Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2006, 10:40   #1
neox123
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.04.2005
neox123 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs down Błąd zapisu w trybie DAO/TOSHIBA

Witam wszystkich, posiadam nagrywarkę DVD toshiba model SD-R5372 firmware:TU56
na początku wszystko było ok, lecz po jakimś czasie i (zauważyłem ze na gorszych płytach oraz głównie w programie nero 7) pojawia się błąd zapisu w trybie DAO (tylko podczas zapisu DVD) wiecie czego to może być wina?czy nagrywarka jest do wymiany? Moze wystarczy inaczej ją podpiąć? w tym momencie pracuje razem z 2 dvd na IDE1 jako slave.
Dodam ze w alcoholu wszystko działa jak należy, wypalałem nim sporo DVD/CD i niebyło żadnego ale.
Jednak mimo wszsytko najbardziej zalezy mi na nagrywaniu CD-Audio, nagrywam 4x lecz później po włozeniu płytki do jakiegokolwiek odtwarzacza (np. z serii pioneer DJ) płyta co jakiś czas przeskakuje.Moze znacie jakiś inny dobry program do nagrywania i tworzenia kompilacji audio?korzystającego ze swojego własnego ASPI ?
dzieki wielkie !!
neox123 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2006, 11:39   #2
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
witam! takze posiadam ta toshibe.
Moj pierwszy egzemlarz takze po jakims czasie zaczal robic bledy, dostalem nowy z serwisu i jak na razie sprawuje sie ok. Tak jak w twoim przypadku bledy pojawialy sie najpierw na tanich nosnikach (potem takze na markowych). I tak jak u Ciebie bledy dotyczyly tylko DVD.
Oczywiscie nie oznacza to jeszcze ze i Twoja spawarka jest zepsuta, ale jesli wszystko zawiedzie to pedz do serwisu bo to nie jest najbardziej bezawaryjny model.

Slyszalem ze nero7 nie jest zbyt dobry, ludzie generalnie polecaja powrot to wersji 6. Nie uzywam nero wiec nie wiem dokladnie.
Do wypalania audio uzywam darmowego programu Burrrn. Wykorzystuje ASPI lub STPI (interface wbudowany w windows).

Poza tym nie posiadam zainstalowanego w systemie ASPI. Programy ktore uzywam maja wlasne interfejsy lub ASPI/STPI do wyboru. Niektore zas maja swoje wlasne ASPI specjalnie na swoje potrzeby (np nero czy burnon). ASPI z tych programow moga byc uzywane bez problemow przez inne programy (nalezy skopiowac sterownik do katalogu z danym programem).

Nie polecam natomiast sterownika ASPI firmy adaptec, instalowanego w systemie. Sa stare i wydaje mi sie ze wymienione wyzej aspi dzialaja lepiej.

Jesli posiadasz plyte z chipsetem nforce2, to pamietaj zeby nie instalowac sterownika IDE SW. Moze on powodowac nieprawidlowa prace nagrywarki, zwlaszcza z ASPI. Uzyj sterownika microsoftu.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.03.2006 o godz. 11:43
sobrus jest offline  
Stary 03.03.2006, 15:20   #3
neox123
Nowy na forum

Dzieki za odpowiedz, własnie zapomniałem dodać ze mam nforce 2 i zainstalowane stery (aktualne), wiec moze 1 krokiem będzie to ze poprostu je odinstaluje ale tylko IDE-SW resztę zostawie...może coś da, jak nie to tylko czeka mnie wymiana w serwisie.
Notabene ciekawe czy wymiana firmware unieważnia gwarancje...
Pozdrawiam
neox123 jest offline  
Stary 04.03.2006, 16:32   #4
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
moja nagrywarka zaczynala jako TU31 jak ja oddawalem byla TU55. Upgrade firmware nie uniewaznia gwarancji.
Sterowniki nforce musisz miec, odinstaluj tylko IDE SW.
sobrus jest offline  
Stary 04.03.2006, 23:27   #5
neox123
Nowy na forum

Dokładnie tak zrobiłem, odinstalowałem ASPI, odistalowałem nero 7 i zainstalowałem 6.6.1.4 oraz odinstalowałem IDE_SW. I jak narazie działa bez problemów, płytki się nagrywają super nawet te gorszej jakości, niewyskakują też zadne błędy. podjerzewam ze była to tylko wina oprogramowania...mam jeszcze tylko pytanie, czemu czasem się niezgadzają indexy prędkości z nadrukiem na płycie?czasem mam płytke dvd 4x a moge nagrać 12x a innymrazem mam cd-r 52x tonagrywa 32x max..?zastanawiające.
Bios w nagrywarce to U56

Dzięki wielkie
neox123 jest offline  
Stary 04.03.2006, 23:31   #6
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez neox123
[...] czasem się niezgadzają indexy prędkości z nadrukiem na płycie? [...]
Nagrywarka dopasowuje strategię wypalania według danych zawartych w jej biosie. Czasem trafnie, czasem nie, dlatego lepiej go aktualizować.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: