Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.03.2004, 14:32   #1
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Asus CRW-5232AS vs Sony CRX230E

Chce kupić nową nagrywarke
Chciałbym, aby była w miarę cicha (czego o LiteOn 40x12x48 powiedzieć nie mogę) i nie miała problemów z kopiowaniem płyt audio oraz płyt zabezpieczonych (wole gdy orginały leżą bezpiecznie w pudełku na półce) a także z overburningiem (~ 90 min.)

Zainteresował mnie: Asus CRW-5232AS, a szczególnie pewna część opisu:

DDSS II to już druga generacja technologii Double Dynamic Suspension System, minimalizującej wibracje oraz hałas

Smart Speed jest technologią automatycznie dopasowującą prędkość odczytu płyty do aktualnie uruchomionej aplikacji. Dzięki temu napęd rozpędza płytę do dużych prędkości obrotowych tylko wtedy, kiedy jest to naprawdę konieczne. W pozostałych przypadkach płyta obraca się wolniej, a co za tym idzie także ciszej.
Są to dane "reklamowe". A jak to się ma do rzeczywistości

Drugą nagrywarką o jakiej myśle jest Sony CRX230E - oem liteona ale z ograniczeniem prędkości odczytu.

Wiem, że programami też można zwolnić odczyt płyt, ale wolałbym, gdyby to realizowała nagrywarka a nie dodatkowy program pod windows.

Będe wdzięczny za wszelkie konkretne wypowiedzi.
Conti jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.03.2004, 14:40   #2
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
głośność zależy także od płyt (i ich wyważenia) a nie tylko od nagrywary

----
mój LG GCE 8520B czyta CD_R z prędkością x40 a tłoczone x52 w "trosce o płyty"
(chyba że włączysz opcję odczytu w nagrywarce x52 dla cd-r)
----
wracając do tematu to po wrzucenu płyty TDK albo LG cisza jak makiem zasiał
esperaznza prawie to samo, a po wrzuceniu Dysana x48 to myślałem że ktoś włączył odkurzacz tak zaczęła płytka szumieć ...

tak więc jak już wspomniałem nagrywara może być cicha ale źle wyważona płytka i tak potrafi narobić "szumu" ^_^

Ghost_mode jest offline  
Stary 28.03.2004, 15:40   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Weź wybierz Asusa. Na jakiś stronce był teścik i napęd w miarę dobrze wypadł.
SEBAW jest offline  
Stary 28.03.2004, 17:19   #4
Franc
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.10.2002
Franc zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Posiadam tą nagrywarkę Sony - jedyny jej mankament to dość głośno wysuwająca się tacka (wcześniej miałem LG - i dlatego narzekam ), przy nagrywaniu zachowuje się bardzo cicho, czy to z włączonym/wyłączonym mechanizmem spowalniającym, ogólnie mówiąc - polecam
Franc jest offline  
Stary 30.03.2004, 19:24   #5
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!

W starszych napędach Sony (nie wiem jak teraz) trzeba było nacisnąć i przytrzymać przycisk wysowania tacki żeby nagrywać powyżej 40x (każdorazowo). Pozatym pamiętaj że Sony to poprostu Lite-ON Co prawda nie wiem jak się sprawuje ASUS, ale wiem że jego DVD-ROM ktory ma moj tata jest bardzo cichy i bardzo dobry pod względem odczytu obojętnie jakiej płyty...
bakupl jest offline  
Stary 02.06.2004, 11:47   #6
JaromirJagr
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.06.2004
JaromirJagr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
JaromirJagr: Posiadam Sony CRX230E dopiero jeden dzień a już mam problem. Eac_095 nie chce wypalać obrazów stworzonych w tym własnie programie. Obraz ładuje się do edytora ale jak daję wypalaj to wyskakuje komunikatwykrzyknik w żółtym trójkącie)-Błąd wypalania Send Cue sheet: Invalid field in parameter list. Sterowniki aspi mam zainstalowane-próbowałem róznych wersji, dma działa, zmieniałem nagrywarkę ze slave'a na mastera-nie pomogło, zastanawiam się czy to nie jest wina tego, że sonówka nie zapisuje UPC/ISRC Ten sam obraz wav nero wypala bez problemu. Ja jednak chciałbym, żeby EAC też to robił. Lite-on kolegi (48x ) wypalał na EAC bez problemu. Na inne parametry SonyCRX230E nie narzekam- rewelacyjnie czyta i odtwarza muzykę -kopia płyty audio brzmi odpowiednio, inne informacje nagrywa jak na razie bez zarzutu.
JaromirJagr jest offline  
Stary 02.06.2004, 12:00   #7
JaromirJagr
Nowy na forum

Ludzie poradźcie coś na ten mój problem z Sonycrx230e ?!!!!!
JaromirJagr jest offline  
Stary 02.06.2004, 12:12   #8
bakupl
Banned

Przerób swojego Sony na Lite-ON'a (najlepiej) lub na TEAC'a, ostatecznie na TDK. Wystarczy wgrać odpowiedni bios.
bakupl jest offline  
Stary 02.06.2004, 13:44   #9
JaromirJagr
Nowy na forum

sonycrx230e

Dzięki Baku za radę, poczekam jeszcze może ktoś coś jeszcze doradzi
JaromirJagr jest offline  
Stary 02.06.2004, 16:06   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
[...]
Kup Asusa ...jest bardzo chwalony przez użytkowników .

Cytat:
Napisany przez JaromirJagr
JaromirJagr: Posiadam Sony CRX230E dopiero jeden dzień a już mam problem. Eac_095 nie chce wypalać obrazów stworzonych w tym własnie programie. Obraz ładuje się do edytora ale jak daję wypalaj to wyskakuje komunikatwykrzyknik w żółtym trójkącie)-Błąd wypalania Send Cue sheet: Invalid field in parameter list. Sterowniki aspi mam zainstalowane-próbowałem róznych wersji, dma działa, zmieniałem nagrywarkę ze slave'a na mastera-nie pomogło, zastanawiam się czy to nie jest wina tego, że sonówka nie zapisuje UPC/ISRC Ten sam obraz wav nero wypala bez problemu. Ja jednak chciałbym, żeby EAC też to robił. Lite-on kolegi (48x ) wypalał na EAC bez problemu. Na inne parametry SonyCRX230E nie narzekam- rewelacyjnie czyta i odtwarza muzykę -kopia płyty audio brzmi odpowiednio, inne informacje nagrywa jak na razie bez zarzutu.
Nie nagrasz ,bo EAC obsługuje tylko Twoją nagrywarkę jako Read.
I tak uważam ,że lepiej nagrywać w czymś innym ,Eac nie jest zbytnio stworzony do nagrywania.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.06.2004 o godz. 16:13
Maciej jest offline  
Stary 02.06.2004, 17:57   #11
Clackier
Stary wypalacz

Data rejestracji: 02.11.2003
Clackier zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Baku [pl]
Przerób swojego Sony na Lite-ON'a (najlepiej) lub na TEAC'a, ostatecznie na TDK. Wystarczy wgrać odpowiedni bios.
Liteon -> TEAC ??
czy to jest wogole mozliwe??
Stary 02.06.2004, 21:55   #12
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja mam tego asusa, chodzi spoko. A co do glosnosci to powiem ci ze jest cichszy od dvd toshiby co wydawalo mi sie niemozliwe. Na cdrlab.pl wrzucilem testy plyt Mint 52x (uznanych za szajs) i z taka predkoscia nagranych to mozesz zerknac. Tacki nie slychac w ogole, a mechanizmy wyciszania i minimalizowania wibracji DDSS 2 z pewnoscia maja wplyw na jakosc zapisu. Do wersji box poza nero 6 dodaja Power DVD 5, co piechota nie chodzi. Uwazam go za dobry zakup.
Stary 03.06.2004, 13:20   #13
JaromirJagr
Nowy na forum

Od którego Liteona, Teaca, TDK wgrać bios (od najnowszych modeli np. od najnowszego LTR 52327S ? ) , żeby przerobić swoją nagrywarkę SONY CRW 230E na LITEONA, Teaca, TDK ?
JaromirJagr jest offline  
Stary 03.06.2004, 15:29   #14
bakupl
Banned

Cytat:
Liteon -> TEAC ??
czy to jest wogole mozliwe??
Tak... na ten z końcówką "G" (mowa o 523252)

A co do tego jakie biosy i wogóle... znajdziecie tutaj (download też) > /http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm#T
bakupl jest offline  
Stary 03.06.2004, 17:04   #15
JaromirJagr
Nowy na forum

Dzięki baku
JaromirJagr jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: