![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.03.2006
![]() |
benq 1650 - zwis przy odczycie dvd
witam
moze ktos z Was spotkal sie z czyms podobnym i moze nakierowac mnie na jakies rozwiazanie. podlaczylem nagrywarke dvd BENQ 1650 firmware BCDC /zdaje sie ze najnowsze z tego co szukalem/ system wykryl naped, nero wykryl naped nagralem dvd z backupem prac roznych /4.2 gb/ - nagranie i weryfikacja zakonczone powodzeniem ale odczytac juz jej nie moge /plytka dodatkowo sprawdzona na innym kompie - dziala/ problem: po wlozeniu jakiejkolwiek nagranej plyty dvd, komp zaczyna mielic, pokazuje sie klepsydra i w chwile pozniej zamrozenie systemu - pomoga tylko reset z przycisku. plyty cd czyta normalnie. nagrywarke podlaczylem zarowno jako master jak i jako slave - bez zmian w desperacji wlozylem ja do obudowy usb i przez usb podlaczylem do kompa. poprawa byla taka ze dvd ktore sam nagralem odczytal, przy drugiej /instalka dot netu/ znow zwis. .net jest ok bo wczoraj go instalowalem na kompie w domu. po podlaczeniu przez usb do kompa Janka - dziala. zarowno jedna jak i druga plyta jest odczytywana bez problemu. wniosek - cos #$#$^#$ z moim systemem/sprzetem, jakas niezgodnosc czy chwc. siedze i googlam, ale na razie nic nie widze. ma ktos moze jaka "ideje" ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2006
![]() |
Mam to samo. Nowy benq 1650 nie czyta "swoich" płyt. Nie wszystkich, co prawda no jedną EMTEC DVD-R 8x nagraną wg prędkości 4x to czyta.
Verbatim DVD-R 16x - kaplica, na innym napędzie idą. Po włożeniu nagranej verbatimy uruchamia mi się nero, mówiąc, że w palniku jest czysty dysk! Zmiana firware'u na aktualny ze strony Benq nic nie dała. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.03.2006
![]() |
U mnie pomogło odinstalowanie softu do nagrywania płyt. Napęd miał ścięcie z InCD oraz z Alkoholem (a konkretniej z wirtualnym napędem tego właśnie). Odinstalowałem wszystko, co miałem w systemie do nagrywania sidików, zainstalowałem ostatnie nero z serii 6, oraz alkohol (z wyłączonymi napędami wirtualnymi) plus na wszelki wypadek jeszcze raz podmiana API) i na chwilę obecną zero zwisów - nagrywa, czyta, instaluje, gra, buczy i trąbi. Odpukać.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Do nagrywania tylko Nero - żadnych dodatków typu InCD. Jedynie to, co w WinXP.
Nagrałem wczoraj jeszcze jedną płytkę Verba x16 - z prędkością x4, i też kicha. Najciekawsze jest to, że weryfikacja poprawności zapisu przechodzi bez problemu. Laptop z napędem combo płytkę czyta bez problemu, a nagrywarka nie chce. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.09.2005
![]() |
![]() Cytat:
mam podobny problem jeżeli chodzi o zachowanie się systemu. Oczywiście Benq 1650 na pokładzie ale odkąd go mam co jakiś czas (np. raz, dwa razy na dzień) system poprostu pada - zdarzało się że nawet nie ruszałem wtedy myszką - zamrożenie, jeżeli leciała właśnie jakaś mp3 to pozostaje po niej tylko długi, jednostajny dźwięk oznaczający potrzebę wciśnięcia RESET ![]() Do tej pory podejrzewałem że może to mieć związek z dyskiem albo jakimś programem (virusem [antivir nic nie wykrywa]) ponieważ zdarza się tak nawet bez włożonej płytki w napędzie, ale patrząc na opis sleeva zaczynam podejrzewać że to może być Benq. Sprzęt z nanjowszym biosem, jedyny napęd na taśmie, master. Ma ktoś jakieś pomysły? W sumie zacząłem się już przyzwyczajać, nawet WinXP nie włącza swojego sprawdzania dysków po awarii ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Chyba doszed***322;em do tego - kupi***322;em par***281; p***322;yt DVD+R - nagrywanie i czytanie OK. Mo***380;e benki nie lubi***261; "minus***243;w"?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.06.2005
![]() |
Moje do***347;wiadczenia z BENC 1650 s***261; r***243;wnie z***322;e. Nie chcia***322; czyta***263; kopii p***322;yt muzycznych CDR, a nap***281;d SONY w Notebooku czyta***322; je bez problemu. Zareklamowa***322;em go w serwisie, nie bez przeszk***243;d wymienili i jest to samo. Czyli go***347;***263; w serwisie m***243;wi***261;c, ***380;e kopia p***322;yty zrobiona na innym nap***281;dzie nie musi by***263; czytana na benqu. G***322;upie to ale niestety w przypadku tego nap***281;du prawdziwe.
Wida***263;, ***380;e tu sprawdza si***281; powiedzenie - tanie mi***281;so jedz***261; psy. Szczerze odradzam ten model. lepiej dop***322;aci***263; i kupi***263; co***347; lepszego. |
![]() |
![]() |
|
|