![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.04.2004
![]() |
![]()
Witam,
Mam taki oto problem. Przy włączeniu trybu DMA występują błedy zapisu. Jest to dosyć irytujące biorąc pod uwagę powolny transfer w trybie PIO. Poza tym błędy pojawiają się wówczas gdy np. ropakowuję jakieś archiwum lub instaluję jakiś program, otrzymuję komunikat, że instalator/archiwum jest uszkodzone. Zaznaczam , że wszystko dzieje się tylko przy włączonym DMA. Sprzęt to: LiteON 48246s (bios SS0E), AOpen AX63Pro, Celeron 1GHz(wcześniej przy Celeronie 433Mhz to samo), HDD 8,4GB Seagate ST(jakiś tam). Korzystam z Nero 5.5.9.13. Nagrywarka podpięta na oddzielnym kanale jako Primary Slave. Co więcej mogę napisać ... POMOCY! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
Nagrywarka podpięta na oddzielnym kanale jako Primary Slave. Co więcej mogę napisać
czegoś tu nie rozumiem... dysk zawsze podpina się jako PRIMARY MASTER (I taśma) a ty podpiąłeś nagrywarkę jako PRIMARY SLAVE (też I taśma). coś kręcisz... ![]() może podepnij dysk jako Primary master (I taśma) a CD_RW na Secondary master (II tasma) nie podłaczaj narazie CD-romu/czy drugiej nagrywarki i zobacz jakie będą efekty a jak efekt ten sam to się będzie dalej kombinować... ![]()
ghost_mode (at) wp . pl ![]() Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 03.04.2004 o godz. 16:45 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
no to kolejne próby... ^_^
-zainstaluj force aspi 1.7/1.8 -wrzuć najnowsze stery od płyty głównej (sis, via czy co tam jeszcze) -jak nie masz XP to może pomóc zmiana systemu na taki właśnie .... -jeszcze coś tu powinno byc ale teraz wyleciało mi z głowy ... :zeby: sprawdź nagryware na innym kompie jak będzie to samo to serwis!
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Zainstalowanie force aspi nie pomogło. Zostaje zmiana systemu (ciekawe czy xp pójdzie na takim konfigu?). Mam nadzieje, że opcja serwisu odpadnie.
|
![]() |
![]() |
#6 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Ustaw to jak Pan Bóg przykazał: HDD na pierwszym kanale (IDE), CD-ROMo podobne na drugim.
Odinstaluj (usuń) kontrolery IDE. Zainstaluj aktualne stery IDE do Twojej płyty głównej. Jeżeli używasz tylko NERO to ASPI może być ale nie musi. Włącz DMA. Zmień NERO na nowsze, lepiej z serii 6.xxx. Jak nie pomoże to reinstalka windy i tak jak napisałem od początku. 8)
|
|