![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
![]()
Mam nowa nagrywarke TEAC CD-W540E (40/12/48) z biosem v.1.0c. Problemem jest to, że nagrywa mi ona 700 MB danych na krązek CDR (40X) w czasie ponad 5:30!!!! DMA jest wlaczone. Korzystam z NERO 5590. Sciągnalem i wgralem nowy bios (1.0f), zainstalowalem nowe NERO 5596 i nadal nagrywa zbyt dlugo (czas skrocil sie o ok. minute.). Czy jest to wina plytek? Nagrywam na b. tanich (HITY, PRINCO).
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() |
w locie czy z dysku ??
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Przedewszystkim podaj dokładny config kompa co i jak masz podpięte i nie panikuj bardzo możliwe ze niepotrzebnie wgrywałeś nowy firmware ... |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
i w locie i z dysku. ( z dysku jest jednak troche krócej (jakas minute))
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Re: BIG problem z nagrywarką TEAC CD-W540E...
Niedawno zamieniłem Teaca 524 na 540 (bios 1.0c). Mam zainstalowane Nero 5590 a płytkę 700 mb (Platinum) wypala w 3:21.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
urzadzenia podpiete sa osobno do kazdego kanalu, DMA jest wlaczone. Konf. : Celeron 900 @1200 MHz, Epox 693A, 512 MB ram pc133, geforce3ti200, LG 52x, teac cd-w540e.
i jeszcze jedno. w tescie NERO CD Speed wykrez jest poszarpany i linie unosza sie na jednym poziomie miedzy 22 a 24 x. |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
nagrywarka jest walnieta? czy moze format c:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
czesto wina jest po stronie potkręcanych prockó może pomóc zwolnienie go o troche mghz / Skoro wspomniłeś o formacie - jak dawno go robiłeś(dysk moe być strasznie zamulony )
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
zalaczam plik ilustrujacy wykrez jak przepiega zapis na plytkach emtyec i leaddata. sami popatrzcie.... pierwsza zmiana predkosci jest ok. a kolejne ---->>>
|
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Spróbuj zmienić nośnik. Verbatim, TDK itp. I sprawdź. To wygląda po prostu na nędzne płytki - albo taki, których Twoja nagrywarka nie lubi.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
Wina jest tylko i wyłacznie po stronie konfiguracji sprzetu i sterowników, coś ci brakuje albo czegoś masz za duzo w sterach, sprawdz na stronie producenta płyty czy nie ma jakiegos upgradu biosu dotyczacego takich problemów, ewentualnie zgłoś sie z tym problemem do firmy gdzie kupiłes kompa. Pozdro.
#13 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Doszliszmy z piothremix ze to wina systemu lub rzeczywiście konfiguracjii sprzętu. Nagrywarka podłączona pod inny zestaw działający na WIN 98 SE funkcjonuje prawidłowo ... |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
jest!!!! dziala!!!! To nie byla wina systemu tylko sprzetu a dokladnie dodatkowego kontrolera. Zaktualizowalem bios do niego i juz byla poprawa wydajnosci zapisu. Potem sprobowalem jeszcze roznych podpiec i .... dziala!!!!! Co prawda nagrywarke mam podpieta do tego samego kanalu co dysk na dodatkowych kontrolerze ale wszystko dziala jak nalezy. Jak kupie drugi kabel ata100 to podlacze ja do osobnego kanalu na kontrolerze. Dzieki za pomoc.
|
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
I High Point, i Promise przestaly sie przejmowac obsluga urzadzen ATAPI na swoich kontrolerach juz jakis czas temu i oficjalnie to oglosily. Nie polecam podpinania nagrywarki czy CD-ROMu pod dodatkowy kontroler.
|
![]() |
![]() |
|
|