![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Asus 5224
Proszę o odzew od posiadaczy tej nagrywarki - chciałbym porównać parametry pracy i sprawdzić jej pewne zachowania.
Pozdrawiam
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2002
![]() |
Podales za malo informacji czego dokladnie chcesz sie dowiedziec...Ja mam Teaca cd-w552e a to jest ASUS w srodku wiec jest identyczny roznica tylko softu
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Asus 5224
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 02.11.2002
![]() |
Cytat:
Mam ją od kilku miesięcy i szczerze mówiąć nie jestem z niej zadowolony i nie polecam jej. Po pierwsze słaba jakość zapisu czy też korekcja błędów, nie wiem dokładnie bo się na tym nie znam. Obiawia się to tym, że na nośniku x48 przy wypaleniu z prędkością x32, x24 czasami nawet x16 pojawiają się w CDSpeed damaged sectors. A to obiawia się zwalnianiem prędkości obrotowej napędu przy odczycie. Ponieważ napęd jest dość głośny, słychac to wyraźnie. Problemy z odczytem takich płytek mają tez inne napędy. Po drugie. Nie wiem czy z tej przyczyny nie będe reklamował napędu. Może mi ktoś to wytłumaczy. Otóż niektóre płytki CD-R nagrane z filmami DivX wcześniej na Ricohu 24x, Ricohu x16 i Sony 4x2x24 (nie pamietam dokładnie oznaczeń) nie dają się odczytać na Asusie. DVD Pionner radzi sobie bez problemu. Obiawia się to w ten sposób, że każdy odtwarzacz filmów stwierdza nieznay format pliku, a przy próbie kopiowania filmu na dysk, pod koniec pojawia się błąd odczytu. Dziwne to jest bo wg. CDSpeed-a nie ma zadnych błędów na dysku ![]() Firmware jest 1.20 ale to też nic nie zmieniło.
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Mam ją od kilku miesięcy i szczerze mówiąć nie jestem z niej zadowolony i nie polecam jej. Po pierwsze słaba jakość zapisu czy też korekcja błędów, nie wiem dokładnie bo się na tym nie znam. Obiawia się to tym, że na nośniku x48 przy wypaleniu z prędkością x32, x24 czasami nawet x16 pojawiają się w CDSpeed damaged sectors. A to obiawia się zwalnianiem prędkości obrotowej napędu przy odczycie. Ponieważ napęd jest dość głośny, słychac to wyraźnie. Problemy z odczytem takich płytek mają tez inne napędy. Po drugie. Nie wiem czy z tej przyczyny nie będe reklamował napędu. Może mi ktoś to wytłumaczy. Otóż niektóre płytki CD-R nagrane z filmami DivX wcześniej na Ricohu 24x, Ricohu x16 i Sony 4x2x24 (nie pamietam dokładnie oznaczeń) nie dają się odczytać na Asusie. DVD Pionner radzi sobie bez problemu. Obiawia się to w ten sposób, że każdy odtwarzacz filmów stwierdza nieznay format pliku, a przy próbie kopiowania filmu na dysk, pod koniec pojawia się błąd odczytu. Dziwne to jest bo wg. CDSpeed-a nie ma zadnych błędów na dysku ![]() Firmware jest 1.20 ale to też nic nie zmieniło.
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki za odzew.
Test napędu czytałem zaraz potem jak się pojawił. JEDNAK ---- najdziwniejsze jest to, że ocena sprzętu na cdrinfo.pl jest - powiedzmy - mniej pochlebna niż ocena na cdrinfo.com gdzie napęd otrzymał tytuł "bezpiecznego zakupu", a w testach z 2 innymi sprzętami 52x wypadł zdecydowanie najlepiej. Mam ją miesiąc i by rzec - merytorycznie - nie mam zastrzeżeń. Chodzi o upierdliwe drobiazgi i jeden ważny feler. INNI UZYTKOWNICY, ODPISZCIE CZY : 1. Mechanizm tacki pracuje głośno? 2. Nagrywarka hałasuje i macie wrażenie że w pewnym momencie, np. przy zmianie prędkości, dostaje "wibracji" hałasując jeszcze bardziej? 3. Czas na który komputer "zastyga" po włożeniu płytki (obojętnie jakiej) wynosi do 15 sekund (10-15 s) ---- zanim napęd rozpozna co połknął? 4. Po odczycie płytki (u mnie filmu) odkryliście kiedyś, źe napęd pozostawił przy jej zewnętrznej krawędzi rysę w kierunku środka płytki --- długości ok. 2-4 mm , choć mój rekord to ok.12 mm? 5. Próbowaliście ograniczyć prędkość obrotową odczytu do np. 40x, jak to zrobiliście i czy napęd wtedy nie szwankuje? Takie mam zagwozdki, najgorsza jest oczywiście nr 4 bo to chyba uszkodzenie napędu. Z tego powodu chcę sprzęt reklamować a to jak się on zachowuje u innych będzie miało wpływ na ewentualną zmianę modelu. Pozdrawiam,
#7 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tylko raz korzystałem z tego Asusa, odczyt:
1. bardzo głośno i parszywie 2. raczej nie, ale to akurat może tłumić dobra obudowa, a tam taka była (Thermaltake) |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||
Bywalec
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jak usunać ten post, co wysłał mi się 2 razy ??
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki, postem się nie przejmuj, zdarza się.
|
|