Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.07.2002, 22:15   #1
DJ_Lucky
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2002
DJ_Lucky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation LiteOn 40125W@48125W i bezsensowny problem...

Witam wszystkich.
Mam przerobionego LiteOn'a 40125W na 48125W i właściwie to wszystko jest w pożądku tylko nie mam pojęcia dlaczego nagrywarka nie może pracować na Primary Master (jako jedyna na kabelku). Siedze na systemie XP i jak podłącze tasiemkę do Primary Master to za nic w świecie nie da się włączyć DMA do nagrywarki (tylko PIO), a wystarczy że przełoże tasiemke do portu Secondary Master DMA działa bez zarzutu. Nie pomogło zainstalowanie systemu od nowa ani bawienie sie ustawieniami BIOS'u. Czy coś jest nie tak z moja nagrywarką czy też płytą główna (MSI KT3 Ultra ARU + AMD Athlon XP 1800+) Mam nadzieje ze ktoś miał juz taki problem, rozwiązał go i pocieszy mnie ze da sie to jakoś zrobić i że sprzęt jest OK. Aha, nie mam CD-Romu takze nie miałem okazji sprawdzić czy z jakimkolwiek CD-Romem na Primary Master jest to samo, ale dyski twarde podpiete na Primary Master działają bez zarzutu.

Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
DJ_Lucky jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.07.2002, 22:20   #2
spy
Bywalec

Data rejestracji: 15.07.2002
spy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: LiteOn 40125W@48125W i bezsensowny problem...

ja mam XP i na master liteona 40x i wszystko jest OK DMA dziala =]

ps. a przestawiles w nagrywarce na "master"
spy jest offline  
Stary 23.07.2002, 22:26   #3
DJ_Lucky
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2002
DJ_Lucky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Laikiem nie jestem jesli chodzi o konfigurowanie systemu. Nagrywarka na zwrokach jest ustawiona na Master, a w systemie jak daję (jak jest na Primary Master)"DMA jeżeli jest dostepne" a po zmianie pod spodem mam "Tylko Pio" o czym sie przekonałem podczas nagrywania płyty z prędkością X24. Bufor nagrywarki co kilka sekund spadał do zera Tak jak tez napisałem wcześniej reinstall systemu tez nie pomógł. Teraz mam na Secondary Master i wszystko chodzi OK ale strasznie denerwuje mnie fakt że nie moge zmienic na Primary Master...
DJ_Lucky jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: