![]() |
Masz za swoje - masz marną płytę gł. i marną nagrywarkę. Spróbuj zrobić upgrade BIOSu płyty i firmware'u nagrywarki.
OT : PIO != MW DMA != UDMA To trzy zupełnie różne tryby pracy. To, jaki tryb cos obsługuje, zależy tylko od producenta urządzenia. Chipsety płyt głównych obsługują wszystkie tryby. Ale czasami sam Windows nie ma na to ochoty. Mam Asusa P3B-F. Pod W98 stary CD-ROM LG 36x chodził bez problemu w MWDMA. Pod XP chodzi tylko w PIO i wiem, że to wina XP, a nie napędu, bo pod DOSem też mogę go zmusić do pracy w MWDMA. BTW, Win9x nie pokazuje nigdy, czy to UDMA czy MWDMA - po prostu nie ma funkcji raportującej to użytkownikowi. |
Cytat:
I to chyba tak jest. Nowy sprzęt nie lubi się ze starym. To jest mniej więcej tak jak ze starymi silnikami: na bezołowiowej jedne jeżdżą nawet nieżle a inne nie chcą i się rozkraczają. A już nie ma bezyny ołowiowej w sprzedaży. Jak stary masz BIOS? Jak więcej niż 1,5 roku to szukaj nowego. Jak go nie znajdziesz - to masz problem: myśl o nowej płycie głównej. Zmiana firmware nagrywarki tu raczej niewiele pomoże ale spróbować można. Na www.viahardware.com są programy do modyfikacji biosu na etapie startowania windy - ale to jest już "najwyższa szkoła jazdy". Ja nie podejmuję się pomóc, w sieci (w j.polskim) jest też niewiele, gdzieś widziałem krótki opis (lepsze lub gorsze tłumaczenie orginału. Natomiast w j.angielskim jest tego mnóstwo. 8) |
DZIEKI ZA RADY. BIOS JEST Z MAJA 2002 A CO DO NAGRYWARKI TO WEDLUG NIEMIECKICH RANKINGOW JEST NA DRUGIM MIEJSCU ZA TEAC A TAK NA MARGINESIE TO MAJA TEN SAM UKLAD STERUJACY . NORMALNIE WYPALA 600MB Z ZAMKNIECIEM PŁYTY NA SZYBKOSCI 20 X W 3MINUTY 18 SEKUND ,TO CHYBA DOBRZE.WYMIENIAM PLYTE I TO BEDEZIE NAKPROSTRZE ROZWIAZANIE.
|
No i wymieniłem płyte na nowa na GIGABYTA tez na mostkach Via i co i nic dalej było to samo. Napisałem do producenta płyty i przysłali mi VIA 4in1 nr 4.37v i poszlo bez problemu. DMA sie właczało i wyłaczalo.Wkurzony sprawdziłem VIA 4in1 nr 4.37v na wczesniejszej płycie i tez poszło . I co ? Nic z tego nie wiem ale mam dwie płyty głowne.
|
Cytat:
|
Powszechny "ciąg" do najnowszych sterowników nie zawsze wpływa na poprawę działania sprzętu. Nowe sterowniki są optymalizowane pod nowe (najnowsze) produkty. Dowcip polega na tym aby dla swojego sprzętu znaleść najoptymalniesze sterowniki - a to nie zawsze są te najnowsze. 8)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:25. |