![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.09.2003
![]() |
blad przy ekstrakcji sciezek audio z dvd-romu przy nagrywaniu "on the fly"
Witam na tym forum po raz pierwszy, do czego pchanl mnie
mam maly problem z wypalaniem plytek metoda "on the fly" w nero express. Mam WinME, dvd compaq x4 x32 (chyba sd-520 czy jakos tak, niecale 2 lata) i nagrywarke cd LGx16 (GE cos tam). Wczesniej uzywalem easy cd creation i nigdy nie mialem problemow z wypalaniem plyt "on the fly". Kiedy probuje to zrobic w nero-express wyskakuje mi komunikat o bledzie: "ten naped nie obsluguje ekstrakcji sciezek audio". Nie moge tez stworzyc plytki audio probujac co nagrac z napedu dvd. Acha, jeszcze jedna sprawa. Na poczatku zainstalowalem-hurtem-Nero Media Player i wtedy w ogole cos sie pokopalo z DVD, bo nie chcial odtwarzac plyt audio (np. w WMP wyskakiwal blad, ze jest to format nieobslugiwalny przez WMP, a w innych odtwarzaczach pojawialy sie jakies dziwne bledy). Ponowne instalowanie nero nic nie dawalo... w koncu odinstalowalem nero media player (okazalo sie, ze chyba byl zle zainstalowany, bo automatycznie nie dalo sie go usunac i musialem wykasowac pliki recznie - w rejestrze windows jednak nic nie grzebalem). Problem rozwiazal sie polowicznie, bo dvd juz normalnie czyta plyty audio, ale nadal nie chce przegrywac plytek audio "on the fly". Czy ktos ma jakis pomysl, sugestie na rozwiazanie problemu lub znalezienie przyczyny tego stanu rzeczy, pzdr. i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi, Jacek vel zielony (w tematyce komputerow rowniez ;-)) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Myślę, że najlepiej byłoby zrezygnować z Nero lub zmienić jego wersję.
A tak w ogóle, to nie nagrywaj metodą "on the fly" (j.pol - "w locie"). Zamiast tego ekstraktuj pierwsze utwory na dysk, a dopiero potem nagrywaj. Jest to bezpieczniejsza metoda. Na CDRinfo.pl zapewne znajdziesz informacje na ten temat. P.S. Obrazek pod ksywą moderatora "SidTheRat" wyraźnie pokazuje skutki wypalania w locie ![]()
#3 |
Nowy na forum
![]() |
nero express to badziewie?
Wczoraj z powrotem zainstalowalem easy cd creation v.4 i dziala wszystko ok. jest tam zreszta taka opcja "extract audio file" i bez problemu kopiuje pliki audio na twardziela w formacie mp3. tak wiec te nero express jest pewnie badziewne. wczoraj ktos jeszcze poradzil mi sprawdzic sterowniki aspi. w nero info wyswietlala sie informacja, ze sa one zainstalowane i dzialaja prawidlowo. wlaczajac programik aspi check wyswietlila mi sie informacja, ze mam stare wersje tych sterownikow i cos tam. wiec je zainstalowalem, po czym aspi check wyswietla info, ze sa one zainstalowane i dzialaja prawidlowo. sprawdzilem jeszcze w nero info i tam na zoltym (ostrzegawczym? wczesniej bylo zielone) tle, ze jakies pliki zostaly zgubione. co do nagrywania w locie w nero nic to nie dalo, w easy cd caly czas jest ok.
wczoraj szperajac w internecie trafilem na rady aby nie wypalac ply "on the fly", szczegolnie audio i chyba tak bede robil. w sumie w ciagu 2 lat z 10 plytek mi padlo przy takim przegrywaniu, a na kilku musialy sie pojawic jakies bledy bo delikatnie przeskakuja. choc w 90-kilku% plyty byly wypalone napewno dobrze. dzieki za rade, pzdr. PS. W nero express w ogole nie chce czytac plyt audio z dvd-romu, nawet zeby zwalic zawartosc plyty na twardziela... (alez te kompy sa GLOOPIE ;-)) |
![]() |
![]() |
#4 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
"w locie" nie jest takie złe
![]() Sczerze? Ponad 90% płyt skopiowanych u mnie odbyło się metodą "w locie". Płytka nagrała się dobrze, a nawet doskonale po przetestowaniu jej Nero CD Speed. Obrazuje tylko w ekstremalnych przypadkach np. kiedy płyta jest w złym stanie, albo to orginalna Audio.
#5 |
Nowy na forum
![]() |
no dobra, a macie jakis pomysl na te nero express, aby kopiowalo w locie? w easy cd creation moge tak kopiowac, ale tylko w najmniejszej predkosci (x4), rzadko max (x16). nawet jak wsadze orginal prosto z pudelka to nie zawsze mam mozliwosc x16 i nie wiem czemu (kiedy chce zmienic na wieksza wyswietla sie komuniakt, ze naped dvd jest zbyt wolny, choc czyta x32 i w testach jest to przynajmniej x10 przy mocno zniszczonych plytach).
a czemu obrazujesz orginalne audio, a np. piratow nie? nie bardzo rozumiem... |
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nagrywajac plyte audio w nero mozna dodac we wlasciwosciach trackow zabezpieczenie. Nie jest ono wiele warte, bo inne programy go nie widza, ale mysle ze takich plyt nero nie bedzie chcial kopiowac a juz na pewno nie w locie - moze wlasnie takie plyty probujesz kopiowac? To by tlumaczylo ze inne programy je kopiuja. Jak wyzej pisza koledzy najlepiej wczesniej zripowac plytke do wavow i potem nagrac to w nero albo feurio.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Probowalem rozne plytki wypalic w locie, w tym rowniez orginalne, ktore z cala pewnoscia nie maja zadnych zabezpieczen robionych przez nero i w ogole zadnych innych.
dla mnie to nie jest wielki problem, moge sobie uzywac easy cd creatora, exact audio copy czy robic najpierw obrazki plyt na hdd, ale wkurzajaca i intrygujaca zarazem jest sytuacja, ze cos dziala nie tak, a czlowiek nie potrafi tego rozgryzc... |
![]() |
![]() |
|
|