Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.05.2003, 15:41   #1
fantasta
Bywalec

Data rejestracji: 08.03.2003
fantasta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Bufor w LITE-ON 4824

Sprawa wygląda tak. Nagrywam sobie płytke Audio w Nero w mojej nowej nagrywarce LITE-ON 4824 i patrze a tu bufor odczytu stopniowo spada w dól. Nagrywałem prędkością 24x. Gdy bufor spadł do zera w tedy w nagrywarce zapaliła sie pomarańczowa dioda (nie wiedziałem że taka istnieje) a prędkos spada do 16x. Pomyślalem sobie ze może za szybko wiec następną płytke nagrywam 12x a tu tak samo, prędkośc spada do 6x i tak co każdy utwór. Jestem ciekawy co to jest. Może mi to ktoś wyjaśnić?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2003, 16:00   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Bufor w LITE-ON 4824

Cytat:
fantasta napisa***322;(a)
Sprawa wygląda tak. Nagrywam sobie płytke Audio w Nero w mojej nowej nagrywarce LITE-ON 4824 i patrze a tu bufor odczytu stopniowo spada w dól. Nagrywałem prędkością 24x. Gdy bufor spadł do zera w tedy w nagrywarce zapaliła sie pomarańczowa dioda (nie wiedziałem że taka istnieje) a prędkos spada do 16x. Pomyślalem sobie ze może za szybko wiec następną płytke nagrywam 12x a tu tak samo, prędkośc spada do 6x i tak co każdy utwór. Jestem ciekawy co to jest. Może mi to ktoś wyjaśnić?
A jaki masz tryb zapisu wlaczony ?
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 18:51   #3
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pomaranczowa dioda osnacza ze wlaczyl sie system ochrony zapisu (burn-proof) - komp ci nie nadarza z wysylaniem danych do nagrywarki

zeby sie tego pozbyc sprobuj po pierwsze zdefragmentowac dysk twardy, wlaczyc DMA dla nagrywarki, zainstalowac sterowniki dla plyty glownej i sterowniki ASPI
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 19:04   #4
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
pomaranczowa dioda osnacza ze wlaczyl sie system ochrony zapisu (burn-proof) - komp ci nie nadarza z wysylaniem danych do nagrywarki

zeby sie tego pozbyc sprobuj po pierwsze zdefragmentowac dysk twardy, wlaczyc DMA dla nagrywarki, zainstalowac sterowniki dla plyty glownej i sterowniki ASPI
Z tego co ja widze co przyczyna raczej tkwi gdzie indziej. Jakby odpowiedzial jaki tryb zapisu ma wlaczony to by bylo wszystko jasne.
Wydaje mi sie ze wlaczyl tryb TAO (tzn nic nie zmienial w ustawieniach Nero) i mu nagrywarka wylacza laser po nagraniu kazdego tracka. To tlumaczyloby zachowanie "prędkośc spada do 6x i tak co każdy utwór". Oczywiscie wszelkie watpliwosci autor posta rozwieje podajac w jakim trybie nagrywal.
Stary 07.05.2003, 23:24   #5
tox
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.04.2003
tox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
Wydaje mi sie ze wlaczyl tryb TAO (tzn nic nie zmienial w ustawieniach Nero) i mu nagrywarka wylacza laser po nagraniu kazdego tracka. To tlumaczyloby zachowanie "prędkośc spada do 6x i tak co każdy utwór". Oczywiscie wszelkie watpliwosci autor posta rozwieje podajac w jakim trybie nagrywal.
Sluszna uwaga,wydaje mi sie ze bardziej prawdopodobna jest ta opcja niz ustawienia dysku i sterowniki.
Stary 08.05.2003, 15:28   #6
fantasta
Bywalec

A wiec UWAGA!!! Nagrywam oczywiście w trybie... DAO!!! Wiem na czym polegaja te tryby i do czego one służą wiec mysle ze dobrze wybrałem. Może to byc ASPI. Bo gdy miałem jeszcze 2 tyg temu stara LG to CLONY XXL widzial ja po zainstalowaniu ASPI a gdy wkoncu zmnieniłem ją na Litka nie ma bata by go odpalic. ASPI instalowałem ponownie i nic. Dle pewności powiem że mam najlepsza na świecie plyte główna czyli ECS k7s5a, Windoza XP, 256 MR DDR i dysk IBM 40 GB ( fragmentacja to 4 procent) 5200 obr/min z 512 kB buferka.
Stary 08.05.2003, 15:39   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jesli nie wiesz czy z ASPI ales gut - to przetestuj te aspi - uznane za najlepsze, najstabilneijsze i robiace najmniej problemow
Dołączone pliki
File Type: rar frcasp17.rar (144.7 KB, 41 oglądane)
Stary 08.05.2003, 16:12   #8
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Re: Bufor w LITE-ON 4824

Cytat:
fantasta napisa***322;(a)
prędkośc spada do 6x i tak co każdy utwór. Jestem ciekawy co to jest. Może mi to ktoś wyjaśnić?
No to dziwne ze jak wybierasz DAO to nagrywarka Ci zwalnia "co kazdy utwor". Ja mam na Litku Aspi adapteca z AspiFix i mi wszystko chula bez problemu, a to ze nagrywales ASPI na poprzednie i nic nie dalo jest oczywiste bo musisz je najpierw "skillowac" tym co ci dal Sid.
Moze zrob tak: zapisz ASPI, skilluj ASPI, wgraj najnowszego Adapteca i spatchuj go Fixem. Taki zestaw jest kompatybilny z litkiem na WinXP na 100%
Stary 09.05.2003, 21:13   #9
fantasta
Bywalec

sPOKO DZIĘKI. wSZYSTKO ok. zAINSTALOWAŁEM TE asip I wSZISTKO sI. dZIĘKI

Twoje uprawnienia: