![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.09.2003
![]() |
Błąd CRC podczas odczytu z LiteOn pod Win 2000
Witam po raz pierwszy na tym forum i od razu przechodze do konkretów:
Mam napęd CDR LiteOn 52x24x52. Dzieję się z nim dziwne rzeczy, a mianowicie: - Windows 2000 Advanced Server już dwa razy wywalił się do niebieskiego ekranu (na twardo) podczas zwykłego kopiowania danych z krążka CD na dysk. - Podczas instalacji gry komputerowej wyskoczył "CRC Error". Po przekopiowaniu danych z CD na dysk, ową grę dało się bez problemów zainstalowac z dysku. Rzekomo wadliwy krążek CD postanowiłem reklamować u dystrybutora. - Podczas instalacji innej gry, CRC Error wyskoczył kilkukrotnie co już wydało mi się nieco podejrzane (obie gry są oryginalne i od roznych dystrybutorów, wiec raczej mała szansa że akurat obie są wadliwie wytłoczone). Z tym że tym razem sztuczka z instalacją z dysku nie powiodła się - przekopiowanie danych z CD na dysk nic nie dało - instalacja z dysku nadal generowała CRC Error. Mogłoby się wydawać, ze napęd jest uszkodzony, ale... Mama jedną partcję FAT32 i przegrałem na nią zawartośc krążka, ale pod Linuksem. co się okazało? Gra zainstalowała się z dysku bez problemów. Nasuwa mi się więc pytanie: czy to możliwe, żeby Windows nie dogadywał się z napędem? Bo skoro pod Linuksem nie sprawia najmniejszych problemów to chyba napęd nie może być uszkodzony tylko dla Windowsa... ![]() Jeśli to potrzebne to podaje kilka szczegolow odnosnie mojego systemu komputerowego: -Gigabyte Via KT400 -Windows 2000 Advanced Server + Service Pack 4 -Slackware 9.0 dysk jest IDE1 master a nagrywarka IDE2 master
And the worms ate into his brain... Ostatnio zmieniany przez Trurl : 22.09.2003 o godz. 17:56 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
stery Via 4in1 wgraj
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki, zrobiłem to zaraz po zainstalowaniu Windows :-) więc to jednak chyba nie to...
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wystarczy użyć wyszukiwarki, która znajduej sie w prawym dolnym rogi i wpisać CRC. Sam zobacz ile tego wyskoczyło: http://forum.cdrinfo.pl/search.php?a...by=&sortorder=
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
uzylem wyszukiwarki, fakt watkow sporo ale odpowiedzi raczej ogolnikowe... :-( Sprobuje wgrac ASPI, wlasnie sie dowiedzialem ze moze pomoc, ale smiem watpic... ?
#6 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Sterowniki ASPI nic nie pomogły, za to zorientowałem się (podczas przekonywania się ze ASPI mi nic nie pomaga), iż CRC Errory wystepują w różnych miejscach na płytce. Pisząc "różnych" mam na myśli że są to ine miejsca podczas kolejnych instalacji, tzn. najpierw CRC error jest w pliku X, a kiedy indziej w pliku Y, a za trzecia próbą w jeszcze innym pliku.
#8 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Mi to wyglada na problem z napedem, ktory ma jakies problemy z odczytaniem plyty jakby sie nie wiem, dlawil?
Sa problemy z transferem danych. A to dma to masz juz wlaczone? Sprawdz tasmy czy sa poprawnie docisniete oraz czy nie sa uszkodzone. |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Juz rozwiazałem problem. Należało wyłączyć tryb DMA aby pozbyć się komunikatów CRC Error. Dziękuję wszystkim za udzielone porady :-)
#10 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Tylko jak wyłączyłeś DMA to przy szybkim nagrywaniu będziesz narzekał, że ci skacze bufor i płytę nagrywa w 10 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Chromolić szybkośc nagrywania w Winzgrozie! I tak nagrywam pod Linuksem, a tam idzie szybciutko i bezbłędnie! Zresztą wiesz, przez 9 miesięcy miałem P133 i napęd 8x... teraz mam nowoczesny komputer i nawet bez DMA bedzie to dla mnie rakieta :-). W każdym razie szalenie się cieszę, z pozbycia się upierdliwego Errora! :-D
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2003
![]() |
witam kolegę z forum linuksowego. gratuluje rozwiązania problemu i nowego komputera
![]()
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#14 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Poszukaj sobie na forum to się dowiesz. Przeważnie taki objaw widać na trochę starszych komputerach.
|
![]() |
![]() |
|
|