Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.08.2001, 13:08   #1
sec4tor
Gość

Barracuda

Witam
Mam pewien problem, a mianowicie zamieniłem starego WD Caviara 6,4 GB na Barracude III 7200 obrotow ATA 100, po czym zabrałem sie do wypalania plyt. I tu ku mojemu zdziwienu Nero zaczal mi pokazywac buffer underrun!!! WinOnCd lepiej, ale po tescie tez się jedna płytka poszła do śmieci. Spalilem ze 3 plytki, co na starym dysku nie zdazylo mi sie nigdy!!!
Barracuda podłączona jest na kontrolerze UDMA66 na Abicie BE6, nagrywarka na masterze na zwyklym IDE. Czy może być jakiś konflikt między tym, że kontroler jest U66 a dysk ATA100?
Po przełączeniu Barracudy na zwykły IDE primary master problemy zniknęły!!! Ale skoro mam szybki dysk i kontroler to chciałbym go wykorzystać w pełni możliwości,
czy znacie ten problem i można temu jakoś zaradzić?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.08.2001, 17:55   #2
Callisto TM
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.11.2000
Callisto TM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdz czy prawidlowo podlaczyles tasme miedzy dyskiem a plyta, niebieska wtyczka musi byc podpieta do plyty i jesli dysk jest "samotny" to do dysku podlaczona musi byc koncowa wtyczka. To ze płyta nie obsluguje UDMA100 nie ma zadnego znaczenia, po prostu dysk pracowac bedzie jako UDMA66, poza tym jesli masz system Windows 2000 to na chipsecie VIA mozesz miec klopoty z uruchomieniem UDMA66.

Podaj jeszcze jakies szczegóły, moze cos wymyslimy.

Pozdrawiam
Stary 21.08.2001, 18:40   #3
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
miałem be6II i baśke II 29g 7200 na hpt a cdrw na prim master / dvd na sec master/ i spoko powino wszycho brykać. moze bios do hpt jest stary albo stery sš nie te / u mnie brykało na nin raid lepiej niż na raid a miałem raida/ ajedyne problemy to czasem był problem z spójnościš rejestru aż nie zmotałem sobie że przy zamknięciu windy komp wracał do dosika, a może problem z kabelkami / kiedyś kumpekl mišł zwalona tasiemke i oczywuście sprawdziliśmy to jako ostatniš rzecz
a może konflikt sprzętowy ? sprawdż przerwania
cana jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: