![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.01.2003
![]() |
Audio CDR
Czym różnią się zwykłe CDR od CDR Audio ?
Chyba tylko ceną. Trochę mi szkoda kilkakrotnie przepłacać za CD dla próby. Może ktosik zrobił takową ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
wlasnie sam sobie odpowiedziales.
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Audio CDR
Cytat:
Poza tym, to są lepsze jakościowo CD, a czy ich cena to usprawiedliwia - raczej nie. Wydaje mi się, ze jest to bajer i wykorzystywanie sytuacji - ciężko kupić teraz normalne 650mb. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.12.2002
![]() |
cdr-to płyty przeznaczone do nagrywarek komputerowych(z regóły)
cdr audio-to płyty przeznaczone dla nagrywarek stacjonarnych czyli takich jak w wieży audio różnią się tym że jak na cdraudio nagrasz muze szybciej niż 2x to płyta jest tak dennej jakości że można ją wy***... może to głópie ale właśnie nagrywarki w wieżach lub osobnym segmencie mają zazwyczaj prędkości nagrywania 1x lub 2x ale zato kopia muzy jest super,a znajdź nagrywarke do kompa która jeszcze ma 1x lub 2x tak apropo to ja na swojej tdk 32/10/40 nagrałem muze na 5 płytach cdr-audio i je musiałem wyrzucić a nagrywałem 8x |
![]() |
![]() |
#5 | |
Թ
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Թ
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez pali : 27.02.2003 o godz. 05:06 |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Թ
Cytat:
Po nagraniu pierwszej nie wpadło Ci do głowy, że coś jest nie tak?! Domyślam się, że twoja nagrywarka to TDK CyClone 32/10/40 - na niej można nagrywać najwolniej 4x... Powtórzę, w szczególności dla porkbone, autora wątku, bo Cesarz namieszał, jak każdy samowładca: CDR opisane jako Audio to reklama, ale to rzeczywiscie są zazwyczaj płyty z górnej półki, no i mają te 650mb. Z tego, że są audio nijak nie wynika, że można je spokojnie nagrywać 8x. Mała dygresja: Kiedyś próbowałem nagrać Audio na stacjonarnym nagrywaczu Denon i odrzucił on Verbatim Pastel i dwie inne, natomiast Audio łyknął bez problemu - być może niektóre stacjonarne odtwarzacze nie przyjmą CD Data. W końcu w cenę Audio wliczone są opłaty licencyjne. Ale nie wiem, może ktoś inny się wypowie. Nie sprawdzę też tego teraz dokładniej, bo ten Denon nie jest mój. Osobiście polecam Ci TDK Audio, nie dlatego, że mam coś do innych, ale TDK używam i znam je - są bardzo dobre. A cena? Ja kupuję po 2,70 - 3,20 w grubym pudełku. Do muzyki ludzie chcą często mieć takie właśnie pudełka - można wstawić okładkę z "grzbietem". Jeśli kupisz płytki na szpindlu i dokupisz pudełko to cena będzie porównywalna. Aha, istnieje teoria, że dla Audio są dobre czarne płytki, ale o tym to już poszukaj w archiwum ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 27.02.2003 o godz. 05:09 |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
hmmm ~3zeta za tdk to zdzierstwo... taniej wychodzi kupic verbatimy pastel po 1.5 i dokupic pudelko za 90gr - pastele to jedne z NAJlepszych plyt
plyty cd-audio roznia sie - cena... - musialbym choc jedna taka miec zeby sprawdzic czy w atip nie ma jakis niestandardowych zapisow co to by mogly pomoc czytnikowi je odrozniac - ale moze nawet sie poswiece i kupie taka - choc to straszne zdzierstwo ja do archiwizacji mojej muzyki uzywam czarnych esperanz i pasteli - pierwsze kupuje na patyku - 100 - kilk est porysowanych ale to idzie wtedy na moj ekochane filmy q3 - drugie w MediaMarkt za 15 zeta/10szt - nie zawiodlem sie nigdy - ladnei sie czyta, ladnie sie nagrywa, trudno te czarne espery porysowac... to ze plyta nagrana z 8x sie zwalila jest spowodowane czynnikiem losowym - nic do tego miec nie moze predkosc nagrania (CHYBA ze to byla stara plyta certyfikowana do 4x...)
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
używałem płyt sonego audio i tdk audio ok. 10 zł i te płyty nagrałem na mojej tdk 8x i się zwaliły.
a to że płyty audio są do stacjonarnych nagrywarek powiedział mi fachowiec w dziedzinie muzy. nie mówie może był do dupy fachowcem ,ale fakty mówią za siebie dzisiaj z ciekawości na płytkę sony cdr audio 74min nagrałem muze z prędkością 4x i powiem że pierwsze utwory na wieży grały ale od 5 utworu to już masakra |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Թ
Cytat:
![]() Trzeba by w końcu zbadać czy te Audio się różnią czy nie. Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
#11 | |||
Թ
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Jak są certyfikowane te cdr audio sony (ile x)? |
|||
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
jedna płyta 9.90zł sony cdr audio 74 min lub tdk cdr-xg audio 74min reflex "x" bodajże 7.80 zł i spróbuj na takich nagrać audio na komputerze to zobaczysz jaka kicha
na cdr data wszystko ok. z audio płyty odtwarzam w sprzęcie sonego składanego amplituner ,nagrywarka,cd/dvd więc wieża nie ma nic do tego ponieważ jest dosyć nowa a tak apropo to jak nagrywam na wieży te płytki cdr audio to jakość jest lepsza niż na cd data na kompie moim zdaniem to płyty cdraudio były pierwsze najbardziej dostępne na rynku ponieważ kiedyś większa część miała nagrywarki do wież stacjonarne a do tych to tylko cd-audio no a teraz przeważają nagrywarki komputerowe które swoją tanizną w poruwnaniu z stacjonarnymi wybiły taki skutek na cenach nośników nagrywarka komputerowa tania to i płyty cd-data tanie cdr-audio już prawie znika z rynku śmiesznie by to wygłądało gdyby cd-data kosztowały ok.10zł wtedy 30 płyt byłoby w cenie nagrywarki i tu chyba odpowiedziałem na pytanie dłaczego cdr-audio są tak drogie"PONIEWAŻ NAGRYWARKI DO NICH SĄ O WIELE DROSZE NIŻ NAGRYWARKI DO KOMPA
P4 1,8A,DDR266 512MB,ASUS P4B266SE,MSI G3TI200 128MB,SB AUDIGY,BARACUDA IV60GB,TDK 32/10/40B,LG 52X Ostatnio zmieniany przez Cesarz : 27.02.2003 o godz. 16:05 |
![]() |
![]() |
#13 | ||||||
Թ
Cytat:
Aha, dwa miesiące temu wsadziłem TDK Audio nagrane przez moje LG do przenośnego cd-radiomagnetofonu firmy Watson ![]() Cytat:
Możliwe też jest, że Sony jako firma aktywnie walcząca z piractwem celowo zamąciła możliwość odczytu cdr z nagrywarek. Zauważ, że na płytach cdr spokojnie można na 100 sposobów umieścić informację o tym, gdzie i jak dana płyta została nagrana. Albo Sony po prostu sobie nie radzi z odczytem - takie rzeczy to chleb powszedni. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie da się arbitralnie ocenić czy trochę wyższa jakośc usprawiedliwia wyższą cenę. A wiesz co śmiesznie wygląda? Że nabijają Ciebie w butelkę z cenami TDK Audio - nie płaciłem nigdy więcej niż 3,50 a najtaniej chyba 2,50 (w tym roku) ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 27.02.2003 o godz. 17:04 |
||||||
![]() |
![]() |
#14 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
hmmm...
juz dawno bym swira dostal gdyby plyta cdr-data z nagrana muzyka brzmiala duzo gorzej niz ta na cdr-audio... - a dlaczego bym dostal - bo w 95% przypadkow nie ma roznicy (a jesli nagrasz plyte dobrze to nie ma WOGOLE roznicy) pom oryginalem (tlokiem) a kopia cdr... - jesli gadamy o DUZO gorszej jakosc - to lepiej porozmawiajmy dlaczgo ci jedna z nagrywarek wali plyty czekam z niecierpliwoscia na wydruk z ATIPa tych cd-audio nie wiem jak wygalad sprawa stacjonarnych nagrywarek - chetnie bym poznal temat blizej - ale raczej z doswiadczenia - a nie z opinii fachowcow ktorych wiedzy nei potrafie ocenic
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
a jaką prędkością nagrywacie te cd-audio
|
|