![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.10.2002
![]() |
Biosy do LG GCE - 8400B
Czesc czy ktos z was probowal wgrywac inne biosy do tej nagrywarki dostepne na stronie: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=537 Chodzi mi o ten do DELL OEM drives i Only for Sony OEM drives
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
![]()
Nie probuj wgrywac innego biosa do swej nagrywarki bo bedziesz plakal jak babe !!!
![]()
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Ja mam 8320 podkręconą najpierw do 8400 v. 1.02, potem 1.03, potem 1.04, a w końcu za radą z forum wgrałem ten bios v. 1.12 od OEM IBM-a. Nagrywarka działa bez problemu, bios ten uaktywnia UDMA-33 oraz Mount Rainier, czego oryginał LG nie ma (ale jak się okazuje, nie jest to brak sprzętowy - wystarczy inny BIOS, i już jest!). Tyle zyskujesz. Co tracisz? Jedną diodę - po wgraniu tego biosu dioda żółta przestaje działać, a dioda zielona wskazuje zarówno zapis jak i odczyt. Poza tym, bios 1.04 daje odczyt CD-RW z prędkością do 40x, a bios 1.12 obniża ją do 32x. Moim zdaniem jednak warto wgrać ten bios, bo nagrywarka działa lepiej - transfer danych w trybie UDMA-33, i nie kłóci się z innym urządzeniem na tej samej taśmie, które też pracuje w UDMA-33.
Biosu od DELLa i SONY nie próbowałem wgrywać, więc nic nie wiem.
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Witam
![]() dzieki za rade ale bios IBM-a mam juz troche czasu i faktycznie dziala lepiej jak an moim slabym sprzecie. Chociaz pojawiaja sie momentami problemy z zapisem plyt cd rw szczegolnie tych z predkoscia 4 ale da sie to zniesc. Zalezy mi na tym czy wlasnie ktos wgral te biosy od Dell i Sony bo moze one cos nowego wnosza do sprawy... ![]() ![]() jacek |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Nie słyszałem o tym. Ludzie jeśli wgrywali, to właśnie ten IBM-a.
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Ale to nie znaczy przecież, że nie można. Mówię tylko, że ja nie próbowałem, i nie słyszałem, by ktoś inny próbował. Może więc można?
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.05.2003
![]() |
spróbóje ten della bo sony viao nie chce mi sie ściągnąć.
napisane jest only for sony lub dell ale napisane jest również only for ibm a wszyscy palą na nim bez problemu |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
Wgrałem ten bios Dell'a. Różnica w stosunku do biosu IBM'a: brak obsługi Mount Rainier. Poza tym wszystko wydaje się podobne: odczyt CD-RW do 32x, większość płyt RW nagrywa się 10x z wyjątkiem TDK, dla którego nagrywarka pozwala na 12x. Komunikacja w trybie UDMA-2 (UDMA-33). Działa tylko zielona dioda. I tyle. Ze względu na obsługę Mt Rainier wracam jednak do IBM.
![]() |
|
|