Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.01.2003, 13:34   #1
dooh
Gość

Question Watpliwosci

Wlasnie co kupilem sobie nagrywarke (Samsung sw-240) i mam pytanka :

- czy to normalne ze w czasie nagrywaniaq plyt w nero zapelnienie bufora nagrywarki skacze w przedzioale od pelnego do 6% ? Czy powinen sie az tak oprozniac ? Czy to nie jest zbyt niebezpieczne ? Jaesli tak to co zrobic ?

- Nagrywane plytki audio przy uzyciu tej samej predkosci i nosnika w programie nero sa bezblednie nagrywane a w dostarczonym do nagrywarki Easy cd Creator na niektorych utworach sa jakies trzaski/zgrzyty. Czy top wina programu czy ustawien ?

Prosze o wsyskie sugestie i rady.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.01.2003, 14:16   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Ad1] Opróznianie bufora nagrywarki moze byc spowodowane małą wydolnoscia systemu / nie wiem jaki masz sprzet /, złym skonfigurowaniem napedu, brakiem aktywnego trybu DMA dla nagrywarki, dysku, brak sterowników ASPI, nie zdefragmentowany dysk ...

Ad2] Aby miec pewnosc ze AUDIO bedzie najwyzszej jakosci jaka da sie uzyskać na naggyrarce nalezy nagrywac je z predkoscią nie wiekszą nish 8x / 8x to bezwzgledne max / ale sa tesh tacy co nagrywają 48x

Aby uzyskać bardziej szczegółowe odp na to co zawarte jest w AD1 przeszukaj forum uzywając wysukiwarki / jedna z opcji w teleporcie / albo skieruj sie do działu FAQ ew Artykuły lub nagrywanie od A do Z nigdy nadmair nie zaszkodzi / w tym wypadku /

FAQ - http://www.cdrinfo.pl/software/stronafaq.php3

Artykuły - http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/

Nagrywanie A do Z - http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/

Laser jest offline  
Stary 18.01.2003, 14:32   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moze tez byc tak ad1 ze nagrywa muze z mp3 i komp mu sie nie wyrabia z konwersja w locie a nagrywa pewnie na maxa.
Stary 18.01.2003, 16:01   #4
onmagarol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.09.2002
onmagarol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Easy Cd Creator - ja slyszalem ze toto sie gryuzie ze wszystkim - odinstaluj to i nero i zainstaluj samo nero - moze pomoze?

o.
onmagarol jest offline  
Stary 19.01.2003, 02:43   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
IZI SIDI KREATURA - unikaj jak ognia... nic nie umie, a wcale nie jest IZI...

nero zrobi za cibie wszystko i to na dodatek szybko, latwo i bez klopotu
Stary 19.01.2003, 17:41   #6
dooh
Gość

Nie wiem dostalem, nagralem kilka plytek i nie narzekalem. Tylko jak mialem jakies porysowane/pozuzywane plytki to przy kopiowaniu easyCd... nagral do polowy i wysunal tacke a nero wysmigal do konca i tylko w logach cos tam pokombinowal.

Juz sie przerzucilem na nero i dzieki pomocy "Lasera" z forum wszysko mi juz dziala pieknie i fajnie. Jeszcze raz dzieki.

Stary 19.01.2003, 20:59   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Ad2] Aby miec pewnosc ze AUDIO bedzie najwyzszej jakosci jaka da sie uzyskać na naggyrarce nalezy nagrywac je z predkoscią nie wiekszą nish 8x / 8x to bezwzgledne max / ale sa tesh tacy co nagrywają 48x
no wlasnie nad tym nagrywanie audio z predkoscia 40 - 48 sie ostatnio zastanawialem. Po

kupnie nagrywarki napalony na nowy sprzet nagralem dwie plytki audio w 48x no i mimo

najszczerszych checi nie moge uslyszec najmniejszej roznicy w ich brzmieniu na komputerze i

na plytce. Fakt, ze nagrywane byly z mp3 i moze to dlatego. A musze zaznaczyc, ze jestem

bardzo wrazliwy na jakosc dzwieku i wszelkie roznice (na gorsze) na pewno bym zauwazyl. Na

czym wiec polega przewaga nagrywania wolniejszego nad szybszym. Jesli przy skanie plytki ani

tu ani tu nie wykazuje zadnych bledow to pozostaje tylko trwalosc zapisanych danych. Czy o

to chodzi?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 19.01.2003, 21:25   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
no wlasnie nad tym nagrywanie audio z predkoscia 40 - 48 sie ostatnio zastanawialem. Po

.....

.....
tu ani tu nie wykazuje zadnych bledow to pozostaje tylko trwalosc zapisanych danych. Czy o

to chodzi?
Witam !

Szybsze nagrywanie danych powoduje mniej dokładne wypelenie pitów i landów na CD, krawedzie otworów nie sa " ostre " tylko sciete i przedewszystkim znacznie płytsze

Starsze odtwarzacze CD nie chcą czytac płyt nagranych szybciej nish np 8x - poprostu elektronika nie jest na tyle "precyzyjna" i kompakt widzi płyte jako czystą - miałem taki przypadek - audio nagrane na płycie no name nie mogłem odróznic gdzie góra a gdzie dół wkładam do mojego TECHNICSA i nic - nie ma cd... przekładam płyte do kompa / ta samą stroną jak wkłądałem do kompaktu / no i gra.

Zdarza sie tesh ze płyta audio nagrana z duza predkoscią ma błedy na jej końcu - np ostatnie utwory sie tną trzeszcza itp. itd.

To tyle z mojej strony - jesli ktos ma wiecej do powiedzenia to chetnie i ja poczytam

Pozdrawiam

PS : Andrzej9 - swietne fotki jak na taki sprzet / pisałes ze robisz je " idiot kamerą " czyli potocznie nazywanym aparatem kompaktowym
Laser jest offline  
Stary 19.01.2003, 21:41   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)

PS : Andrzej9 - swietne fotki jak na taki sprzet / pisałes ze robisz je " idiot kamerą " czyli potocznie nazywanym aparatem kompaktowym
Dzieki , ja zwyklem tego typu aparaty nazywac "glupolami" - widze, ze istnieja jeszcze inne nazwy

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.01.2003, 21:41   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmmm co do tego speeda

widze to tak - odtwarzasz muze na komputerowym sprzecie (cdrom), sygnal przechodzi przez co tu bedziemy duzo mowic - kijowy przedwzmacniacz CDROMu/nagrywarki, wpada do soundblastera i po kilku torturach, wypada na mniej lub bardziej glosnikowe glosniki

mp3 NISZCZY dzwiek - elementy ktore sa podstawa oceny subtelnosci w dzwieku sa bezlitosnie tepione, pozatym optyka i korekcja bledow komputerowych odtwarzaczy jest duuuzo lepsza niz przecietnego stacjonarnego - i tu kwestia plytkosci i braku kontrastupitow i landow gra mniejsza role...

posluchaj - jesli masz mozliwosc - na DOBRYM stacjonarnym sprzecie - ORYGINALU i plyty nagranej ze speedem 48 - jesli tego nie uslyszysz - podziwiam - ale to slyszy nawet moja srednio muzykalna siostra a ja potrafie rozpoznac pprzedzial predkosci nagranej w ten sposob plyty...

bylo tu WIELE postow o predkosc do audio - wniosek byl jeden - wszystko powyzej 16x to PORAZKA a najlepiej trzymac sie 8x lub 4x...

sprawdz - jesli rzeczywiscei slyszysz takei zonki to NA 100% uslyszysz je na stasjonarnym sprzecie (testuj z ORYGINALEM!)
Stary 19.01.2003, 23:16   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
hmmm co do tego speeda

widze to tak - odtwarzasz muze na komputerowym sprzecie (cdrom), sygnal przechodzi przez co tu bedziemy duzo mowic - kijowy przedwzmacniacz CDROMu/nagrywarki, wpada do soundblastera i po kilku torturach, wypada na mniej lub bardziej glosnikowe glosniki

mp3 NISZCZY dzwiek - elementy ktore sa podstawa oceny subtelnosci w dzwieku sa bezlitosnie tepione, pozatym optyka i korekcja bledow komputerowych odtwarzaczy jest duuuzo lepsza niz przecietnego stacjonarnego - i tu kwestia plytkosci i braku kontrastupitow i landow gra mniejsza role...

posluchaj - jesli masz mozliwosc - na DOBRYM stacjonarnym sprzecie - ORYGINALU i plyty nagranej ze speedem 48 - jesli tego nie uslyszysz - podziwiam - ale to slyszy nawet moja srednio muzykalna siostra a ja potrafie rozpoznac pprzedzial predkosci nagranej w ten sposob plyty...

bylo tu WIELE postow o predkosc do audio - wniosek byl jeden - wszystko powyzej 16x to PORAZKA a najlepiej trzymac sie 8x lub 4x...

sprawdz - jesli rzeczywiscei slyszysz takei zonki to NA 100% uslyszysz je na stasjonarnym sprzecie (testuj z ORYGINALEM!)
no dobra, przekonales mnie Czyli tak - jak bede nagrywal audio z mp3 to pewnie puszcze na 32 - 40 bo i tak, jak juz sprawdzilem, roznicy nie slychac. Jesli natomiast przegrywalbym kiedys jakas oryginalna plytke audio to puszcze 8x albo jeszcze wolniej. Az tak mi na czasie nie zalezy, natomiast na jakosci dzwieku zwykle bardzo.

andrzejj9 jest offline  
Stary 20.01.2003, 08:12   #12
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ano.. 4x i 8x to jest the best predkosc do zapisu audio. A co do odtwarzania muzyki na komputerze.. swietna jakos dzieku jest dopiero wtedy jak cale audio idzie od poczatku do konca cyfrowo. Wspomniany "kijowy przedwzmacniacz CDROMu/nagrywarki" naprawde duzo psuje jakosci audio Jak ktos ma mozliwosc niech pusci ta sama plyte, najlepiej oryginal poprzez Analog, a potem SP/Dif.. roznica diametralna! A jeszcze fajniej jak z karty na glosniki dzwiek rowniez idzie cyfrowo Wtedy to juz dopiero slychac szczegolnie roznice miedzy mp3 i normalnym CD Audio, coprawda mp3 dobrze zakodowane i z bitratami 192-256 jest juz naprawde pierwsza klasa
Martin_TP jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: