Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ankieta: CD-Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ankieta-cd-audio-13584/)

Adier 06.12.2002 03:22

Ja tam palę płyty przy prędkości ustawionej na 40x i moje poczciwe SONY audio, to czyta.
Piszę ustawionej, gdyż na PLATINUM x48, max pędkość nagrywania podczas testowania prędkości zapisu w NERO była 32x, na nagrywarce 40x LG. Jakby komuś udało się osiągnąć prędkość max 40x, to niech stuknie na jakich płytach to zrobił.
Co do wypalania, to słyszałem taką teorię, że im prędkość jest większa, tym laser z mniejszą mocą wypala.
I że patrząc na to gołym okiem na płytkach nagranych z dużymi prędkościami strefa zapisu jest ledwo widoczna, a z małymi wyraźna.

fido2001 06.12.2002 03:42

Tylko 4x i na czarnych Dysanach.
Od niedawna mam nowe hobby - DTS Audio CD - rowniez 4x :-)

-Sid-The-Rat=> 06.12.2002 10:47

4x - dla siebie, 12x - jesli ktos mowi ze mu wszystko jedno (kiedy chce wolno - nagrywam wolno)

czarne esperanzy, varbatimy pastel i platiniumy 40x (mam zapas, teraz juz takich nie da rady kupic)
nagrywalka - TDK CyClone 12/10/32 (OEM Plextora)... sa roznice miedzy oryginalem a kopia - ale nie na zasadzie defektu tylko zmiany (barwy, glebi)

kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

pozdrawiam audiofilow i muzykow!

siwy_mw 06.12.2002 10:50

x4 jak dla znajomych sobie x8 :-D :-D ;)

Marius_The_Mad 06.12.2002 11:01

x8, Feurio, LiteOn 32123S @ 40x ;) Płytki - Verbatimy od Taiyo Yuden albo TDK od TDK. :)

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
kazdemu zapalonemu audiofiowi polecam zapoznac sie z gitara elektryczna, wejsc do studia nagraniowego, zagrac cos - zapamietac JAK to brzmialo a potem posluchac tego CO sie nagralo...
po szoku nalezy przemyslec jeszcze raz sens kupowania kabli za 300/metr i walczenia o idealna kopie - choc nalezy zauwazyc ze BLEDY przy nagrywaniu nalezy eliminowac - ale subtelna zmiane barwy pasma 8-10khz mozna z calym szacunkiem - olac...

pozdrawiam audiofilow i muzykow!

Amen. 8) Pozdrawiam :)

bgn 06.12.2002 11:47

Cytat:

remix napisa***322;(a)
wszystko zalezy od tego czym zrzucasz sciezki (jakim programem i czytnikiem) oraz od tego czym je nagrywasz (j.w.)
to czym zrzucasz siezki to jedno
a szybkosc palenie to zupelnie co innego
i toje wypowiedzi nie bardzo sie kupy trzymaja, ale to chyba
ze wzgledu na "brak praktyki".
Mysle, ze z czasem nabierzesz dystansu to tego co piszesz,
biorac pod uwage to, ze ktos sie twoja wypowiedzia moze sugerowac.
Taka dyskusja byla jakis czas temu i moze warto poczytac starsze posty

Pedros 06.12.2002 12:10

A ja już nie palę płytek. Nauczyłem się nagrywać :-D poprawnie.
Audio x8 (na LTR24103S)nieważne komu i jakim programem.

bgn 06.12.2002 13:18

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
A ja już nie palę płytek. .
i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

Pedros 06.12.2002 13:41

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

i TY Pedrosie przeciwko mnie...........
Ale fakt, z moim polskim nietęgo

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

Remix 06.12.2002 13:54

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

to czym zrzucasz siezki to jedno
a szybkosc palenie to zupelnie co innego
i toje wypowiedzi nie bardzo sie kupy trzymaja, ale to chyba
ze wzgledu na "brak praktyki".
Mysle, ze z czasem nabierzesz dystansu to tego co piszesz,
biorac pod uwage to, ze ktos sie twoja wypowiedzia moze sugerowac.
Taka dyskusja byla jakis czas temu i moze warto poczytac starsze posty

przeciez napisalem dobrze... bo jesli masz lipny czytnik to jakosc zgrywanych sciezek bedzie tez lipna o programie to sam wiesz ze sa dobre i lepsze np. audiograbber nie daje duzych mozliwoscie w zgrywaniu bo max rate to 128. no mozesz zrzucac sciezki tez cloneCD jako obraz plyty.
a co do nagrywania to jak masz nagrywarke do dupy to Ci nawet x4 nie pomoze aaa no i nosnik musi byc dobry zreszta od programu tez wiele zalezy ja uzywam Feurio bo wg. mnie jest najlepszy.

ale ogolnie mowiac to temat-rzeka kazdy ma swoje zdanie i kazdy ma swoje sposoby na nagrywanie plytek audio. ja tam nagrywam teac'iem przy predkosci x24 i na plytkach roznych (platinumy i princo tez sie zdarzaja) i chodzi mi to na kazdym czytniku (wieze, caraudio itp). wiem... nie jestem mozem koneserem lub wybrednym melomanem ale jak dla mnie to jakosc nagranych przeze mnie plytek jest wysoka i wystarczajaca.
a co do mojej wypowiedzi to nie widze w niej niczego zaskakujacego lub niezrozumialego poza ty, ze jest skrotowa

SenSei 07.12.2002 22:31

Jak mialem LG 8x to nagrywalem *x teraz mam LTR 24x i nagrywam 16x i nikt sie nie skarzy a nagrywam CloneCD. Kumple maja fiola na punkci jakosci i nic nie mowia wiec podejrzewam ze nie jest zle.:)

ZonX 07.12.2002 22:46

Dla siebie x8 czasem x12 nie wiecej. Dla innych x4 x8 max a to dla tego ze wypalałem ostatnio cd-r dla szwagra on jest audiofilem i wszystko musi ładnie cykac itd. Wypalając na wiekszym speedzie on wyłapywał jakies trzaski podczas odtwarzania ktorych ja nie słyszałem. Moze jestem głuchy ;P.

Sprezyn 07.12.2002 23:25

o Sid znalazl to slowo ktorego mi brakowalo zmiana barwy!
Wlasnie tak cos czulem podswiadomie, ale nie potrafilem
tego nazwac
Szacunek

bgn 08.12.2002 08:25

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)

O przepraszam - nie miałem nikogo konkretnego na myśli pisząc o "paleniu płytek". Tak sobie zażartowałem.

:)

DJ_LukBoj 08.12.2002 12:09

AUDIO nagrywam zawsze x4 i zawsze na Verbatim Pastel !!!!
Jakie tego efekty będą za kilka lat to czas pokaże :-D

POZDRAWIAM

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:13.