Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2001, 20:01   #1
emilka
Gość

Ricoh 7200A problem

witam mam nagrywarke i jak do tej pory nie miałam problemów z nagrywaniem ale od jakiegos czasu przestała mi nagrywac płyty z predkoscia 16X sa to płyty akoss, xenion, i jakies takie bez nazwy bardzo tanie z selgrosa.Mam właczone w ustawieniach DMA i urzadzenie jest jako master na osobnym IDE. sciagnełam nowy bios do tej nagrywarki ale to nic nie pamogło nawet wznowiłam programy na jakich nagrywam a jest to nero i clon. Pomocy co jeszcze moge zrobic zeby to działało tak jak na lezy przeciez nie bede kupowac Verbatimek.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.11.2001, 00:28   #2
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
emilka (26-11-2001 20:01):
witam mam nagrywarke i jak do tej pory nie miałam problemów z nagrywaniem ale od jakiegos czasu przestała mi nagrywac płyty z predkoscia 16X sa to płyty akoss, xenion, i jakies takie bez nazwy bardzo tanie z selgrosa.Mam właczone w ustawieniach DMA i urzadzenie jest jako master na osobnym IDE. sciagnełam nowy bios do tej nagrywarki ale to nic nie pamogło nawet wznowiłam programy na jakich nagrywam a jest to nero i clon. Pomocy co jeszcze moge zrobic zeby to działało tak jak na lezy przeciez nie bede kupowac Verbatimek.
No no
Spróbuj czy zadziała prawidłowo na droższych (lepszych) nośnikach, może napęd się przyzwyczaił wcześniej do lepszych.

Pozdrawiam
Stary 27.11.2001, 08:50   #3
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
. Pomocy co jeszcze moge zrobic zeby to działało tak jak na lezy przeciez nie bede kupowac Verbatimek.[/quote]

No no
Spróbuj czy zadziała prawidłowo na droższych (lepszych) nośnikach, może napęd się przyzwyczaił wcześniej do lepszych.

Pozdrawiam[/quote]

nic dodac. Jak slaba plytka, to tak bedzie. Doswiadczenie niestety kosztuje, to musisz te 2,3 zeta zainwestowac w Verbatima. Jeśli poprzenio nagrywala x16 na nie zmienialas systemu, konfiguracji, itp. to poza zmiana plytki mozna sprobowac zrobic defrag scan i defrag dysku.
bgn jest offline  
Stary 27.11.2001, 10:06   #4
emilka
Gość

W jakims komputer swiecie znalazłam po polsku opisany bios do mojej płyty głownej a mam abita SA6 Raid i zaczynam sie tez zastanawiac czy cos tam nie kołbasiłam z tym biosem czy ma jakis wpływ bios płyty głownej na szybkosc nagrywania.Na płytach verbatinki, LG,BASF, nagrywa x16 ale na tych tanich jedzie tylko 12x. Czy mozna w takim razie zareklamowac ta nagrywarke jezeli płyty xenion maja mozliwosc nagrywania x20 a nagrywarka tego nie opsługuje tylko x12.

Pozdrawiam Emilka

Stary 27.11.2001, 13:46   #5
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
na tanich plytach moga pisac co chca ( kiedys pisali multispeed. Nie masz zadnych podstaw do reklamacji,
chyba ze u producenta plyt, bo po prostu takie masz plyty-
nagrywarka przed nagrywanie bada plytke.
bgn jest offline  
Stary 19.12.2001, 23:30   #6
waszq
Gość

czesc widze ze nie jestem osamotnionyjesli chodzi Ricoha.sam mam 7163A i tez w przypadku tych tańszych płyt mam problemy z uzyskaniem zapisu z predkością 16x , a nawet całkowitą odmową zapisu.choć przyznaje że np.na Samsungach czy innych ,,firmowych" działa bez zarzutu.Tez zmieniałem soft i nic to nie pomolo widac jest malo liberalna jeśli chodzi o jakość /czytaj: cene /płyt.Jęsli wpadniesz na genialne rozwiazanie daj znac.
Zycząc sukcesów pozdrawiam Waszq.

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: