![]() |
Ciesze sie że udało sie odratować wasze nagrywarki ale to nie zmienia faktu że moja wypalarka jest nadal martwa i stoje w tym samym punkcie co na początku tzn nie mam pliku bin
|
No mnie się właśnie NIE udało i problem mam dokładnie ten sam, co Ty - brak pliku bin, mtkflash nie obsługuje tego układu pamięci, a oryginalny program LG nie rozpoznaje nagrywarki. Ja swoją uszkodziłem w zeszłym roku i po prostu położyłem na niej krzyżyk - choć oczywiście nie zmartwiłbym się, gdyby udało się ją ożywić - zawsze się jeszcze może do czegoś przydać. Ponieważ nagrywarka jest mi bardzo potrzebna do pracy - archwizacja i przenoszenie dokumentów - nie miałem wyjścia - pobiegłem do sklepu i kupiłem nową. Boję się, że też tego nie unikniesz.
Myślę, że tutaj trzeba by było prosić kogoś biegłego w programowaniu żeby usunął z tych starych programów flashujących LG procedurę sprawdzania typu napędu tak, by ten program pozwolił wgrać bios na siłę. Innego sposobu nie widzę. Any volunteers? W zamian oferujemy dozgonną wdzięczność ;) |
Cytat:
|
W tej dziedzinie jestem zupełnym "lajkonikiem" - nie da się tego jakoś zdekompilować do kodu źródłowego i w tym pogrzebać?
Zresztą aż tak bardzo mi na tym nie zależy, od roku mam już inną nagrywarkę, a ta stara kurzy się na półce. Kolega Guspol jednak jest w potrzebie... |
true true
|
Cytat:
taki program flashujacy nie jest az tak bardzo wyszukana aplikacja (w porownaniu np. z ms word :) ), wystarczy znajezc odpowiednie procedury na poczatku wykonywania programu i jestesmy w domu, ale z tym musisz sie zwrocic do kogos bardziej obeznanego w temacie |
Hackman - swietny program
|
Panowie ja nie chce bawic sie w jakies dekompilacje tylko chce dostac w swoje rece plik bin do nagrywarki lg 8080b!!!
|
nie znam sytuacji biosow i programow flashujacych do LG, ale do Lite-On'a kraza po sieci programiki, ktore potrafia zcrackowac taki flashujacy exe tak, ze pozwala na wrocenie do poprzedniej wersji biosu (oficjalnie tego nie da sie zrobic), wiec moze do LG ludzie tez cos takiego zrobili
zostaje mi jedynie polecic Ci szukanie w sieci, niestety tylko tyle poza tym sposob kowanskiego wydaje sie rozsadny (ten z dwiema nagrywarkami) |
może w tym pliku?
Cytat:
??? |
niestety w tym pliku jest plik ale lge a w dodatku to do dell-owskiej wersji 8080B
|
przyłaczam sie do dyskusji. mam ten sam problem i ni jak moge go rozwiazac. sposob z druga taka sama nagrywarka nie dziala bo juz sprawdzalem. przydalby sie programik ktory jest wstanie wgrac ten firmware nawet gdy nagrywarka nie jest wykrywana przez bios
|
Jedyny sposób to chyba wylutowanie tej kości biosu (jeśli się da...) no i manualny flash tylko czym....
szkoda, że nie ma układu z jednej strony połączonego z kompem (port com) a z drugiej napędem (gniazdo ide).... ;) ale wtedy niedość że trzeba być dobrym elektronikiem i zaprojektować układ to jeszcze mieć schemat spawarki :P |
bios w formacie *.bin lub *.hex bylyby rozwiazaniem calego probelmu. chyba ze istnieje jakis program ktory konwertuje *.lge na *.bin/hex
|
lg8080b
panowie niecałe dwie godziny temu dokonałem tego błedu wgrałem bios 1.06 no i nagrywarka padła tak samo jak u kolegi tęż potrzebuje silnie pomocy!!!!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:28. |