Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2002, 18:28   #1
merci
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.03.2002
merci w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Backup windows`a na CD

Witam

Robił ktoś Backup`a Windows`a na CD?

chodzi mi o to żeby zainstalowac Winshita`a na sformatowanym HDD i nagrac na Cd zeby potem
w razie awarii szybko zgrac z powrotem

dzieki
pozdrawiam
merci jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2002, 15:13   #2
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zaproponuję Ci moją metodę.
1. Instalujesz Norton Ghosta
2. Robisz dyskietkę startową ghosta z obsługą cd-roma
3. Formatujesz systemowy
4. Instalujesz tę "wingrozę" , może być bez ghosta jeśli nie masz zamiaru grzebać w obrazie dysku, konfigurujesz system jak należy i instalujesz wszystko co potrzebne.
4. wsadzasz dyskietkę, startujesz, robisz obraz systemowego dysku, albo bezpośrednio na nagrywarkę, albo do katalogu na drugim dysku, partycji (ach zapomniałem - potrzebne są Ci 2 partycje lub 2 dyski)
5. jeśli nie nagrałeś bezpośrednio na cd-rw to nagrywasz na cd-rw obraz
6. w razie potrzeby formatujesz, wsadzasz dyskietkę ghosta i instalujesz z obrazu.
Spoko 5 minut
Pozdrawiam
Stary 14.04.2002, 17:02   #3
Virgo
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2002
Virgo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W jaki sposób, (co i gdzie ustawić, proszę opiszcie krok po kroku) jak mam zrobić obraz systemowego dysku za pomocą ghosta 2002, tak abym ten obraz zmieściła na 2 lub3 płytkach CD, jeśli obecnie na tym dysku systemowy jest zapisane około 2.3GB.
Obecnie zrobione lustro w całości zrzucam na drugi dysk (do folderu), ale chciałabym nagrać (wypalić) na płytki CDRW, i jeszcze tego nie wiem jak to zrobić?.
Zagladałam w opcje Ghosta pod Dosem ale nic takiego tam nie ma żeby (podzielić lustro) zapisać na płytki CD.

Pozdrawiam, Virgo
Virgo jest offline  
Stary 14.04.2002, 17:18   #4
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przed robieniem obrazu dysku w Ghoscie masz do wyboru miejsce jego zapisu, normalnie zaznaczasz jakąś wolną partycję/dysk, w tym wypadku zaznaczasz nagrywarę i po sprawie. Ghost zapyta się o kompresję i uprzedzi, ile płytek będzie potrzebował, a potem tylko czekasz aż się nagra pierwsza, zmieniasz płytę itd.

No jeszcze przedtem warto zrobić dyskietkę bootowalną w Ghoście.

Pozdrawiam
Nol jest offline  
Stary 14.04.2002, 17:58   #5
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mozna takze zrobic w nero tam ma to zarowno duzego plusa i rownie duzego minusa

plus to ze obraz zrobiony nerem jest co do bitu zgodny z tym co masz na dysku a minus to ze partycja na ktora sie nagrywa powinna byc ta sama albo mzna miec klopot i pozniej trzeba ja rozszerzac partitionem blizsze szczegoly postaram sie napisac w faqu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 14.04.2002, 22:40   #6
Virgo
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2002
Virgo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wielkie dzięki za pomoc a raczej cenne wskazówki, jakie uzyskałam od Pedros,Nol i Majoneza, gdybym jeszcze mogla prosić o pomoc w wspomnianej kwesti botowania dyskietki Ghostem 2002, (z czym to się je, i jak to wygląda, jak zrobić) to była bym bardzo wdzięczna.
Oraz prosiłabym jaśniej wytłumaczyć, w jaki sposób (w opcjach tego nie ma) aby gohost zrobił powiedzmy 2 piki po 700MB. i zapisał na HDD a dopiero później ja mogłabym wypalić z HDD na płytki CD. (bo normalnie zawsze Ghost 2002 robi jeden plik w całości (lustro partycji) na HDD.)
Powiem szczerze że bardziej lubię Ghosta 2002 ponieważ już kilka razy przywracałam nim system po wizycie kochanych Virów, a co do kwestii Nero to po prostu nie mam, bo używam Easy CD Creator 4.5 które było z nagrywarką i oczywiście Clone CD 4.0, z którego jestem bardzo zadowolona a moja wypalarka to LG, i wydaje mi się że Nero nie lubi się z LG. Czy to prawda ?
Czy warto wypróbować Nero ?

Pozdrawiam, Virgo

PS. Przepraszam że nie zaczęłam nowego postu, ale wydaje mi się że to ten sam temat.
Virgo jest offline  
Stary 14.04.2002, 23:40   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

nie ma za co
co do ghosta to ja nie pomoge - po prostu od wiekow obiecuje sobie ze po reinstalacji zrobie sobie obrazik ale nigdy nie mam czasu a ghostem sie nie bawilem

nie masz za co przepraszac przeciez post jest dokladnie o tym o czym piszesz

ps co z ta kawa - nic nie odpowiedzialas

Majonez jest offline  
Stary 15.04.2002, 01:08   #8
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm....

Bawiłem się troszeczkę z GHOST-kiem, więc mogę co nieco podpowiedzieć. Istnieją oczywiście PDF-y dot. "Duszka", ale taka prosta instrukcja obsługi *.doc, na pewno przyda się (pliczek w załączniu).

Mam tylko prośbę. Jeżeli uda się rozwiązać komuś problem z ostatniego akapitu, to proszę o podpowieć - na priva lub na Forum. Z góry dziękuję.
Stary 15.04.2002, 05:28   #9
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Virgo (14-04-2002 23:26):
Wielkie dzięki...
ciach

Czy warto wypróbować Nero ?

Pozdrawiam, Virgo
Co do przetwarzania obrazów w Ghoście na określonej długości wolumeny to muszę to jeszcze sprawdzić empirycznie, żeby podać wskazówki.
Co do pozostałych... na razie od Ciebie tylko słyszę, że LG się gryzie z Nero. Tu ludzie będą innego zdania - bo użytkowników LG jest najwięcej i Nero chyba też.
Nero jest dobrym programem, niektórzy mówią, że najlepszym.
Ja od siebie polecam WinOnCD (każdy chwali swoje ), niekoniecznie w wersji 5, może być 3.8. Clona już masz. To jeszcze zaopatrz się w jakiś program do zrzutu i kopiowania audio (EAC, Feurio) i załatwione.
Poza tym... warto wypróbować każdy program
Pozdrawiam

PS. Pab - posiedzimy, zobaczymy - będę wdzięczny za wymianę informacji.
Pedros jest offline  
Stary 15.04.2002, 08:02   #10
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
majonez (14-04-2002 23:40):
ps co z ta kawa - nic nie odpowiedzialas
Przepraszam bardzo, a kto dał majonezowi uprawnienia do podrywania forumowiczek (chyba nie Misiek4).
Stary 15.04.2002, 18:24   #11
LASER
Gość

CZY KTOŚ MOŻE GDZIĘ DAĆ GHOSTA 2002 LUB WYSŁAĆ NA LASKER@INTERIA.PL

Stary 15.04.2002, 19:21   #12
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cześć

NortonGhosta możesz sobie zakupić np w pakiecie NortonUtilites 2002 za jakieś 350 - 400 zł ...
Albo nieco taniej po prostu sciągnąć obraz z netu (polecam program DirectConnect) i spalić krążek, aczkolwiek jest to nielegalne ...

Mam jeszcze jedno pytanie - czy da się zrobić BOTTowalną płytkę Ghostem (tak aby zarówno dyskietka startowa jak i obraz były na CD) ??

Pozdrawiam, niech bogowie mają Was w swojej opiece.
Alinoe jest offline  
Stary 15.04.2002, 19:45   #13
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Alinoe (15-04-2002 19:21):
Cześć

1. NortonGhosta możesz sobie zakupić np w pakiecie NortonUtilites 2002 za jakieś 350 - 400 zł ...
Albo nieco taniej po prostu sciągnąć obraz z netu (polecam program DirectConnect) i spalić krążek, aczkolwiek jest to nielegalne ...

2. Mam jeszcze jedno pytanie - czy da się zrobić BOTTowalną płytkę Ghostem (tak aby zarówno dyskietka startowa jak i obraz były na CD) ??
ad. 1. Można dla prostych celów zejść z całego programu na... dyskietkę, a właściwie to dwie (bo jedna do celów tworzenia bootCD), przy zachowaniu pełnej funkcjonalności GHOST-a - tylko do tworzenia/odtwarzania obrazów. Mnie to wystarczy. Na razie.

ad. 2. Tak jest o wiele łatwiej, pod warunkiem, że masz ustawione bootowanie z CD-RW w biosie. Jak?? Kilka oczek wyżej zamieściłem taką małą instrukcję w załączonym pliku. To jedna z metod, bez znaczenia jest wielkość obrazu partycji. Można i inaczej, ale tak jest najwygodniej, najprościej etc.
Stary 15.04.2002, 21:11   #14
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
LASER (15-04-2002 18:24):
CZY KTOŚ MOŻE GDZIĘ DAĆ GHOSTA 2002 LUB WYSŁAĆ NA LASKER@INTERIA.PL
nic dodac nic ujac jak grochem o sciane

pal to licho ale przez ten wyskok zmienil sie klimat calego topica

mam nadzieje ze sam zmienisz ten post i wniesiesz cos wesolego do dyskusji LASER zastanow sie

Majonez jest offline  
Stary 15.04.2002, 21:14   #15
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Zetoxa (15-04-2002 08:02):
Przepraszam bardzo, a kto dał majonezowi uprawnienia do podrywania forumowiczek (chyba nie Misiek4).
heh a co ja terminator jakis czy co nie moge sobie hmmm i hmmm z forumowiczkami (tak w ogole fajna nazwa ale trudno wymowic) - qurcze przeciez jestem zwyklym facetem

a tak w ogole to nadal nie dostalem odpowiedzi Virgo chyba sie nie pogniewalas o to

Majonez jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: