![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2003
![]() |
Błędy przy zwykłym nagrywaniu
Witam. Proszę o pomoc. Nagrywam płytki programem nero, bez multisesji. Występuje dość często błąd Nieudane kolejkowanie !, a po nim kilka innych błędów i nagywanie zostaje przerwane, przez co straciłem już kilka płytek , które stały się bezużytecne. Nie wiem czego to może być wina, nagrywałem już na kilku różnych rodzajach płytek (ostatnio nawet na nowiutkich PLATINUM 52 x) i to samo, nie chcę tracić więcej płytek więc zwracam się o pomoc. Moja nagrywarka ma parametry 16x/12x/40x. Nagrywarkę mam już od łuższego czasu, (jakieś 200, 300 nagranych płytek, ok 2,5 roku), czy to może być wina sprzętowa nagrywarki, czy już czas kupić nową ?
Bardzo proszę o pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
podaj wiecej danych - sprzet, system, wersja nero, w jakich okolicznosciach pojawil sie problem (cos przepinales, instalowales, usuwales...), czy plytki sa nie do odczytu, czy to samo na rw...
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Mój sprzęt AMD 1700 256 RAM nagrywarka CYBER DRIVE 16x/12x/40x, ale zawsze wszystko było ok z tą nagrywarką nic od tego czasu nie przepinałem, wydaje mi się że zaczęło się to po zainstalowaniu win XP. Nagrywarka dobrze nagrywa płytki CD RW (choć czasem jakieś błędy wyskakują), i na CD R dobrze nagrywa audio. Błąd o który mi chodzi, to podczas nagrywania CD R, w 3 % zatrzymują się wszystkie paski postępu i buforu, i po jakiś 5 min prób nagrywarki przerywa się proces i napisane jest Nieudane kolejkowanie. Czy może być to wina brudnego laserka (zacząłem się nad tym zastanawiać), czy wystarczy przeczyścić napęd?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
Twoje podejrzenia moga byc sluszne - brudny laser jest calkiem prawdopodobny (na to wskazuje klopot z cdr i jego brak z cdrw)
jesli po instalce winxp to sie zaczelo, to pomyslalbym tez o aspi - zobacz forceASPI w dziale pliki na stronie glownej, ale to malo prawdopodobne - bo w koncu cdrw nagrywa wiec: najpierw czyszczenie lasera jak nie pomoze o sprawdzian w innym kompie (i najlepiej tez pod innym systemem - tym pod ktorym dzialala) jak tego testu niezda to spawara na smieci ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za poradę, teraz wiem że rzeczywiście to tego może być wina. W takim razie jaki sposób czyszczenia polecasz: płyta czyszcząc, czy rozkręcać napęd i czy można spirytusem w tym wypadku ?
|
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Wyłącz jeszcze IMAPI w usługach i sprawdź.
![]()
#7 |
Author
Zlotowicz
fakt - IMAPI lepiej wylaczyc
choc watpie rzeby w tym przypadku mialo wplyw (rw nagrywa dobrze)- ale sprawdzic warto zdecydowanie rozkrecic i czyscic woda destyloana, potem przetrzec na sucho sciereczka NIE zaostawiajaca WLOSKOW (np ircha - taka do okularow) spiryt jes dobry - ale tylko jesli masz penosc ze soczewka jest szklana - plastik mozesz uszkodzic, a na oko nie rozroznisz materialu daj znac jak Ci poszlo ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Nie chciałem od razu rozkręcać nagrywrki, więc poszedłem na łatwizne i kupiłem płytkę czyszczącą ze szczoteczkami i płynem. Przeczyściłem i wszystko ok. Dzięki wszystkim za zainteresowanie się moim problemem i rady.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Pociągne jeszcze ten temat.
Nagrałem kilka płytek i OK. Ale przy następnych wyskakuje mi komuikat , już po nagraniu, pasek dochodzi do 100 % i wyskakuje że proces nagrywania nie powiódł się, a w raporcie są takie komunkiaty Command sequence error Wykonanie polecenia Fikscjia nie jest możliwe ! Zapis przy prędkości 16 x nie powdł się ! Czy to dalej może być problem brudnej soczewki ? Czyli czy musze rozkręcić moją nagrywarkę i ją osobiście przeczyścić, a nie jak zrobiłem to tylko płytką czyszczącą ? |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
zawsze mozesz sprobowac
ale jesli spawarka dzien czy dwa odpoczela, potem pospawala pare plytek, a teraz sie znowu wyklada, to moze znaczyc ze juz sie naprawde konczy jej zywot sprobuj na polowie predkosci - ja tak od paru miechow odwlekam w czasie nieuchronne ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Rozkręciłem dziada i wyczyściłem głowicę patyczkiem kosmetycznym nawilżonym wodą. Nagrywa dobrze (póki co) i wogóle jakoś sprawniej działa. Mam nadzieję że teraz będzie ok na trochę dłuższy czas.
|
![]() |
![]() |
|
|