![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.07.2002
![]() |
Audiocatalyst czy EAC - do MP3 na AUDIO?
Witam
Ostatnio datarly mnie sluchy ze prog. Audiocatalyst jest bardzo dobrym i prostym programem do ripowania MP3 na Audio??/ Podobno jest on ciezko dostepny w wersji full (ale udalo mi sie ja zdobyc). Od razu ropuje i nagrywa muzyczke z MP3 na AUdio przy dynamicznym bitrate. Wiem ze dobry do tych celow jest takze EAC, ale duzo bardziej skomplikowany i trzeba oddzielnie ripowac, przegrywac. Czy moge prosic o jakies rady co do tego programu ![]() Pozdrawiam
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Po pierwsze ripowaniem nazywamy zgrywanie ścieżek audio CD-DA do takich formatów jak wav czy mp3. To tej pory narzędziem które robi to najlepiej jest EAC. Przy czym EAC domyślnie zgrywa ścieżki do formatu Wav, ale po zainstalowaniu kodeka LAME może on tak że zgrywać do formatu mp3 (tak że VBR). Ale doskonałość EAC nie zależy akurat od kodeków, lecz od specjalnych wewnętrznych narzędzi pozwalających na jak najbardziej bezbłędne i doskonałe zgrywanie danych audio które następnie można zachować w wybranym formacie.
AudioCatalyst jest programem używającym kodeka XING MPEG. Jest to dobry i szybki kodek ale to nie wszystko. Audiocatalyst znacznie gorzej radzi sobie ze zgrywaniem ścieżek audio i nie robi tego tak dobrze jak EAC natomiast robi to o wiele szybciej i jest prosty w obsłudze. Odpowiednikiem Audiocatalyst jest Audiograber - różnica dotyczy używanego kodeka. Jezeli lubisz się bawić to polecam EAC. Jeżeli oszczędzasz czas to polecam AudioCatlyst lub Audiograber. |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Chyba cię kolego, że tak powiem, pogięło.
Z MP3 na Audio programem do ripowania? A nie zaczniesz przypadkiem nagrywać na obrzeżach płyty?
#4 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Zbiegu - wiecej tresci, mniej pogardy, bo 'czy cie pogielo' nikomu nie pomaga i nic nie wyjasnia
a teraz meritum do nagrania plyty audio z mp3 nie trzeba ani EAC ani ACatalysta - wystarcza Nero i Winamp (a czesto sam Nero) wersja dla hardcorowcow odpalasz Nero, wybierasz AudioCD, przeciagasz mp3 do okienka z kompilacja az do momentu iedy pasek na dole mowi - plyta zapchana, dodajesz CDTEXT, likwidujesz pauzy i nagrywasz wersja dla maniakow przerabiasz mp3 na wav'y uzywajac winampa (jako output nalezy mu podac 'nullsoft disc-writer plugin') - niektorych mp3 Nero nie ruszy, potem analogicznie jak powyzej gdzie tu EAC i AC potrzebne - chyba ze tobie chodzilo o inne dzialanie - zrzut plyty audio bezposrednio do mp3 - a to juz lepiej wyjasnil ktos przedemna
![]() |
#5 | |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.07.2002
![]() |
Tak to rzeczywiscie moja pomylka. Chodzilo oczywiscie o przegrywanie Audio na MP3.
A tak z drugiej beczki-jakiego uzywasz / awacie programu do odtwarzania filmow. Ostanio dotarly mnie sluchy o rewelacyjnym all player, czy jednak best playera uwazacie za najlepszego
#7 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
wszystkie te XXXplayery to nakladki na windowsowy MediaPlayer...
wiec niewiele sie miedzy soba roznia, wyjatkiem jest oczywiscie RealPlayer ![]() sam uzywam BestPlayera bo polski i darmowy i MediaPlayera do wyjatkowo ciezkich przypadkow jest jeszcze DivxPlayer dostarczany razem z kodekami w wersji 5.01 -> przeczytal skopresowanego jakos cudacznie BlackHawk Down czego nic inengo nie chcialo ruszyc (choc kodeki byly na swoich miejscach)
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
U mnie Audiocatalyst nie pracował poprawnie pod XP. Potrzebował chyba starszych sterowników ASPI. Ktoś na forum CDRinfo polecił mi program AudioGoGo. Jest prosty w obsłudze, szybszy od Audiocatalista, darmowy i po polsku. Używa japońskiego kodeka GoGo stworzonego w oparciu o kodek Lame.
Ale może niech na temat tego programu wypowiedzą się fachowcy. Ja jestem z niego zadowolony. Można go pobrać tutaj: http://strony.wp.pl/wp/interdarekb/polish/index.htm |
![]() |
![]() |
#9 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
Osobiście używam Audiograbera który może korzystać z zewnętrznych kodeków min. z dość często aktualizowanego Lame. Co prawda nie jest tak szybki jak kodek GoGo lecz trochę bardziej dokładny co widać po ilości błędów sum kontrolnych. Niestety najlepszy kodek nie wystarczy w przypadku posiadania napędu CD który nie radzi sobie z prawidłowym zrzucaniem audio nawet niezniszczonych płyt - miałem taki przypadek z jednym utworem Sandry, pomimo braku widocznych uszkodzeń płyty utwór, już w formacie MP3 nie nadawał się do słuchania. Występowała duża ilość trzasków. Dopiero rippowanie za pomocą nagrywarki dało pozytywny rezultat. |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
Polski, darmowy, ZNAKOMITY. Pozdrawiam
![]() |
|