Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.09.2004, 15:56   #1
Jurak
Bywalec

Data rejestracji: 05.08.2004
Jurak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1.Jaki nośnik CDR wybrać? 2.TAO czy DAO i dlaczego?

Czesc
1. Zastanwiam sie czy nie zmienic nosnikow! Przejrzalem ostatnio duzo postow na tym forum i sam juz nie wiem! Aktualnie wypalam na Verbatimach DataLife 48x (CMC Magnetics)! Czytalem na forum ze plyty z tej tasmy produkcyjnej sa do bani! W sklepie gdzie kupuje to wlasnie Verbatimki sa tego producenta! Jednak wypala mi sie nawet dobrze, wszystko jak na razie moge odczytac z tych plyt! Bledy C1 mam w granicach 2-4, ale zazwyczaj srednia wynosi 2,4 - 2,8! Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie!! Co o tym wsz. myslicie? Nagrywam glownie filmy!
Czy lepiej wziasc moze do filmow platinumy ktore sa tansze i produkuje je Ritek, czy moze jeszcze co innego? Raz udalo mi sie dorwac Verbatim SuperAZO ale tylko raz Albo ich nie sprowadzaja za czesto , albo szybko ida
Powiedzcie mi prosze, co wybrac! Zostac przy tych Verbatimach (1,20 za sztuke) czy wziasc cos tanszego (Platinumy sa u mnie bodajze za 1zł)?

P.S pale z predkoscia 20x w celu zmniejszenia bledow, bo przy 32 -40x to byl koszmar

2. Kolejna sprawą jest tryb nagrywania! Chodzi o to,ktory mam wybrac? Caly czas nagrywalem (glownie filmy, tak j/w napisalem) w TAO! Jednak dzis przewinal mi sie post gdzie wszyscy zalecaja DAO!! Jaka jest roznica miedzy DAO a TAO? Dlaczego lepiej w DAO nagrywac? Co za tym przemawia?

BARDZO proszę o odpowiedź! Z góry dziękuje!
Pozdrawiam all!

--
LiteOn 40125S VZSOP
Jurak jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.09.2004, 16:44   #2
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

1. Zostan przy Verbatimach
2. TAO - Track-At-Once (nagrywanie sciezek), DAO - Disk-At-Once (nagrywanie calej plytki jako jednosc)
TAO czasami stosuje sie przy plytach multisesyjnych, ale zawsze lepiej nagrywac w DAO - szczegolnie plyty audio, filmy itp.
a dlaczego tak jest, to mozesz przeczytac na forum - wystarczy poszukac - bylo walkowane setki razy.
Stary 13.09.2004, 16:54   #3
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!

1. Zostan przy Verbatimach
2. TAO - Track-At-Once (nagrywanie sciezek), DAO - Disk-At-Once (nagrywanie calej plytki jako jednosc)
TAO czasami stosuje sie przy plytach multisesyjnych, ale zawsze lepiej nagrywac w DAO - szczegolnie plyty audio, filmy itp.
a dlaczego tak jest, to mozesz przeczytac na forum - wystarczy poszukac - bylo walkowane setki razy.
Bardzo dziekuje za szybka i konkretną odpowiedź!!!
Pozdrawiam całe forum!!!
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 16:59   #4
Jurak
Bywalec

edo - Tobie też dziękuje!!!
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 16:53   #5
edo
Bywalec

Data rejestracji: 20.09.2003
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1. Ja bym brał Platinumy od Riteka, a najlepsze są (przynajmniej u mnie) Verbatimy Pastele (też DataLife, ale w kilku kolorach z zielonym spodem, produkowane w Japonii)
2.
TAO - Track At Once - Zapisuje pojedynczą sesję bez wyłączania lasera, przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami wyłącza laser między nimi, używane jest zazwyczaj przy zapisie pojedynczego krążka na raty (zapis pakietowy)
DAO - Disc At Once - Zapisuje cały dysk bez wyłączania lasera, nawet przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami, co jest lepszym rozwiązaniem. Nie można tego użyć do zapisu ratalnego, bo domyślnie zamyka dysk.

Mam nadzieję, ze pomogłem .
Pozdrawiam.
edo jest offline  
Stary 13.09.2004, 17:00   #6
Remix
Capo di tutti capi

Cytat:
Napisany przez edo
DAO - Disc At Once - Zapisuje cały dysk bez wyłączania lasera, nawet przy kopiowaniu płyty z wieloma sesjami, co jest lepszym rozwiązaniem. Nie można tego użyć do zapisu ratalnego, bo domyślnie zamyka dysk.
Witam!

Mozna tylko trzeba wlasnie wylaczyc zamkniecie dysku
Stary 13.09.2004, 17:10   #7
edo
Bywalec

Data rejestracji: 20.09.2003
edo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!

Mozna tylko trzeba wlasnie wylaczyc zamkniecie dysku
Racja, w DAO można wyłączyć zamknięcie dysku - mój błąd .
Jednak zamiarem tej strategii zapisu jest nagranie całej płyty, czyli zapisując w DAO pakietowo nie wykonujemy nic innego, jak zapis w TAO. A NERO ma domyślnie przy zapisie ratalnym ustawione TAO, nie wiem, po co to zmieniać?
edo jest offline  
Stary 13.09.2004, 17:15   #8
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Zgadza sie... ale trzeba sie tylko trzymac zasady, ze audio nagrywamy w DAO i filmy tez w DAO, oraz plytki, do ktorych nie bedziemy nic dogrywac tez w DAO
Stary 13.09.2004, 17:37   #9
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jurak
Czesc
1. Zastanwiam sie czy nie zmienic nosnikow! Przejrzalem ostatnio duzo postow na tym forum i sam juz nie wiem! Aktualnie wypalam na Verbatimach DataLife 48x (CMC Magnetics)! Czytalem na forum ze plyty z tej tasmy produkcyjnej sa do bani! W sklepie gdzie kupuje to wlasnie Verbatimki sa tego producenta! Jednak wypala mi sie nawet dobrze, wszystko jak na razie moge odczytac z tych plyt! Bledy C1 mam w granicach 2-4, ale zazwyczaj srednia wynosi 2,4 - 2,8! Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie!! Co o tym wsz. myslicie? Nagrywam glownie filmy!
Jak chcesz to możesz zmienić np na DataLifePlus Super Azo Crystal, u mnie palą sie bardzo dobrze, średnia błędów to 0,5, możesz nagrywać też na Sony Supremas(takie jasnozielone opakowanie) ilość błędów podobna do verbatim. A tanie i całkiem dobre płyty to np. vakos, benq gold, tylko nie nagrywać zbyt szybko, tak do 32x powinno być dobrze.8 )
piotrek123 jest offline  
Stary 13.09.2004, 18:34   #10
smykus_likas
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2003
smykus_likas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale Jurak przeplacasz za te verby. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem (sklepy, gielda), ale tutaj u mnie we Wroclawiu verby od cmc kosztuja 85 gr/szt. Crystale sa po 1,10 /szt
Stary 13.09.2004, 18:44   #11
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez smykus_likas
Ale Jurak przeplacasz za te verby. Nie wiem jak u Ciebie z dostepem (sklepy, gielda), ale tutaj u mnie we Wroclawiu verby od cmc kosztuja 85 gr/szt. Crystale sa po 1,10 /szt
:\ ehh, to u mnie niezle za nie zgarniaja, moze wezme platinumy bo sa chyba po złotku! Ja mieszkam w Wodzisławiu Śląskim (koło Rybnika). Mamy tu troche sklepow, ale po 85 groszy to u nas sa esperanzy jesli wogole Nie pamietam dokladnie cennika ale mozliwe ze nawet 90gr za 1 sztuke esperanzy biora Ostatnio w makro widzialem Verbatimy - szpindel 50! Za sztuke bylo 84 grosze! Szukalem na pudle produenta ale nie bylo tam nic napisane czy to CMC, czy Mitsubishi czy co
no nic, w srode ide do sklepu, obadam sprawe z cennikiem, wezme kilka platinumow, Akossów, albo Vakossów i zobacze!
Serdecznie Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

P.S piszcie dalej, bo bede miec wieksze porownanie kto co poleca!

Pozdrowionka
Jurak jest offline  
Stary 13.09.2004, 19:39   #12
smykus_likas
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2003
smykus_likas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jurak, jezeli te verby sa bialo-zielone z napisem DataLife to na 90% beda to od cmc. Crystale sa srebrne- te beda od Mitsubishi
Stary 13.09.2004, 19:56   #13
Jurak
Bywalec

Cytat:
Napisany przez smykus_likas
Jurak, jezeli te verby sa bialo-zielone z napisem DataLife to na 90% beda to od cmc. Crystale sa srebrne- te beda od Mitsubishi
No są bialo - zielone !!! A mialem crystale kiedys, to sa od mitsubishi - dzis sprawdzilem !!! Wiec masz racje
Jedno pytanko: Czy mam rozumiec ze Verbatim juz w wiekszosci zleca DataLife'y do produkcji CMC Bo tak z tego wynika ze ida one do CMC!!! A np. Crystale (te lepsze do Mitsubishi)!!!

I jeszcze jedno: testowalem dzis te CMC nagrane (kilka plyt) bledy byly powyzej 2,4 a najwiecej 3,8 na jednej plycie!!!
I teraz: czy dalej kupowac te Verbatimy (1,30zł) czy lepiej wziasc co innego tanszego np Platinumy od Riteka bo bede oszczedzac 30 groszy na jednej plycie i jesli mam miec podobna ilosc bledow(czy mniejsza) na platinumach albo Vakosach (lub czyms innym) to uswiadomcie mnie , proszę !!! Nie chce wiecej przeplacac!!! Tych Verbatimow mam ze 100 za 1,30zł! I jesli platinumy (od Riteka) bym bral po 1zł - to teraz mialbym 50zł w kapsie na kolejne !!!

Pozdrawiam, Jurak
Jurak jest offline  
Stary 15.09.2004, 07:25   #14
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jurak
:\ ehh, to u mnie niezle za nie zgarniaja, moze wezme platinumy bo sa chyba po złotku! Ja mieszkam w Wodzisławiu Śląskim (koło Rybnika). Mamy tu troche sklepow, ale po 85 groszy to u nas sa esperanzy jesli wogole Nie pamietam dokladnie cennika ale mozliwe ze nawet 90gr za 1 sztuke esperanzy biora Ostatnio w makro widzialem Verbatimy - szpindel 50! Za sztuke bylo 84 grosze! Szukalem na pudle produenta ale nie bylo tam nic napisane czy to CMC, czy Mitsubishi czy co
no nic, w srode ide do sklepu, obadam sprawe z cennikiem, wezme kilka platinumow, Akossów, albo Vakossów i zobacze!
Serdecznie Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

P.S piszcie dalej, bo bede miec wieksze porownanie kto co poleca!

Pozdrowionka
najlepsze nośniki w/g mnie to sony zielone są za***iste po za tym tdk metallic wypas partia z 4 na początku kodu kreskowego dysan blach dobre ale w prędkości 24 memorexy też dobre ale do 24 palić po za tym standard verbatim pastel tdk d view to są dobre nośniki niekupuj datexów mam problem ostatnio mialem 100 sztuk na 100 20 nero niewypalil jakaś partia lewa się pojawila
Stary 16.09.2004, 00:40   #15
Jurak
Bywalec

Witam Was ponownie!!! Dziś udałem się do sklepu, zakupiłem 20 Platinumek - myśle "wszystkie od Riteka", ale...
Przychodze do domu, wkladam pierwsza plytke - producent PLASMON, szukam po forum - ciarki mnie przeszly! Nagralem 2 plytki (obydwie od Plasmona) bledy C1 na jednej 2,69 na drugiej 2,70! Troche duzo ale nie tak tragicznie!
No i dobra, plytki nagrane, film chodzi!
Nastepnie zauważam że w mojej partii 20 platinumow jest kilka 1x-48x, a kilka 1x-52x! Film nagralem na tych max 52x! Mysle sobie, "sprawdze te 48x"! Wkladam i mi wyskakuje Daxon - poszperałem po forum, znalazłem Sony Supremas z tej samej fabryki - więc mysle te Platinumy powinny być dobre! W koncu doszedlem do tego, zeby kazda plytke sprawdzic! Sprawdzilem wszystkie i wyszlo tak:
8 płytek - Plasmon
6 płytek - Daxon
i ...
6 płytek - Ritek!
Po tym wszystkim nagralem sobie kolejny film na plyte ze stajni Riteka - srednia bledow C1 - 0,9 ! Az mi sie usmiech na twarzy pojawił
Najbardziej zdzwilo mnie to w tym wszystkim, że miałem 20 płyt od 3 różnych producentów Ale myśle że Plasmon nie jest taki zły, wypadł lepiej niż Verbatimy od CMC, które miałem wcześniej...!

...niedaleka przyszłość
Otóż zostało mi pięć Verbatimek, miałem do nagrania jeszcze jeden film na 2CD! Wzialem te Verbatimy (od CMC) Wypalilem pierwszy CD potem drugi, i zapusciłem sobie dla ciekawości test! Zgadnijcie jak wypadło...
Jedna płyta miała średnią błędów C1 - 1,5 , a druga - 1,9! Takiego rezultatu na Verbach jeszcze nie osiągnąłem!!!
Po tym wszystkim jak kupiłem inne płytki, Verby zaczeły mi dobrze służyć, choć może to tylko te 2 płytki sie tak dobrze wypaliły

Podsumowując:
zarówno producenci - Plasmon i Ritek są w porządku! CMC wypada raz gorzej, raz lepiej, ale póki co to w wiekszosci gorzej ! Daxonów nie testowałem na razie! Jak przetestuje to dam tu znać!

P.S płyty nagrywane z prędkością 20x
Jurak jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: