Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.07.2002, 12:40   #1
Yakuza_PL
Bywalec

Data rejestracji: 09.07.2002
Yakuza_PL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Audiocatalyst czy EAC - do MP3 na AUDIO?

Witam

Ostatnio datarly mnie sluchy ze prog. Audiocatalyst jest bardzo dobrym i prostym programem do ripowania MP3 na Audio??/

Podobno jest on ciezko dostepny w wersji full (ale udalo mi sie ja zdobyc). Od razu ropuje i nagrywa muzyczke z MP3 na AUdio przy dynamicznym bitrate.

Wiem ze dobry do tych celow jest takze EAC, ale duzo bardziej skomplikowany i trzeba oddzielnie ripowac, przegrywac.

Czy moge prosic o jakies rady co do tego programu?/

Pozdrawiam
Mail: tomas.k@interia.pl
Yakuza_PL jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.07.2002, 14:54   #2
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Po pierwsze ripowaniem nazywamy zgrywanie ścieżek audio CD-DA do takich formatów jak wav czy mp3. To tej pory narzędziem które robi to najlepiej jest EAC. Przy czym EAC domyślnie zgrywa ścieżki do formatu Wav, ale po zainstalowaniu kodeka LAME może on tak że zgrywać do formatu mp3 (tak że VBR). Ale doskonałość EAC nie zależy akurat od kodeków, lecz od specjalnych wewnętrznych narzędzi pozwalających na jak najbardziej bezbłędne i doskonałe zgrywanie danych audio które następnie można zachować w wybranym formacie.

AudioCatalyst jest programem używającym kodeka XING MPEG. Jest to dobry i szybki kodek ale to nie wszystko. Audiocatalyst znacznie gorzej radzi sobie ze zgrywaniem ścieżek audio i nie robi tego tak dobrze jak EAC natomiast robi to o wiele szybciej i jest prosty w obsłudze. Odpowiednikiem Audiocatalyst jest Audiograber - różnica dotyczy używanego kodeka.
Jezeli lubisz się bawić to polecam EAC.
Jeżeli oszczędzasz czas to polecam AudioCatlyst lub Audiograber.
paput2000 jest offline  
Stary 23.07.2002, 18:31   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chyba cię kolego, że tak powiem, pogięło.
Z MP3 na Audio programem do ripowania?
A nie zaczniesz przypadkiem nagrywać na obrzeżach płyty?
Stary 23.07.2002, 18:46   #4
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zbiegu - wiecej tresci, mniej pogardy, bo 'czy cie pogielo' nikomu nie pomaga i nic nie wyjasnia

a teraz meritum

do nagrania plyty audio z mp3 nie trzeba ani EAC ani ACatalysta - wystarcza Nero i Winamp (a czesto sam Nero)

wersja dla hardcorowcow

odpalasz Nero, wybierasz AudioCD, przeciagasz mp3 do okienka z kompilacja az do momentu iedy pasek na dole mowi - plyta zapchana, dodajesz CDTEXT, likwidujesz pauzy i nagrywasz

wersja dla maniakow

przerabiasz mp3 na wav'y uzywajac winampa (jako output nalezy mu podac 'nullsoft disc-writer plugin') - niektorych mp3 Nero nie ruszy, potem analogicznie jak powyzej

gdzie tu EAC i AC potrzebne - chyba ze tobie chodzilo o inne dzialanie - zrzut plyty audio bezposrednio do mp3 - a to juz lepiej wyjasnil ktos przedemna
Stary 23.07.2002, 22:17   #5
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Chyba cię kolego, że tak powiem, pogięło.
Z MP3 na Audio programem do ripowania?
A nie zaczniesz przypadkiem nagrywać na obrzeżach płyty?
Naszemu drogiemu 12 Zbiegowi (kojarzy sie to komus z jakims filmem ? ) po prostu puszczaja nerwy, a ze jest moderatorem Ja tam zazwyczaj spokojny jestem, a nawet byscie nie zgadli jakie mam uprawnienia
Stary 23.07.2002, 22:30   #6
Yakuza_PL
Bywalec

Data rejestracji: 09.07.2002
Yakuza_PL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak to rzeczywiscie moja pomylka. Chodzilo oczywiscie o przegrywanie Audio na MP3.

A tak z drugiej beczki-jakiego uzywasz / awacie programu do odtwarzania filmow.

Ostanio dotarly mnie sluchy o rewelacyjnym all player, czy jednak best playera uwazacie za najlepszego
Mail: tomas.k@interia.pl
Yakuza_PL jest offline  
Stary 23.07.2002, 22:42   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wszystkie te XXXplayery to nakladki na windowsowy MediaPlayer...
wiec niewiele sie miedzy soba roznia, wyjatkiem jest oczywiscie RealPlayer

sam uzywam BestPlayera bo polski i darmowy i MediaPlayera

do wyjatkowo ciezkich przypadkow jest jeszcze DivxPlayer dostarczany razem z kodekami w wersji 5.01 -> przeczytal skopresowanego jakos cudacznie BlackHawk Down czego nic inengo nie chcialo ruszyc (choc kodeki byly na swoich miejscach)
Stary 24.07.2002, 09:05   #8
jakol
Bywalec

Data rejestracji: 14.06.2002
jakol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie Audiocatalyst nie pracował poprawnie pod XP. Potrzebował chyba starszych sterowników ASPI. Ktoś na forum CDRinfo polecił mi program AudioGoGo. Jest prosty w obsłudze, szybszy od Audiocatalista, darmowy i po polsku. Używa japońskiego kodeka GoGo stworzonego w oparciu o kodek Lame.
Ale może niech na temat tego programu wypowiedzą się fachowcy. Ja jestem z niego zadowolony.
Można go pobrać tutaj:

http://strony.wp.pl/wp/interdarekb/polish/index.htm
jakol jest offline  
Stary 24.07.2002, 14:25   #9
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
jakol napisa***322;(a)
U mnie Audiocatalyst nie pracował poprawnie pod XP. Potrzebował chyba starszych sterowników ASPI. Ktoś na forum CDRinfo polecił mi program AudioGoGo. Jest prosty w obsłudze, szybszy od Audiocatalista, darmowy i po polsku. Używa japońskiego kodeka GoGo stworzonego w oparciu o kodek Lame.
Ale może niech na temat tego programu wypowiedzą się fachowcy. Ja jestem z niego zadowolony.
Można go pobrać tutaj:

http://strony.wp.pl/wp/interdarekb/polish/index.htm
Faktycznie AudioGoGo jest bardzo szybki, lecz o ile pamiętam to nie posiada funkcji normalizacji.
Osobiście używam Audiograbera który może korzystać z zewnętrznych kodeków min. z dość często aktualizowanego Lame. Co prawda nie jest tak szybki jak kodek GoGo lecz trochę bardziej dokładny co widać po ilości błędów sum kontrolnych. Niestety najlepszy kodek nie wystarczy w przypadku posiadania napędu CD który nie radzi sobie z prawidłowym zrzucaniem audio nawet niezniszczonych płyt - miałem taki przypadek z jednym utworem Sandry, pomimo braku widocznych uszkodzeń płyty utwór, już w formacie MP3 nie nadawał się do słuchania. Występowała duża ilość trzasków. Dopiero rippowanie za pomocą nagrywarki dało pozytywny rezultat.
paput2000 jest offline  
Stary 24.07.2002, 16:42   #10
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Yakuza_PL napisa***322;(a)
Tak to rzeczywiscie moja pomylka. Chodzilo oczywiscie o przegrywanie Audio na MP3.

A tak z drugiej beczki-jakiego uzywasz / awacie programu do odtwarzania filmow.

Ostanio dotarly mnie sluchy o rewelacyjnym all player, czy jednak best playera uwazacie za najlepszego
CinemaPlayer
Polski, darmowy, ZNAKOMITY.

Pozdrawiam

Twoje uprawnienia: