![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
Bootowalna plyta WIN XP na SATA
Witam!
Czy jest jakiś sposób na zrobienie bootowalnej płyty z systemem Win XP pod dysk SATA? Zakupiłem Laptopa z dyskiem SATA i WIN XP Home. Nie chcę się za każdym razem bawić w przeinstalowanie systemu z Home na Prof. Ten orginalny XP nie ma problemu z instalacją i widzi dyski SATA podczas całego procesu. O ile wiem do instalacji zwykłego XP na dyskach SATA stosuje się dodatkowo dyskietki dołączone do płyty głównej. W moim przypadku takiej dyskietki nie mogę użyć bo po prostu nie mam w laptopie stacji dyskietek. Jak przerobić zwykłego Win XP Prof żeby mógł się instalować na dyskach SATA? Teraz przy instalacji ich nie widzi i jest lipa.. Dzięki za odp i pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Oryginalny winXP Home jest zakupiony razem z laptopem i moze byc przez producenta dostosowany do instalacji na tym laptopie.
2. Ergo: Czy to jest plyta windowsa oryginalna, czy Rescue disc, czy windows np. Fujitsu_Siemens? (lub innego producenta, HP, Intel) 3. Instalowanie innego windowsa na zamiast oryginalnego, zawsze budzi podejrzenia. 4. Trzeba bylo kupic laptopa z WinXPPro. 5. Jezeli Home widzi SATA to Pro SP2 tym bardziej powinien. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
ad2 - Fujitsu_Siemens
ad4 - nie było więcej funduszy i tak mi zmniejszyli cenę. ad5 - Pro Sp2 niestety nie widzi SATA czekam na dalsze propozycje ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Maja dodane sterowniki dedykowane do konkretnego modelu kompa. Istotne jest to, ze inna wersja windowsa moze wcale nie ruszyc na tym kompie |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 13.12.2003
![]() |
Użyj nLite i zintegruj sterownik sata z windowsem.
#6 | |
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
Cytat:
zanim zaczniesz instalować wim xp pro, to może zmień ustawienia w biosie i wyłącz IDE RAID powinno wszystko zadziałać tak mi się wydaje A botowana płytka cd z systemem Win XP pod dysk SATA ,niczym się nie różni od win xp pod dyski ATA,najważniejsze aby była botowana
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.08.2004
![]() |
sir_morgot tak jakmówi kolga wyłącz raid wbiosiejesli jest włączony.
Do SATA powinienes dostac dyskietke ze sterownikami. Jak startuje instalacja windy wciskasz bodajże F6 (napis na dole ekranu) i potem wybierasz rodzaj sterownikow. Ja tak instalowalem winde na RAID SATA a teraz mam obraz dysku i jak jest cos nie tak z systemem to 15 minut i wszystko wracado normy, tylko program do robienia obrazów musi widziec dyski SATA ( np: GHOST 9) Sory za błedy ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
Ja po wyłączeniu RAID normalnie instalowałem win xp pro i po skonczonej instalacji dopiero instalowałem stery od płyty i tam są sterowniki od SATA więc nie musiałem ,zadne wciskać F6 podczas instalacji.
tylko najpierw wyłącz RAID a następnie formatuj dysk,bo inaczej to ci nie będzie widzieć dysku po sformatowaniu
|
|