![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.08.2004
![]() |
Witam wszystkich!
Mam mały problem i proszę o pomoc. Sytuacja wygląda następująco: Dostałem "w prezencie" nagrywarke LG GCE 8160.Nie jestem pewien ale chyba ktoś przy niej coś kombinował i wgrał zły firmware. Bios niby ją wykrywa jako HL DT i jakieś tam literki i $$$$$. Windows wykrywa ją jeszcze inaczej: "HL-DT-ST CD-VW$GCE-8564B$" Nero nie widzi jej wogóle a Nero info tool widzi ją jako jakąś nagrywarkę DVD. Jaką płytę bym nie wsadził to widzi ją jak płytę audio. Próbowałem wgrać biosa 1.01 i 1.02 mtkflashem i jakimś programem pobranym z firmowej stronki LG ale nic to nie dało ponieważ po odpaleniu flasha program wogóle jej nie widzi. Próbowałem też windowsowskim mtkflashem i niby wszystko było cacy tyle że samo flashowanie trwało bardzo krótko i po ponownym uruchomieniu wszystko było tak samo.Nic się nie zmieniło. Jeżeli ktoś wie o co chodzi proszę o odpowiedź. Ostatnio zmieniany przez awruk : 26.08.2004 o godz. 07:16 |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
to chyba juz nic z tej nagrywarki nie bedzie... sprobuj wg przepisu SEBAW ktory jest na jego stronie on cos pisze o wgrywaniu firmware. A moze laser wyczysc ?
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Niestety już próbowałem...
Żadnej poprawy.... Tak czy siak dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.08.2004
![]() |
ja jak swoją próbowałem podkręcić to i wgrałem zły bios (od 40.xx.xx) to wogle mi w kompie bios niestartował jak była podłączona więc odłączyłem kabel wystartowałem kompa z dyskietki startowej i podłączyłem nagrywarkie i udało się wgrać stary bios!!! aż sam niewierzyłem ale działa. więc później wgrywałem do nagrywarki inne biosy żeby sprawdzić czy się da ją podkręcić i za karzdym razem albo się nienagrywały do końca alebo na końcu były błędy i za karzdym razem nagrywarka niechodziła... czyli stwierdzziłem że nieda się jej podkręcić ale za karzdym razem udawało mi się wrucić i wgrac prawidłowy bios od nagrywarki. wygląda na to że on wgrywa się ,,na siłę,, więc uwarzam że spokojnie możesz powrócić do swojej wersi biosu.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Błędy są ale przynajmniej starałem się odpowiedzieć a nie jak ty od razu krytykować kogoś wypowiedz.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
jakiego trybu używałeś w MtkWinFlashu, ATAPI czy IDE?
|
|
#9 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Flashowanie dobywało się pod dosem ( z dyskietki startowej) a nie za pomocą ,,mtk_flash-a,, pobrałem plik z ,, http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1294093559 ,, (nie wiem którą wersję biosu wgrałem bo nie pamiętam.
Pod dos-em po wystartowaniu dyskietki podajesz komendę : ,, je1 JE1LG912.HEX 3 /m ,, (co innego będziesz musiał wpisać jeśli ściągniesz inną wersję biosu niż ja mam ja nie wiem jaka pobierałem ale były takie pliki : je1.exe , JE1LG912.hex, jeśli będziesz miał inny plik *.hex to zmień komendę na taką żeby pasowała chodzi mi o fragment ,,JE1LG912.HEX,,) WARZNE!: w miejscu gdzie wpisana jest ,,3,, trzeba podać odpowiednią cyfrę. ,,1,,- oznacza że nagrywarka jest podpięta do głównej taśmy (IDD1) i na master, ,,2,, główna taśma (IDD1) nagrywarka w trybie slawe (nie wiem jak to się pisze) ,,3,, taśma 2 (IDD2) tryb master , ,,4,, taśma 2 (IDD2) tryb slawe. na 1 dyskietce (1,44Mb) nie zmieścisz biosu i plików startowych więc zgrywasz na 1 dyskietkę pliki startowe ( prawym na dyskietkę , formatuj (utwórz dysk startowy ), a na drugą zgrywasz bios z podanego linku. i wpisujesz to co ci podałem. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
![]() |
jak teraz patrzyłem na cdrinfo są inne trochę pliki niż ja mam (te *.hex) ja swoje ściągnąłem już b. dawno i widocznie aktualizowali ale z tymi co są powinno pójść. P_O_W_O_D_Z_E_N_I_A
|
|
|
|
|
#13 |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
ehh... pytałem awruk'a
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
![]() |
Wielkie dzięki ludzie za to że próbujecie pomóc.Spróbuję jeszcze zrobić tak jak pisze janek44 czyli wpiąć napęd dopiero po uruchomieniu kompa...
|
|
|
|
|
#15 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ktoś sie musiał bardzo znać wgrywając do 8160b bios z 8564b.
niezły prezent
![]() |
|
|