Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.11.2002, 09:01   #1
Dzabar
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.11.2002
Dzabar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Liteon a predkosc nagrywania, zabezpieczenia

Mam Liteona 32123s, od jakiegos czasu nie moge nagrac ponizej prędkosci X8 tzn np.ustawiam x1 czy x2 czy to w Clonie czy w Nero. Jak wiadomo securom i nowsze przy predkosci x8 i wiecej to jest kicha nie nagra się...Zmieniałem sterowniki, przeinstalowywałem windows XP, 98, 2000 i gucio. Ale zeby bylo smiesznie jakis czas temu nagrywalem np Warcrafta3 i zapis trwal 38min i nie bylo problemu z ustawieniami malych predkosci zapisu....a teraz Neverwinter 3cd i kicha przy 9min nie bedzie to chodzilo....nie mam juz pojecia co to moglo byc wczesniej...co ja wtedy zrobilem...jedyna rzecz ktora wpadla mi do glowy ostatni to moze chodzi tez o nosnik bo spotkalem sie np. z Verbatim x32 na ktorej maksymalnie moglem nagrac x 16.....tylko niech nikt nie mowi ze ten liteon nie nagrywa wolniej niz x8 bo sam nagrywalem...nie zmienialem frimeweru....POMOCY BO OSZALEJE..a ta 3cd Newerwintera sni mi sie po nocach...
Dzabar jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2002, 10:08   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprobuj nagrywac 4x
Stary 29.11.2002, 10:43   #3
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Liteon a predkosc nagrywania, zabezpieczenia

Cytat:
Dzabar napisa***322;(a)
Ale zeby bylo smiesznie jakis czas temu nagrywalem np Warcrafta3 i zapis trwal 38min i nie bylo problemu z ustawieniami malych predkosci zapisu....
38 minut? :o Jestem zdziwiony bardzo. Coz myslalem, ze ten litek
nie nagrywa wolniej niz 8x. A ztego co piszesz wynika, ze nagrywa
wolniej niz 4x. Mam troche starszy model, ale najwolniej moge
palic 8x. :o Chetnie zassal bym litka, ktory umozliwia
zapis wolniej niz 4x - kurcze a mialem sobie kupic tego 32123s
ale nie chcialo mi sie szukac
Stary 29.11.2002, 12:18   #4
ampel
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2002
ampel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mialem rowniez problemy z litkiem , robie zabezpieczenia na CDRW (stare sa od 1-4x)i co -wszystko nieczytelne ,malo tego plyty palone litkiem nie byly odtwazane na dyskmenie i w Aucie (mam tam Sony)wiem ze przyczyna sa rowniez plyty i ich kolor ,ale ja to robie juz dlugo i wiem co uzywac (np.verbatim lubTdk) .Pisalem o tym na forum ale starano mi sie udowodnic ze jestem cienki i nieumie konfigurowac- tak jak by tam bylo wiele do kombinowania oprucz zawieszenia i DMA .Dla informacji powiem ze plextor nie tylko robil kopie 2 lub4x ale i plyty nim palone graly w aucie i w discmenie .
ampel jest offline  
Stary 29.11.2002, 12:33   #5
Dzabar
Nowy na forum

jesli chodzi o predkosci nagrywania to probowalem x1 x2 x4 i bez efektu.....natomiast nagrywanie audio nie bylo problemu zreszta dla mnie najlepsze plytki do dysany i platinium...wogole do tej pory z tym napedem niemialem zadnych problemow zaczely sie przy Warcraft3 (ale poszlo)...Icewind Dale2...no i Neverwinter...ale oto chodzi ze niemoge zmnieszyc predkosci nagrywania ponizej x8 zreszta i tak srednia wychodzi kolo x10...ale zabawa polega na tym ze nagrywalem UWAGA!!! maksymalnie płyte HaryPoter savedisk2 1godzine i 10min i CO WY NA TO...regulowałem sobie predkosciami jak chcialem starszym cdclonem...........a TERAZ ZGŁUPIAŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzabar jest offline  
Stary 30.11.2002, 15:48   #6
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ampel napisa***322;(a)
Mialem rowniez problemy z litkiem , robie zabezpieczenia na CDRW (stare sa od 1-4x)i co -wszystko nieczytelne ,malo tego plyty palone litkiem nie byly odtwazane na dyskmenie i w Aucie (mam tam Sony)wiem ze przyczyna sa rowniez plyty i ich kolor ,ale ja to robie juz dlugo i wiem co uzywac (np.verbatim lubTdk) .Pisalem o tym na forum ale starano mi sie udowodnic ze jestem cienki i nieumie konfigurowac- tak jak by tam bylo wiele do kombinowania oprucz zawieszenia i DMA .Dla informacji powiem ze plextor nie tylko robil kopie 2 lub4x ale i plyty nim palone graly w aucie i w discmenie .
Nie mowie ze jestes cienki... jednak i na Liteonie 24X i na moim aktualnym Liteonie 40X i na litku 48X;-) (po podkreceniu) bezproblemowo wypalam plytki RW X4 - nie wiem co ty tam wyczyniasz bo jeszcze ani jedna RW nie byla u mnie nieczytelna po wypaleniu w ktorymś z tych napedow. Palilem na Verbach, Platinum, Basf i jeszcze paru ale nie pamietam.

Aha jesli o RW ci chodzi to bardzo duzo odtwarzaczy zwlaszcza audio nie czyta plyt RW wogole, sprawdz w dokumentacji sprzetu.

Ostatnio zmieniany przez Plemnik : 30.11.2002 o godz. 15:50
Plemnik jest offline  
Stary 30.11.2002, 15:53   #7
Plemnik
Forumator

Cytat:
Dzabar napisa***322;(a)
jesli chodzi o predkosci nagrywania to probowalem x1 x2 x4 i bez efektu.....natomiast nagrywanie audio nie bylo problemu zreszta dla mnie najlepsze plytki do dysany i platinium...wogole do tej pory z tym napedem niemialem zadnych problemow zaczely sie przy Warcraft3 (ale poszlo)...Icewind Dale2...no i Neverwinter...ale oto chodzi ze niemoge zmnieszyc predkosci nagrywania ponizej x8 zreszta i tak srednia wychodzi kolo x10...ale zabawa polega na tym ze nagrywalem UWAGA!!! maksymalnie płyte HaryPoter savedisk2 1godzine i 10min i CO WY NA TO...regulowałem sobie predkosciami jak chcialem starszym cdclonem...........a TERAZ ZGŁUPIAŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze nie slyszalem zeby komus sie udalo uzyskac wypalanie z predkoscia nizsza niz 8 na liteonie. Pewny jestes ze dlugi czas wypalania to nie efekt a) wlaczania sie systemu Burnproof z powodu braku danych b) przypadkiem nie robiles kopii w locie?? Bo moze naped zrodlowy po prostu niewyrabial z szybszym odczytywaniem zabezpieczonej plyty a litek po prostu sonie czekal na dane
Stary 30.11.2002, 16:47   #8
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Lightbulb

hej Plemnik!
Ja tez na poczatku nie skapowalem:o
Ale koledze zapewne chodzilo o CD-RW
Stary 02.12.2002, 07:42   #9
Dzabar
Nowy na forum

Tak sie zastanawiam czy wy z byka spadliscie czy nie umiecie czytac...pierwsza nagrywarke mialem jak wy do zlobka chodziliscie wiec nie wrzucajcie tekstow typu: a na pewno, bufor sie przepelnil, cav2 nie nagrywa ze stala predkascia, a no pewnie to cdrwx1...itd.....A teraz do rzeczy chodzi o zabezpieczone plyty (tak jak w tytule) wiec odpadaja CDRW!!!!, walczylem przez weekend i udalo mi sie nagrac ze SREDNIA x3!!!!!!!!!!!!!! natomiast Unreala nagrywał mi ok 18min SREDNIA x4.....pod WINDOWS 98.........a i zmienilem Frim na 0X... Wiec podsumuwujac LiteON 32123S potrafi z cala odpowiedzialnascia nagrywac z najmniejsza predkoscia SREDNIA x3, natomiast czytac x4 chyba ze uszkodzone sektory lub audio o naj.jakosci to UWAGA 55kb/s.......tylko o to chodzi ze przy nagrywaniu raz tak raz siak szczegolnie pod XP.....i od czego to zalezy.....I teraz niech ktos mi powie jaka nagrywarka spelnia wszystkie dotychczasowe bajery i nagrywa tak jak ustawie czyli np.x1...........pozdr
ps....do zlobka tez kiedys chodzilem
Dzabar jest offline  
Stary 02.12.2002, 10:21   #10
Plemnik
Forumator

Czy zabezpieczone czy nie to akurat nie ma znaczenia - dane to dane i nagrywa je z taka sama (zadana) predkoscia!!!! Odczyt to co innego. Heh ze sredna nizsza niz 8 oczywiscie ze sie da nagrywac - nagrywa np X8 a pozniej X0 (nie nagrywa) to wychodzi pewnie srednio 3. Nie widzialem, nie slyszalem i producent nie twierdzi ze te nagrywarki pozwalaja na nagrywanie wolniejsze (wyslalem zapytanie)- wiec moze nie rzucaj sie ze ludzie nie wiedza o co ci chodzi tylko pisz jasniej.

Sprezyn - ja juz nie wiem o co mu chodzi ;-)) Moze te X32 to jakies zupelnie inne nagrywarki niz reszta (X24 X40 X48) z ktora mialem do czynienia, pierwsze slysze zeby predkosc nagrywania zalezala od tego co nagrywamy. Przeciez to bzdura (przynajmniej przy nagrywaniu z obrazu)!.
Stary 02.12.2002, 11:51   #11
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Dzabar masz racje, jestem spod znaku byka,
ale to nie ma znaczenia, jak rowniez to ze
nie chodzilem do zlobka. To sa fakty, podobnie
jak faktem jest,ze ta nagrywara nie pali wolniej
niz 4x. Moze srednia wychodzi Ci jakas dziwna
ale nie wiem z czego to wynika.
Plemnik ja tez nie wiem o co koledze chodzi:-D
Moze ma litka limited edition - na specjalne
zamowienie.
Dzabar wyluzuj sie
Stary 02.12.2002, 12:42   #12
Dzabar
Nowy na forum

Jestem na maksa wyluzowany8) ...a jesli chodzi o tego litka to jak mi czasu starczy i cierpliwosci to potestuje go na wszelkie mozliwe sposoby bo sam juz glupieje to tak jakbym 3-mce temu mial inna nagrywarke niz teraz .....narazie zachowuje sie tak jakby naprawde niemogla nagrywac mniej niz x4 i to chyba tylko przy bedblokach przy safediscu...a w neverwinterze jest securom super NEW:o.....i moze cos mi spamiecia nawala...musze chyba sie wyspac...dzieki
Dzabar jest offline  
Stary 02.12.2002, 12:54   #13
Dzabar
Nowy na forum

jesli chodzi o nagrywanie ze stala predkoscia to w tym modelu mozemy trzymac stale obroty a im dalej tym szybciej nagrywa to jasne i sa trzy czesci gdy przeskakuje na wyzsze obroty...wiec to nie tylko z programu wynika a i niestety siedzialem przy litku z uchem przylepionym do przedniego panela i moja srednia jest malo obiektywna ale liczy sie czas nagrywania...przy tych samych ustawieniach te same dane ok 680mb wczesniej nagrywalo ok.38minut a teraz 9.20 i tego nie rozumiem to cos jest ze sterownikami bo spotkalem sie juz pare razy w nero ja mu x12 a on buchhh x24....(winoncd blee)....wiec chyba sie poddam i zmienie litka na............macie jakis pomysl
Dzabar jest offline  
Stary 02.12.2002, 13:07   #14
Plemnik
Forumator

Do predkosci 16 o ile wiem ten model utrzymuje stala predkosc nagrywania!!! Dopiero jesli wybierzesz X24 naped skorzysta z ZoneCLV.

Dwie sprawy: albo masz zwalony egzemplarz (mniej prawdopodobne) albo jednak jestes cienki i cos namieszales (brak sterow vide via4in1, ASPI itp) a w takim wypadku zmiana nagrywary nic nie da.

Zrozum w koncu - co nagrywasz nie ma znaczenia - czy to SD czy Securom, zawsze mamy do czynienia z ciagiem bitow i laserowi jest zupelnie obojetne co pali!!
Poprawnie skonfigurowany Litek X32 bedzie palil SD nawet razy 32 i taka kopia bedzie dzialala na kazdym odtwarzaczu.
Stary 02.12.2002, 15:18   #15
Dzabar
Nowy na forum

Ok...jestem jeszcze spokojny....jesli chodzi o sterowniki....to testowalem tyle kombinacji ze pewnie bys ich nie zliczyl....ok glupi jestem nieznam sie.....mam jedno pytanko niema roznicy jakie to sa dane z image ok....wkladam plyte i nagrywam 680 danych z image...trwa to ok9.20..przy takich samych ustawieniach wkladam identyczna czysta plyte i nagrywam inny image ok 679mb przy takich samych ustawieniach (nawet nie restartuje kompa trwa to ok18min.....prosze szanownego goru o odpowiedz mojego *****nego pytania....z gory dziekuje....................
ps....jak niebedziesz wiedzial to sie mnie zapytaj to ci powiem z czego jest roznica ale chyba sam na to wpadniesz
pozdr
Dzabar jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: