Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2003, 11:07   #1
kris69
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.09.2003
kris69 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Potrzebny Bios do martwego CED-8083b *.bin

Witam!
Szukam biosu do padnietego CED-8083b w postaci *.bin lub *hex
Wiem że nie jestem pierwszy - ale nie znalazłem żadnego postu który by rozwiązywał ten problem.
Podpowiedzi w stylu ze mozna go wyciagnąć z pliku *exe za pomoca litefirm u mnie nie dają żadnego efektu - wyświatla komunikat że to nie jest to bios do nagrywarek Liteon-On. Czy komus to sie udało z biosem do LG?
Bedę ogromnie wdzięczny za namiary na taki bios, lub sposób jak go wyciągnąć z pliku *exe lub *lge
kris69 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2003, 17:51   #2
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Padniętą nagrywarę możesz ratować też w inny sposób. Potrzebny Ci będzie do tego drugi (działający) egzemplarz takiej nagrywarki. Podłączasz tę dobrą palarkę, uruchamiasz program do flashowania tak zeby wykrył Ci nagrywarkę. Wtedy przepinasz kabel IDE do "martwej" palarki i flashujesz.

Jeśli nie masz dostępu do tego samego typu nagrywarki to powinien Ci wystarczyć inny model LG.
Procedura jest podobna. Flasher wykrywa nagrywarkę, przepinasz kabel IDE do zdechlaka i flashujesz ignorując wszystkie komunikaty o niezgodności wersji firmware'u.
Victorek jest offline  
Stary 29.09.2003, 18:40   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Pierwszy raz słyszę o takim sposobie. Bardzo ciekawe... i interesujące...
SEBAW jest offline  
Stary 29.09.2003, 19:15   #4
kris69
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.09.2003
kris69 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Victorek napisa***322;(a)
Padniętą nagrywarę możesz ratować też w inny sposób. Potrzebny Ci będzie do tego drugi (działający) egzemplarz takiej nagrywarki. Podłączasz tę dobrą palarkę, uruchamiasz program do flashowania tak zeby wykrył Ci nagrywarkę. Wtedy przepinasz kabel IDE do "martwej" palarki i flashujesz.

Jeśli nie masz dostępu do tego samego typu nagrywarki to powinien Ci wystarczyć inny model LG.
Procedura jest podobna. Flasher wykrywa nagrywarkę, przepinasz kabel IDE do zdechlaka i flashujesz ignorując wszystkie komunikaty o niezgodności wersji firmware'u.
To juz przerabiałem. Identycznego modelu nie znalazłem, zrobiłem to z ced-8080 niestety bez pozytywnego rezultatu.
kris69 jest offline  
Stary 29.09.2003, 19:24   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Bo zależy od biosu, a dokładnie od jakiej firmy został umieszczony bios w napędzie.
SEBAW jest offline  
Stary 30.09.2003, 11:32   #6
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Pierwszy raz słyszę o takim sposobie. Bardzo ciekawe... i interesujące...
O to widze braki w znajomosci tematu. To jest najstarsza metoda odzysku napedu. Czasami podobnie robi sie z plytami glownymi. A jak nie idze to programator w dlon i wszystko wporzadku.
ThanatoS jest offline  
Stary 30.09.2003, 13:10   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Ja jeszcze mam dużo braków na temat "nagrywania" i wszystkiego co z nim związane... No, ale czas biegnie do przodu i razem z nim doświadczenie...
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: