![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace
A, zamieszcze dzisiaj posty hurtowo, czyli sztuk az dwa. Przed chwila pytalem sie o skokowe rozpedzanie mojego napedu, teraz inna watpliwosc. Mam plyte Gigabyte 7VRXP z kontrolerem RAID. Na razie jeszcze z niego nie korzystalem. Mam podlaczony twardy dysk jako single i nagrywarke (Lite-on 48x12x48x) razem z CD-ROMEM (Teac 32x), nagrywarka jako master. No i wlasciwie jedyny problem polega na tym, ze... nie ma zadnego problemu. Wszystko dziala jak nalezy. Nagrywarka kopiuje we wszystkich mozliwych predkosciach i wszystko dziala jak nalezy. No ale co chwila na forum pojawiaja sie posty o problemach z nagrywaniem i w wielu z nich przyczyna sa wlasnie podobne kombinacje podlaczenia napedow. U mnie wszystko chodzi bez zarzutu wiec czy jest jakikolwiek sens cokolwiek zmieniac? Kilka dni temu podlaczalem cos z komputerze i przy okazji otwarcia obudowy zaczalem sie nad tym zastanawiac. Mam w koncu jeszcze dwa wolne porty podlaczeniowe. Niedlugo kupie sobie te cienkie kable zamiast tasm wiec moge przy okazji zrobic male przemeblowanie. Co o tym sadzicie, warto?
I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Mam podlaczone w sumie te trzy "wieksze" urzadzenia (bez stacji dyskow), a ostatnio musialem jeszcze na chwile podlaczyc drugi dysk i pojawil sie maly problem. Otoz nie mialem czwartego kabla zasilajacego. Troche mnie to zdziwilo, ale problemu nie bylo, bo po prostu odlaczylem jeden z napedow. Jesli jednak kupie sobie naped DVD, co pewnie w niedalekiej przyszlosci zrobie, to co wtedy. Na pewno jest jakies sposob, ale jaki? Sa jakies rozgaleziacze? A moze w obudowie sa jakies dodatkowe kable, ktorych nie znalazlem (no w to juz akurat watpie).
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Ja bym radzil Ci podlaczyc tak:
RAID: Pimiary MAster: HDD Kontroler z plyty Primiary Master: CD-ROM Secondary MAster: CD-RW uzyskasz wtedy najwyzsza wydajnosc. Rozgaleziacze zasilania mozna kupic. Sa po ok 3-5 zl za sztuke. (dodaja 2 zlacza zasilania zajmujac jedno). I teraz pare uwag. Nagrywarek, dvd i cdromu nie podlaczaj pod RAIDa. Zas przyniesione dyski itp. wlasnie do RAID.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
witam
Tu sie naczytasz o podlaczaniu do plyty : http://cdrinfo.pl/cdr/porady/podlaczenie/ideconf.php3 o rozgaleznikach to juz Martin napisal wszystko co sie da ![]() Co to sa cienkie kable bo nielape ![]() Martin czemu nie podlaczac cd-romu, nagrywary, dvd do 2 kontrolera ![]() Pozdrawiam
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
![]() |
![]() |
#4 |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
Podlaczanie takich napedow do wszelkiej masci dodatkowych kontrolerow zarowno na PCI, czy wbudowanych wplyte, nie jest wskazane. Bywa ze powoduje to konfilkty lub urzadzenie nie najlepiej pracuje. Pozatym z definicji podlacza sie pod nie wylacznie twarde dyski. Za to pod kontroler z plyty glownej mozna podlaczac co sie ze chce.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
Cytat:
![]()
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
Cytat:
|
![]() |
![]() |
#7 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
nie jestem ekspertem ale u mnie zdaje sieze bylo takie zdarzenie ze jak podlaczylem sobie na jednej tasmie hdd i nagrywarke na raida no to po kilku dniach mi siadla nagrywra nie wiem moze to nie od tego ale ostatnio duzo czytam i wyglada na to ze to wlasnie o to chodzilo
pozdro |
![]() |
![]() |
#8 | |
Gość
|
Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace
Cytat:
greetz |
|
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
#10 | |
the one
CDRinfo VIP
Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace
Cytat:
![]() |
#11 | |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
Cytat:
![]() A co do kabli od 2 lat mam ladnie zrobione cienkie wstazki, nim jeszcze zaczeli o tym pisac, he. he... ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Re: Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#13 | |
the one
CDRinfo VIP
Re: Re: Re: Re: 1 - Podlaczenie napedow, 2 - Kable zasilajace
Cytat:
![]() |
#14 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ![]() Z tym podlaczeniem jeszcze sie pobawie. I tak mialem zajrzec do instrukcji, bo nie moge cos wlaczyc kontrolera ATA133 (jesli to w ogole trzeba osobno wlaczac, ale z tego, co widze w biosie to chyba trzeba), a wlasciwie sprawic, zeby znalazl dysk jako taki (tylko przez jakis czas cos tam sobie mysli po czym - oczywiscie w biosie - wywala komunikat, ze nie ma driverow, z tym, ze nie wiem, czy chodzi mu tutaj o sterowniki czy o naped. Jesli sterowniki to je z plyty zainstalowalem, a jesli o naped, to przeciez jest podlaczony... Specjalnie mi nie zalezy, zeby twardziel koniecznie chodzil jako 133, ale dla swietego spokoju jeszcze raz przeanalizuje instrukcje i przy okazji posprawdzam dokladnie, jak to jest z tymi podlaczeniami.
![]() |
#15 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
Pytanie do Martina ja uzywam program Drive image5 do robienia zabezpieczen i tu moje pytanie czy: jak bede hcial przywrocic system za pomoca dyskietek zrobionych tym programem to czy jak dysk HDD bedzie na raidzie (a wiadomo ze przed przywroceniem nastepuje formatowanie dysku) bedzie mozliwe przywrocenie plikow i czy jezeli dysk jest sformatowany to musze go wpierw podlaczyc pod Kontroler z plyty Primiary Master bo nie bedzie tam przeciez sterownika z raid controlera troche zawile ale mysle ze wiesz o co mi chodzi |
|
![]() |
![]() |
|
|