![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() |
AOpen - problem z biosem
Mam nagrywarkę Aopen 52/24/52
Niestety żaden bios z oficjalnej stronki nie działa. Wyrzuca błąd, że to nie ta drukarka. Nawet zdjęcie wygląda inaczej. Po dochodzeniu dowiedziałem się że moja nagrywarka jest "made in Japan" albo Taiwan... a na stronce oficjalnej nie pasują do takiej biosy. Skąd wziąść bios?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Więcej informacji by sie przydało. Jak dokładnie się nagrywarka nazywa (model) i jaki ma teraz firmware. Sprawdz np w Nero Info Tool.
Może to jest OEM. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
nero info tool zatrzymuje się na pewnym etapie i nie chce nic sprawdzić.
Nagrywarka jest firmy Aopen 52/24/52. Wersja firmware 1.05 Na klapce ma ogromny napis JUST LINK którego nie mają nagdywarki tej firmy na zdjęciach na oficjalnej stronie. W dodatku kiedy włączyłem Nero info tool, nagrywarka nawet nie chce kieszeni wysunąć. Mam nadzieję że restart się z tym upora. A żeby dostać się do modelu i numeru bym musiał rozpiżyć całego kompa i wyjąć napęd. |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
szczególy
Oczywiście jest to OEM a nie BOX, ale czy to ma znaczenie? Udało się włączyć nero info tool, ale tu nie ma nigdzie nazwy modelu. Jest tylko serial number AA01 038525
A oto raport dotyczący napędu: Nero InfoTool 2.07 Drive Information ------------------ Drive : 52X24X52 CD-RW Type : CD-RW Recorder Firmware Version : 1.05 Buffer Size : 2 MB Date : 02-12-12 Serial Number : AA01 038525 Vendor Specific : 021212RICAA01038525 Drive Letter : G:\ Location : 0:0 Mechanism : Tray Read Speed : 52, 40, 32, 24, 16, 12, 10, 8, 4 X Write Speed : 52, 40, 32, 24, 16, 12, 8, 4 X Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : No Read DVD-RAM : No Read DVD-R : No Read DVD-RW : No Read DVD+R : No Read DVD+RW : No Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Write CD-R : Yes Write CD-RW : Yes Write DVD-R : No Write DVD-RW : No Write DVD+R : No Write DVD+RW : No Write DVD-RAM : No Buffer Underrun Protection : Yes Mount Rainier : Yes Modes : Packet, TAO, DAO, SAO, RAW SAO, RAW SAO 16, RAW SAO 96, RAW DAO 96 Drive Information ------------------ Drive : LITE-ON DVD SOHD-167T Type : DVD-ROM Drive Firmware Version : 9S16 Buffer Size : 512 KB Date : 2004-07-16 Serial Number : ? Vendor Specific : 2004/07/16 20:39 Drive Letter : H:\ Location : 0:1 Mechanism : Tray Read Speed : 48 X Write Speed : n/a Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : No Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : Yes Read DVD+RW : Yes Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Write CD-R : No Write CD-RW : No Write DVD-R : No Write DVD-RW : No Write DVD+R : No Write DVD+RW : No Write DVD-RAM : No Buffer Underrun Protection : No Mount Rainier : No Modes : n/a Region Protection Control : RPC II Region : 2 Changes User : 4 Changes Vendor : 4 |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Faktycznie dziwne nazewnictwo mają te nagrywarki.
Ale jest taka która by się zgadzała. Ma ten pożądany napis JustLink i jest robiona na Tajwanie i do tego firmware w wersji 1.05 do niej wyszedł w tym czasie kiedy Twoją zrobiono. Porównaj sobie: ftp://asftp.aopen.com.tw/pub/image/c...24/crw5224.jpg Nazywa się CRW5224 i ma nowiutki firmware z grudnia 04 w wersji 1.08 który jest tu: http://download.aopen.com.tw/userdow...&Model=CRW5224 Pamietaj o wyjęciu płyty z napędu, wyłączeniu antywira a najlepiej odinstalowaniu oprogramowania do nagrywania przed flashowaniem. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
a już miałem nadzieję... :-) Ale nic z tego. Obrazek jest podobny, ale moja nagrywarka nie ma napisanego oznaczenia prędkości 52x24x52. Tylko tym się różni. A flashować próbowałem i wywala mi taki komunikacik(jak zawsze):
Cannot update for different Type Code. *** NG ** NG ** NG *** Make sure Selected Source File. |
![]() |
![]() |
|
|