![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.11.2004
![]() |
coś z nagrywarką
Witam posiadam nagrywarkę liteon 52x32x52 ale to miejsza z tym bo mam 2 nagrywarki i ten sam problem.
Nagrywarki sa mało używane, a padaja w dziwny sposób tz. były nowe to było wszystko ok, po jakimś czasie coś sie schrzaniło bo chcą nagrywac tylko prędkościa 4x i to tez nie zawsze dobrze nagrają, jak sie ustawi większą prędkość nagrywania to gwiżdzą i prykaja tz. rozpedzaja sie i chamują i tak w kółko aż do przerwania procesu przez program, czy wie ktoś może co może być tego przyczyną ?? bo napewno nie zużycie napedu. Może jest tego jakaś przyczyna, boję sie teraz o nagrywarke DVD ze mi sie tak zrąbie i narazie z niej nie kożystam bo próbuje sie czegoś dowiedzieć. PS. Wie ktoś może gdzie naprawiają płyty główne?? Naprzykład jakiś serwis MSI gdzie sie znajuje. Za pomoc i odpowiedź z góry dzieki |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Napisz jaką posiadasz płytę gówną, a dokąłdnie na jakim czipsecie jest oparta?
Dużo wypalasz płyt? Czy na wyszstkich płytach jest taki objaw, czy tylko na wybranych markach? Wgraj nowy bios do nagrywarki oraz możesz wgrać nowy do płyty gównej. |
![]() |
![]() |
#3 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Może spróbuj zmienić ich miejsce na taśmie ide.
Ewnetualnie zmień płytki np na TDK i zobacz czy jest ten sam objaw. Wgraj ForceAspi 1.7 bądź 1.8 I napisz jaki masz procesor bo może nie wyrabia, ponieważ napędy mogły się przełączyć na tryb PIO ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Moja płyta to KT6DELTA MSI, czipset VIA procek AMD1600+, naróżnych płytkach wypalałem i jest to samo, nawet napend zaniosłem do kumpla i też pokazał te same obiawy, wypalam stosunkowo mało może ze 100 płytek wypaliła. Mam nowy bios w płycie i nagrywarce nic to nie zmieniło przeinstalowałem winde 2000 na XP i też kupa. Może płyty MSI tak psują nagrywary bo kiedyś miałem ABITA B6-II i plexora i nie było z tym problemu, może jak nie da sie z tym nic zrobić znowu kupie Plexora, może to jest to a może nie. Najbardziej boje sie o to ze mój DVD-RW wyłoży sie w ten sam sposób co te nagrywarki. Może miał już ktoś taką przypadłość z płytami MSI, że jego nagrywarka z tą płytą też miała krótki żywot
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
No pewnie tak zrobie, ale co może być przyczyną ?? Może program wysterowuje laser za mocno i wypala on zbyt durzą mocą ??, przez co wytwarza ie wyzsza temperatura i dochodzi do uszkodzenia soczewki lasera, z czego co sie oriętuje wiekszość soczewek w napedach jest, że tak powiem plastikowa
|
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laser jest kalibrowany nie przez program, ale na podstawie danych z firmware nagrywarki. Jesli wiec zmiana biosu nic nie dala to znaczy ze laser jest uszkodzony/nie sprawny, mozliwe ze mechanicznie sie rozkalibrowal ale to i tak nie jest do naprawienia w warunkach domowych. Podejrzewam ze nawet serwis nie bedzie kombinowal tylko wymieni sprzet na nowy.
|
![]() |
![]() |
|
|