Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   >>>Zrzucanie DVD na DivX<<< (https://forum.cdrinfo.pl/f16/zrzucanie-dvd-divx-15321/)

zbynio08 23.05.2003 21:36

problem

Postępowałem według opisu januszp iciągle mam ten sam problem.
Po kompresji występuje przesunięcie fonii i wizji.

Sniper 09.04.2003 23:09

Cytat:

Stef napisa***322;(a)
A ja powiem tyle <wow>. wielkie dzieki dla Janusza. chyba sobe pozycze jakiegos DVD i ide sie bawic..... wiem ze bede musial poswiecic wiecej czasu (duron 900), ale mysle ze zabawa tego jets warta.
aha i jeszcz ejedno pytanie. czy taki powedzmy 2 plytowy film ma mniejsze wymagania spzretowe dla Xvida czy dla DivX 5?
chodzi mi odtwazranie na slabszych komputerach.

wydaje mi sie ze xvid ma wieksze wymagania sprzetowe ale moge sie mylic - trza by sprawdzic

Sniper 09.04.2003 23:06

he he januszp widzisz nadal nieuwaznie czytaja - przecie ja miałem ten sam problem ;)))

Bacz 03.04.2003 12:41

Dzieki januszp. Teraz juz wszystko dziala dobrze :D

januszp 02.04.2003 19:20

Do "Bacz" :
Prawdopodobnie przycinasz obraz "w pionie" (Options/Select Source Range - Left+ - Right+) przy zastosowaniu formatu YV12 .
Rozwiązania problemu są dwa :
1 .Zrezygnowac z przycięcia (poprzez zaliczanie Left- ,Right- aż do momentu zniknięcia ramki) pamiętając iż format YV12 supportuje tylko i wylacznie przyciącia w poziomie ("panorama").
2 .Jeśli już przycięcie jest konieczne - zrezygnować z formatu YV12 i zastosować RGB .W tym przypadku szybkość kodowania drastycznie spadnie ,jednak w przypadku przycinania filmu w "pionie" taki zabieg jest niezbędny .jaro

Bacz 02.04.2003 15:44

Dziwny bląd

Mam dziwny problem, podczas zgrywania DVD->DivX programem Vidomi wyskakuje mi bląd :(
(zaraz na początku jak tylko skonfiguruje program i wciskam Start)???
Program jest ustawiony zgodnie ze wskazowkami januszap.

Komunikat brzmi nastepujaco :
"The crop and scale settings have resulted in a scale UP. Vidomi doesn't curently support scaling YUV data UP. Aborting."

Prosze o pomoc.

Fantomas 19.03.2003 22:46

Oczywiście na stronie twórców:
http://www.vidomi.com/download.php?op=mydown&did=17
Dobrej nocy.

cezaro111 19.03.2003 15:57

gdzie moge znaleźć Vidomi wersje 0,448

Czy ma ktos vidomi wersje 0,448 prosze o odpowiedz!!

Marius_The_Mad 13.03.2003 18:36

Odtwarzanie ? Zależy od użytego dekodera. Jeżeli chodzi o samo skomplikowanie formatu, dekodowanie XviDa może być troszkę wolniejsze, ale nie sądzę, aby bardziej, niż 10%.

Stef 12.03.2003 22:07

A ja powiem tyle <wow>. wielkie dzieki dla Janusza. chyba sobe pozycze jakiegos DVD i ide sie bawic..... wiem ze bede musial poswiecic wiecej czasu (duron 900), ale mysle ze zabawa tego jets warta.
aha i jeszcz ejedno pytanie. czy taki powedzmy 2 plytowy film ma mniejsze wymagania spzretowe dla Xvida czy dla DivX 5?
chodzi mi odtwazranie na slabszych komputerach.

Marius_The_Mad 27.02.2003 18:04

Hmm... 3.11 ? Powiem tak : kwestia gustu. :) Zgadzam się, że potrafi wyglądać naprawdę dobrze. :) A ja lubię XviDa :) DivXa 5.03 też :)

gALL 27.02.2003 01:35

a moze jednal co innego ?

no nie wiem na scenie standardem jest raczej VirtualDub/XviD i NanDub/Divx 3.11 w SBC (2-pass) Divx 5.02 jest okej ale nikt tego nei robi czemu ? Bo 3.11 jest jednak najlepszy :>
virtual/nan-dub oferuje najlepsza konfigurowywalnosc, oczywiscie sa zwolennicy gordianknot a ja im movie ze jest to bardzo lamerski soft i nie ma to jak recznie ustawiec aspect ratio, przyciac obraz i go resize'owac , rozdzielczosci to 512-640 dla aspect ratio od 1.33 po przez 1.85 do 2.35. uzywanie 640+ powoduje efekt kafolzy przy nizszy bitrate'ach. gowne zasady jezeli chodzi o bitrate'y to 1CD=<108min dla PAL , 108+ min to juz oczywisce 2CD, jezeli film ma powiedzmy 112 min to polecam nie konvertowac dzwieku do mp3 tylko uzyc oryginalnej sicezki AC3. gdzies tam w necie byly faq, nie popolsku ale bardzo dobre np. doom9.org jest b.dobry i traktuje on takze od svcd/dvdr
i ostatnia rzecz, zaden pakiet typu svcdriper/dvdxcopy i inne bardziewia tego typu nie dadza wam nigdy takiej jakosci jak wlasno reczna konfiguracja softu. no i to tyle :>

Marius_The_Mad 26.02.2003 02:09

Cytat:

januszp napisa***322;(a)

Join stereo - kategorycznie odradzam .
Dzwięk zostastaje dosć poważnie zmieniony ,moje odczucia odsłuchowe sa w tym przypadku b.negatywne .
jaro

Jaro - może przy tych ustawieniach, których używa program, rzeczywiście tak jest. Skompresuj na próbę "ręcznie" z wava na mp3, używając składni "lame --alt-preset 128 -b 128 --scale 1" (przy wersji 3.93.1 będzie to chyba --preset zamiast --alt-preset). Dostaniesz plik ABR, używający joint stereo i osobiście uważam, że naprawdę dobrej jakości, jak na ok. 128 kbps. Znacznie lepszej, niż defaultowe ustawienie joint stereo LAME'a. Oczywiście bitrate dobierz sobie wg. własnych preferencji (ale -b 128 powinno zostać bez zmian).

Sniper 04.02.2003 01:50

No kto by pomyślał tyle odwiedzin ;)) - ja jestem w trakcie testów kodeka 5.0.3 troszke inaczej się go ustawia ale podoba mi sie ten gadget w rogu co sie pojawia jak spakujemy film .
Cholerka nie moge sprawdzic na full movie bo nie mam az tyle wolnego na dysku - trza pokasowac kupe materiałów

januszp 14.01.2003 20:58

"czy jak wyłązce audio ( nie odfajkuje proces audio??- dobrze myśle ze to tu??) to czy proces kompresji bedzie krótszy"

Oczywiście bedzie krótszy ,z racji tegi iż w ten sposób rezygnujemy wogóle ze ściezki audio w filmie .
Program "Vidomi" nie jest w stanie zrzucić audio do formatu AC3 .
W tym programie mamy do wyboru :
- bez "Proces Audio" - plik bez dźwięku .
- bez "Use Lame To encode" - dźwięk w formacie PCM (wav).
- z "UseLame To Encode" - dźwięk MP3 .

"-lame output frequency jakie am byc:same as source czy 48000 , 44000 , 32000hz"

48000 .
Wady :
- plik końcowy odrobine większy niż w przypadku 44000
- w przypadku braku supportu karty dźwiękowej dla odtwarzania plików 48KHz (starsze karty) zwiększenie obciążenia procesora .

Zalety :
- lepsza jaosc dźwięku niż w przypadku 44000
- nieco szybsza kompresja pliku

"-proces audio ma byc :no normalize , one,two pas noramlize"
Nie używam funkcji normalize jeśli chodzi o dźwięk .

"- czym sie rózni lame encode type : dual chanel od stereo lub join stereo"

To typowe metody kompresji dżwięku do formatu MP3 .

Dual chanel .
Kodek kompresuje każda ścieżkę osobno z zachowaniem pełnej "osobowości" kanału lewego oraz prawego .

Stereo - działnie podobne jak w przypadku "DualChanel" .

Join stereo - kategorycznie odradzam .
Dzwięk zostastaje dosć poważnie zmieniony ,moje odczucia odsłuchowe sa w tym przypadku b.negatywne .
jaro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:13.