![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.06.2002
![]() |
Adwanced DAE Q Test w Cd Speed -READ ERROR
Probowalem zrobic Adwanced DAE Q Test w Cd Speed (Nero)- LiteON LTR32125W... plytki testowe zarowno cdr jak i rw wypalaja sie bez problemow, gorzej z testem - wyskakuje READ ERROR (toster) juz na samym poczatku... Zwykle CD nie czyta tego wogole, w czym problem
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Jeżeli masz płytę główną na chipsecie VIA i sterowniki VIA Bus Master to NERO CD Speed prawdopodobnie nie przeprowadzi żadnego testu.
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
lub po prostu Paput
![]() |
Niestety nie piszesz jakie masz zainstalowane sterowniki kontrolera dyskowego. Jeżeli jest to BUS Master to CD Speed nie będzie działał prawidłowo - taki urok. Możesz w takiej sytuacji usunąć sterowniki VIA i zainstalować standardowe sterowniki dostarczane z systemem operacyjnym lub ich upgrade ze strony Microsoftu (zakładam że system to Windows). Niestety zabieg tem może spowodować wolniejsze działanie dysku twardego (sam taki problem miałem) lub inne komplikacje. Tak się składa iż płyty opartę na chipsetach VIA (mostki) najlepiej chodzą na swoich oryginalnych sterach.
Jeżeli masz sytuacje odwrotną, czyli pracujesz na standardowych sterownikach i masz kłopoty, no to jak wynika z opisu wyżej po instalacji sterów VIA możesz mieć sytacje iż CD Speed nie wykona żadnego testu (ja mam taką samą sytuacje - pracuje na sterach VIA). Mozesz próbować uaktualniać standardowe sterowniki kontrolera, ale musisz wtedy obserwować zachowanie dysku twardego który mam nadzieje nie jest podpięty na tej samej taśmie z napędem CD-ROM lub nagrywarką. Sprawdź czy masz zainstalowane aktualne sterowniki ASPI |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
System WinXP Pro, aspi_v471, z dodatkowych sterow do plyty-to tylko 4in1 438(2)v(a), dysk Seagate Barracuda 40G na pierwszym kanale, na drugim toster LiteON 32(master) i DVD LG 12x (slave)
Dzieki za pomoc. |
![]() |
![]() |
#6 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
Niestety nie jestem w stanie pomóc w inny sposób ponieważ VIA są troszeczke nieprzewidywalne. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Wszystko działa na VIA.
Miałem 75KAV, teraz mam 75DRV5. Pozdrawiam
|
|