc dźwięku niż w przypadku 44000 - nieco szybsza kompresja pliku "-proces audio ma byc :no normalize , one,two pas noramlize" Nie używam funkcji normalize jeśli chodzi o dźwięk . "- czym sie rózni lame encode type : dual chanel od stereo lub join stereo" To typowe metody kompresji dżwięku do formatu MP3 . Dual chanel . Kodek kompresuje każda ścieżkę osobno z zachowaniem pełnej "osobowości" kanału lewego oraz prawego . Stereo - działnie podobne jak w przypadku "DualChanel" . Join stereo - kategorycznie odradzam . Dzwięk zostastaje dosć poważnie zmieniony ,moje odczucia odsłuchowe sa w tym przypadku b.negatywne . jaro |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:13. |