![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.04.2001
![]() |
Audio CD
Jaki jest najlepszy program do wypalania AUDIO CD (kopiowania ich) i tworzenia AUDIO CD z mp3??
Ja akualnie uzywam nero na LG 8120B i zdarzaja sie "zaciecia" przy pozniejszym odtwarzaniu CD, nagrywam przy 8x. Z gory dzieki za wszelkie informacje. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
polecam Feurio i Nero, reszta (oprocz jakis typowych progzow do wypalania z empow typu mp3cdmaker itp - ale tych nie uzywam wiec nie wiem) to shit. adaptec nagra z mp3 bez ich sprawdzenia a winoncd wstawia trzaski miedzy kawalkami (ale to mozna uslyszec na niektorych plytach jak z bootlegow czy koncertow, lub jezeli plyta jest specyficznie nagrana np kawalki przechodzace jeden w drugi.
to ze nagrywasz 8x to nie ma znaczenia. na jakim sprzecie zacina Ci sie i jakich nosnikow uzywasz? aaa bym byl zapomnial, kiedys moja nagrywara robila mi takie jaja na audio (nie zacinalo sie ale "cykalo" czy jak to tam nazwac i okazalo sie ze jest zwalona ![]() pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Feurio, Nero i Fireburner - to chyba najpopularniejsze...
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
W zasadzie berserk odpowiedzial na pytanie wyczerpująco i poza poparciem Nero i Fuerio nic godnego uwagi nie przychodzi mi do głowy, ale jednak nie moge zgodzić się z tym że szybkość nagrywania nie ma wpływu na jakość odtwarzania muzyki (nie danych) gdyz przy większej prędkośći nagrywania slad wypalany przez laser (101001011101010) nie jest tak "ładny" jak wypalany przy mniejszej predkosci, dlatego im wyzsza szybkosc wypalania tym wyzsze wymagania stawiane nosnikowi i nagrywarce. Z duza szybkoscia mozna nagrywac na pewno dane bo tam korekcja odczytu poradzi sobie z gorsza jakoscia sciezki, przy audio NIE MA zadnej korekcji odczytu, jesli laser ma klopoty z odczytaniem zapisanego sladu pojawiaja sie "trzaski" dziwne "cykania" i takie tam niemile dla ucha rzeczy. Osobiscie nagrywam audio 8x ale tylko na Verbie, na innych maxymalnie 4x, sprawdzone wielokrotnie na kilku nagrywarkach. Taka jest moja opinia poparta osobistym doswiadczeniem (wiele plytek poszlo do kosza ze wsgledu na kilka "szelestów" czy trzasków w ostatnim utworze) po nagraniu o polowe wolniej wszystko bylo OK.
#5 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Polecam neronka i winOnCd a do całych płyt to klonik sie kłania
Aha Berserk te trzaski to problem ripowania track'a audio i pojawia się tylko na niektórych modelach cdrom'ów /Creativ np/ no i może starszych ver winoncd cdrom'ów ale temu można zaradzić zmniejszając prędkość zrzutu lub manualnie modyfikując początek lub koniec wav'a/ fade in fade out/ jeśli zajdzie taka potrzeba / trzask jak impuls Dirac'a/ wiem bo sam kiedyś miałem takie problemy znikły jak zmieniłem prog na winoncd 3.6-7 i jedncześnie kupiłem cdka LG / qrna lubie jakoś cdrom'y Goldstara ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2001
![]() |
Jesli chodzi o kopiowanie Audio to proponuje CloneCD najlepiej wersje najnowsza czyli 3.0.0.11 PL ja takiej uzywam i jest cool. Jesli chcesz nagrywac Audio z mp3 to jest do tego kilka programow: Easy CD Creator 5 Platinium (problemy u niektorych w Win2000, odczulem na wlasnej skorze), WinOnCD 3.8 PL, a z mojego doswiadczenia to polece Ci Nero 5.5.1.8 choc i wczesniejsze wysmienicie sie do tego nadaja, ale wazna informacja przy rejestracji Nero daj numer z licencja na mp3 !!!!!!!!!!!!!!!!
Co do predkosci wypalania i jakosci plyt to juz to kilka razy na forum pisalem, ale sie powtorze. Osobiscie pale Audio Teac W512EB maksymalna jej predkoscia czyli 12x, uzywam do tego plyt Esperanza 700 MB mozna je palic max 12x ( dla Twojej inf. 1CD przy zakupie szpuli czyli 100 CD kosztuje w granicy 1,2 zl) i jak do tej pory nie mialem zadnej reklamacji. Czyta je wszystko: wieze HiFi, radia samochodowe CD itd. Kiedys zrobilem taki eksperyment mialem plytki ktore mozna bylo palic max 8x, a ja je dla proby nagralem 12x i wszystko jak najbardziej w porzadku :-), sam sie pozytywnie zdziwilem. Dobra koncze bo sie za bardzo rozpisalem a jutro kolos :-( Pozdrawiam i zycze milego palenia Audio ;-) |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
No cóz wynika z tego ze do palenia audio najlepiej uzywac Teac-a bo do tej pory przy nagrywaniu z mp3 na Ricohu, Acerze, Yamaszce i Philipsie przy wiekszych predkosciach nagrywania pojawialy sie problemy z odczytem, przynajmniej w moim przypadku mimo ze posiadam CD-Romek TEAC-540, który nie ma problemów z czytaniem jakiejkolwiek plytki.
Pozdrawiam audio(do)palaczy.
#8 |
Wymiatacz
![]() |
cana, ale i tak ten winoncd jest do dupy i ten cd-text :mastered by cequadtat
![]() robilem to na roznych cdromach i dvd-romach i byla *** wiec program poszedl do lamusa. a co powiesz na to , ze z specjalnie przygotowanycg mpow (wypieszczonych) neron i feurio nie robia problemow a winoncd dalej swoje (3.7 i 3.8). tak mialem na nagrywarach plexa, teaca, philipsa i aopena i lg. co na to odpowiesz? pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2001
![]() |
Feurio i tylko i to nawet do calych obrazow ale tylko w przypadku gdy nim zgrasz (chyba ze jest zabezpieczony) byle nie wersja najnowsza nie ma jeszcze odpowiedniego klucza sprawdzilem, kopie plytki!!! 1.52 jest swietna wszystkie plytki robie tym programem jest troche trudny ale swietny, zadne nero itp to sa multiprogramy a zawsze najlepsze sa programy do konkretnej jednej rzeczy(przynajmniej w wiekszosci) np Clone priorytetem jest w nim kopiowanie calych plytek z zabezpieczeniami lub bez. W Feurio ustawisz co zechcesz w plycie audio mozesz nim takze zgrywac choc nie polecam (chyba ze caly obraz). Wypalilem nim juz jakies 300szt i tylko jedna poszla w kosz bo zmienilem wersje na 1.61 pozniej powrocilem do 1.52. No, ale to moja opinia i tych ktorzy uzywaja tego programu i wiedza co w nim siedzi. A co do tych predkosci to nagrywalem najpierw x4 ale teraz juz zrobilem jakies 40szt x8 dla roznych ludzi i zadnych problemow
|
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Feurio, uzywam wersji 1.61 bez numerka wersja demo ma tylko takie ograniczenie ze pokazuje sie okienko na poczatku z informacja, na nero wypalem chyba raz plyte audio jednej piosenki nie nagral a konkretnie wstawil cisze jak sie potem okazalo przy odsluchiwaniu tej mp3 jeszcze przed nagraniem w nero tez byla cisza, winoncd wstawia trzaski miedzy utworami przy ustawieniu przerwy na 0 sek nie wiem czy przy 2 sek tez to wystepuje ogolnie winoncd nie polecam do niczego, jesli chodzi o zgrywanie plytki na wav nie ma lepszego programu nawet clonecd mu nie dorowna chodzi mi o exact audio copy www.exactaudiocopy.de
posiada on mozliwosc zgrania calej plyty do jednego pliku wav generujac przy tym plik cue z wszystkimi informacjami na temat plyty przerwy itp trzeba go tez umiec odpowiednio ustawic polecam!!! |
![]() |
#11 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
6
Berserk co do neronka to jest baardzo ok a jeśli chodzi /i cyka/ winoncd to ja poprostu mam sentyment do tego programu ![]() aha trzaski to miałem na mitsumi 2600te i winoncd3.5 /ale tylko przy paru pozycjach co jest ciut dziwnawe tzn zwykle 1 numerek na płytce i zwykle 2/a i ten soft i ten sprzęt to już zamierzchła historia / choć to mitsumi to był czołg nie do zaj.... i nadal cholera chodzi i wypala/ a jeśli chodzi o mp3 to żadko przerabiam na wav'y i odworotnie bo jednak tylko audio cd może popieścic mój wyrafinowany ![]() ![]() tak więc niech płonie rzym ![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
#12 |
Wymiatacz
![]() |
hmm, ja tez nie robie kompilacji chyba ze chodzi o kawalki nie do zdobycia w Polsce
![]() a kapelek nalezaloby dodac slipknota i soulfly'a. z takim zestawem moglbym przenosic sie na bezludna wyspe ;D . pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.02.2001
![]() |
slipknota w polsce dostaniesz, ale tylka druga plyte, natomiast z soulfly nie ma problemu ;P
|
![]() |
![]() |
#14 |
Wymiatacz
![]() |
nie chodzilo mi o to czy dostane tylko co mi byloby do szczescia potrzebne
![]() a co do slipknota to owszem ale ta plytka wyszla w trzech wersjach, w usa, europie i australii. a ja jako fan MUSZE miec wszystkie ![]() pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.02.2001
![]() |
to tak jak ja z TOOLem...
![]() |
![]() |
![]() |
|
|