Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.01.2003, 22:19   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace

A, zamieszcze dzisiaj posty hurtowo, czyli sztuk az dwa. Przed chwila pytalem sie o skokowe rozpedzanie mojego napedu, teraz inna watpliwosc. Mam plyte Gigabyte 7VRXP z kontrolerem RAID. Na razie jeszcze z niego nie korzystalem. Mam podlaczony twardy dysk jako single i nagrywarke (Lite-on 48x12x48x) razem z CD-ROMEM (Teac 32x), nagrywarka jako master. No i wlasciwie jedyny problem polega na tym, ze... nie ma zadnego problemu. Wszystko dziala jak nalezy. Nagrywarka kopiuje we wszystkich mozliwych predkosciach i wszystko dziala jak nalezy. No ale co chwila na forum pojawiaja sie posty o problemach z nagrywaniem i w wielu z nich przyczyna sa wlasnie podobne kombinacje podlaczenia napedow. U mnie wszystko chodzi bez zarzutu wiec czy jest jakikolwiek sens cokolwiek zmieniac? Kilka dni temu podlaczalem cos z komputerze i przy okazji otwarcia obudowy zaczalem sie nad tym zastanawiac. Mam w koncu jeszcze dwa wolne porty podlaczeniowe. Niedlugo kupie sobie te cienkie kable zamiast tasm wiec moge przy okazji zrobic male przemeblowanie. Co o tym sadzicie, warto?

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Mam podlaczone w sumie te trzy "wieksze" urzadzenia (bez stacji dyskow), a ostatnio musialem jeszcze na chwile podlaczyc drugi dysk i pojawil sie maly problem. Otoz nie mialem czwartego kabla zasilajacego. Troche mnie to zdziwilo, ale problemu nie bylo, bo po prostu odlaczylem jeden z napedow. Jesli jednak kupie sobie naped DVD, co pewnie w niedalekiej przyszlosci zrobie, to co wtedy. Na pewno jest jakies sposob, ale jaki? Sa jakies rozgaleziacze? A moze w obudowie sa jakies dodatkowe kable, ktorych nie znalazlem (no w to juz akurat watpie).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.01.2003, 22:28   #2
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja bym radzil Ci podlaczyc tak:

RAID:
Pimiary MAster: HDD

Kontroler z plyty
Primiary Master: CD-ROM
Secondary MAster: CD-RW
uzyskasz wtedy najwyzsza wydajnosc.

Rozgaleziacze zasilania mozna kupic. Sa po ok 3-5 zl za sztuke. (dodaja 2 zlacza zasilania zajmujac jedno).

I teraz pare uwag. Nagrywarek, dvd i cdromu nie podlaczaj pod RAIDa. Zas przyniesione dyski itp. wlasnie do RAID.
Martin_TP jest offline  
Stary 17.01.2003, 23:15   #3
Zeus
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.10.2000
Zeus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam

Tu sie naczytasz o podlaczaniu do plyty : http://cdrinfo.pl/cdr/porady/podlaczenie/ideconf.php3
o rozgaleznikach to juz Martin napisal wszystko co sie da
Co to sa cienkie kable bo nielape

Martin czemu nie podlaczac cd-romu, nagrywary, dvd do 2 kontrolera

Pozdrawiam

PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!!

Powered by LTR-52246S
Zeus jest offline  
Stary 17.01.2003, 23:19   #4
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Podlaczanie takich napedow do wszelkiej masci dodatkowych kontrolerow zarowno na PCI, czy wbudowanych wplyte, nie jest wskazane. Bywa ze powoduje to konfilkty lub urzadzenie nie najlepiej pracuje. Pozatym z definicji podlacza sie pod nie wylacznie twarde dyski. Za to pod kontroler z plyty glownej mozna podlaczac co sie ze chce.
Martin_TP jest offline  
Stary 17.01.2003, 23:29   #5
Zeus
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.10.2000
Zeus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Martin_TP napisa***322;(a)
[..]nie jest wskazane. Bywa ze powoduje to konfilkty lub urzadzenie nie najlepiej pracuje. [..]
Hmm ja nie mam problemow

PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!!

Powered by LTR-52246S
Zeus jest offline  
Stary 17.01.2003, 23:43   #6
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Cytat:
Zeus napisa***322;(a)
Hmm ja nie mam problemow
Ja tez, ale lepiej tam podlaczac dyski, ten kontroler naogol bywa szybszy i wydajniejszy niz ten z plyty/chipsetu.
Martin_TP jest offline  
Stary 18.01.2003, 01:15   #7
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie jestem ekspertem ale u mnie zdaje sieze bylo takie zdarzenie ze jak podlaczylem sobie na jednej tasmie hdd i nagrywarke na raida no to po kilku dniach mi siadla nagrywra nie wiem moze to nie od tego ale ostatnio duzo czytam i wyglada na to ze to wlasnie o to chodzilo
pozdro
Zelea jest offline  
Stary 18.01.2003, 04:57   #8
/||\aster
Gość

Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace

Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
Niedlugo kupie sobie te cienkie kable zamiast tasm wiec moge przy okazji zrobic male przemeblowanie. Co o tym sadzicie, warto?

Co do tych ciekich kabli to z tego co wiem sa one troche drogie, ale jest na to sposob, zostal on przedstawiony na tej stronie http://www.imperator102.prv.pl/, jest tam pokazane jak przerobic tasmy na takie ciekie kable, skoro juz bedziesz wymienial kable, moze warto sprawdzic ten sposob bo i tak bedziesz mial nowe a starych to raczej nie bedziesz uzywal wiec mozna sprobowac (tak mysle)

greetz

Stary 19.01.2003, 21:07   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:

RAID:

Kontroler z plyty

Rozgaleziacze zasilania mozna kupic. Sa po ok 3-5 zl za sztuke. (dodaja 2 zlacza zasilania zajmujac jedno).

I teraz pare uwag. Nagrywarek, dvd i cdromu nie podlaczaj pod RAIDa. Zas przyniesione dyski itp. wlasnie do RAID.
Hmmm, probowalem zmienic podlaczenia - tzn podpialem twardziela pod pierwszy z portow Raida i efekt byl taki, ze nie chcial w ogole z niego czytac, ani w biosie go nie widzial. Naturalnie wlaczylem Raida w biosie i zreszta przy uruchamianiu komputera skanowal cos tam w poszukiwaniu urzadzenia, ale nic nie znajdowal. Powinienem zrobic cos jeszcze o czym nie wiem. Zworem jakos dodatkowo w twardzielu chyba zmieniach nie trzeba? (Maxtor 60GB ATA133).

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.01.2003, 21:09   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace

Cytat:
/\aster napisa***322;(a)
Co do tych ciekich kabli to z tego co wiem sa one troche drogie, ale jest na to sposob, zostal on przedstawiony na tej stronie http://www.imperator102.prv.pl/, jest tam pokazane jak przerobic tasmy na takie ciekie kable, skoro juz bedziesz wymienial kable, moze warto sprawdzic ten sposob bo i tak bedziesz mial nowe a starych to raczej nie bedziesz uzywal wiec mozna sprobowac (tak mysle)

greetz
sprawdze, dzieki. A te cienkie kable wcale nie sa tak strasznie drogie. Najpierw tez tak myslalem, bo gdzies wyczytalem, ze zaczynaja sie od 50zl, ale potem sprawdzilem i okazalo sie, ze za 16 mozna juz kupic ATA100, a za 18zl ATA133. Tyle mozna przezyc, zwlaszcza, ze potrzebuje gora dwa.

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.01.2003, 21:45   #11
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Cytat:
Hmmm, probowalem zmienic podlaczenia - tzn podpialem twardziela pod pierwszy z portow Raida i efekt byl taki, ze nie chcial w ogole z niego czytac, ani w biosie go nie widzial. Naturalnie wlaczylem Raida w biosie i zreszta przy uruchamianiu komputera skanowal cos tam w poszukiwaniu urzadzenia, ale nic nie znajdowal. Powinienem zrobic cos jeszcze o czym nie wiem. Zworem jakos dodatkowo w twardzielu chyba zmieniach nie trzeba? (Maxtor 60GB ATA133).
Bo dysku podlaczonego pod RAID w bios nigdy nie widac Informacje o podlaczeniu pokazuje drugi BIOS - ten od kontrolera RAID. Pozatym zeby system Ci startowal z Raida trzeba w BIOS plyty ustawic by bootowanie odbywalo sie z Raid a nie z kontrolera plyty glownej. W instrukcji od plyty powinno byc co trzeba ustawic. Naogol jest to RAid, albo SCSI przy czym ustawia sie dodatkowo czy boot ze SCSI czy ATA... zreszta roznie to sie ustawia w zaleznosci od plyty i typi bios, w instrukcji znajdziesz. A raid tez ma tezn niekiedy swoj wlasny bios.

A co do kabli od 2 lat mam ladnie zrobione cienkie wstazki, nim jeszcze zaczeli o tym pisac, he. he... I sprawuje sie to wysmienicie
Dołączone obrazki
1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace-kable.jpg 
Martin_TP jest offline  
Stary 19.01.2003, 22:31   #12
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace

Cytat:
Najpierw tez tak myslalem, bo gdzies wyczytalem, ze zaczynaja sie od 50zl, ale potem sprawdzilem i okazalo sie, ze za 16 mozna juz kupic ATA100, a za 18zl ATA133.
Przepraszam, może nie jestam w temacie ale czym różni się kabel ATA 100 od ATA 133

priv
echoo jest offline  
Stary 19.01.2003, 23:04   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Re: Re: Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace

Cytat:
echoo napisa***322;(a)
Przepraszam, może nie jestam w temacie ale czym różni się kabel ATA 100 od ATA 133
tak wlasciwie to na dzien dzisiejszy niczym, ata133 jest tylko zwykle drozszy (zarowno zwykla tasma jak i te waskie). Teoretycznie majac i kontroler i dysk twardy ATA133 uzywajac kabla133 wszystko powinno chodzic szybciej, ale poki co to tylko teoria

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.01.2003, 23:15   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Bo dysku podlaczonego pod RAID w bios nigdy nie widac Informacje o podlaczeniu pokazuje drugi BIOS - ten od kontrolera RAID. Pozatym zeby system Ci startowal z Raida trzeba w BIOS plyty ustawic by bootowanie odbywalo sie z Raid a nie z kontrolera plyty glownej. W instrukcji od plyty powinno byc co trzeba ustawic. Naogol jest to RAid, albo SCSI przy czym ustawia sie dodatkowo czy boot ze SCSI czy ATA... zreszta roznie to sie ustawia w zaleznosci od plyty i typi bios, w instrukcji znajdziesz. A raid tez ma tezn niekiedy swoj wlasny bios.

A co do kabli od 2 lat mam ladnie zrobione cienkie wstazki, nim jeszcze zaczeli o tym pisac, he. he... I sprawuje sie to wysmienicie
kurcze, ile miejsca w obudowie U mnie to trudno palec wcisnac, a i tak jeszcze napedy sa na jednej tasmie. Co by bylo, gdybym podlaczyl je osobno
Z tym podlaczeniem jeszcze sie pobawie. I tak mialem zajrzec do instrukcji, bo nie moge cos wlaczyc kontrolera ATA133 (jesli to w ogole trzeba osobno wlaczac, ale z tego, co widze w biosie to chyba trzeba), a wlasciwie sprawic, zeby znalazl dysk jako taki (tylko przez jakis czas cos tam sobie mysli po czym - oczywiscie w biosie - wywala komunikat, ze nie ma driverow, z tym, ze nie wiem, czy chodzi mu tutaj o sterowniki czy o naped. Jesli sterowniki to je z plyty zainstalowalem, a jesli o naped, to przeciez jest podlaczony... Specjalnie mi nie zalezy, zeby twardziel koniecznie chodzil jako 133, ale dla swietego spokoju jeszcze raz przeanalizuje instrukcje i przy okazji posprawdzam dokladnie, jak to jest z tymi podlaczeniami.

andrzejj9 jest offline  
Stary 20.01.2003, 13:38   #15
ampel
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2002
ampel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:

RAID:

Kontroler z plyty

Pytanie do Martina

ja uzywam program Drive image5 do robienia zabezpieczen i tu moje pytanie czy: jak bede hcial przywrocic system za pomoca dyskietek
zrobionych tym programem to czy jak dysk HDD bedzie na raidzie
(a wiadomo ze przed przywroceniem nastepuje formatowanie dysku)
bedzie mozliwe przywrocenie plikow i czy jezeli dysk jest sformatowany to musze go wpierw podlaczyc pod Kontroler z plyty
Primiary Master bo nie bedzie tam przeciez sterownika z raid controlera
troche zawile ale mysle ze wiesz o co mi chodzi
ampel jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: