![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.12.2003
![]() |
Witam wszystkich! Proszę o pomoc doświadczonych kolegów...
Zakupiłem LiteON 52x32x52. No i mam problem. Nagrywanie możliwe tylko z prędkością 16x. ![]() Komputer PIII/800 Mhz, 512 RAM, 80GB hdd (kontroler UDMA-66) itd. Nagrywarkę podłaczałem zarówno pod UDMA-66 jak i standardowy kontroler UDMA-33, Nero Nurning ROM 6.0.0.23 + register *****, CD DYSAN 700MB, 48x. Próbowałem nagrywać track-at-once, multisession, no multisession. O co chodzi? Próba nagrywania przy prędkości powyżej 32x kończy się komunikatami typu (na początku wypalania): - "SCSI timeout (2), 90000ms, CDB Data[hex]: 2A 00 00 00 00 00 00 00 20 00 00 00" - "Power calibration error Invalid write state Could not perform EndTrack" - płyta pozostaje nietknięta... Przy 24x (na sam koniec wypalania): "Session fixation error" Could not perform Fixation falling back to disc fixation" - i po fakcie oczywiście *******i płytkę... Gaśnie lampka nagrywania i nagrywara zaczyna szaleć. Młóci płytę (próbuje rozkręcać) i potem te komunikaty. Przy 16x nagrywa spoko - no ale nie o to chodzi... Aha - dałem opcję test prędkości odczytu dysku - średnia wychodzi ponad 100x. Czy to wina nagrywary czy kontrolera, a może oprogramowania? W opakowaniu było Nero Express dlatego zainstalowałem pirackie Nero ROM - ale z tego co pamiętam na innych kompach działało cacy. POMOCY - rozbudowuję kompa, a to już trzecia rzecz w tym tygodniu która nie działa jak należy (w reklamacji wiszą Maxtor 80GB, DVD Toshiba). Pomóżcie! Pozdr, Griba |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
-Nagrywarkę podłącz na IDE Secondary Master.
-Zainstaluj sterowniki do IDE -Włącz DMA -Zainstaluj ASPI -Podłącz ją na innej taśmie. -Sprawdz na innym kompie. -
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Zrobiłem i guffno...
-Nagrywarkę podłącz na IDE Secondary Master.
Była na SCSI > przełączyłem na MASTER... -Zainstaluj sterowniki do IDE Mam od płyty... -Włącz DMA Jest... -Zainstaluj ASPI Force ASPI (instalator 4.7 jest ****any) - spr. pliki i wpisy w rejestrach są... -Podłącz ją na innej taśmie. jest sama na taśmie -Sprawdz na innym kompie. Chyba to zrobię bo mnie **** strzeli... Odpaliłem na 48x i bylo tak: 1) Cashing=ok 2) Speed measur.=82x 3) Burn started at 48x 4) 3 minuty młócenia - rozkręcamy płytkę i chrup, rozkręcamy płytkę i chrup, rozkręcamy płytkę i chrup, zero czerwonej lampki zapisu, Nero wskazuje 5% 5) Power Calibration Error - co to za gówno? Płytki nie tknął - uff... Ludzie, POMOCY bo mnie krew w Wigilię zaleje! Pozdr ALL, Griba |
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Sprawdz czy ma dobre napięcie z zasilacza.
|
|
|
|
|
#5 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
możliwe że jest uszkodzona taśma IDE ...miałem na myśli żebyś jeszcze sprawdził na innej.
|
|
#6 |
|
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
a wypalasz na roznych markach plyt, czy tylko jednej firmy.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Próbowałem na taśmie IDE - przez kontroler IDE i na taśmie UDMA-100 - przez kontroler UDMA-66...
Wydaje mi sie ze lepiej jak jest przez kontroler UDMA-66 bo wtedy chyba od razu ma Direct Memory Access i nie trzeba zaznaczac w opcjach. Niestety mam tylko DYSAN'y 48x. Też myslę jeszcze żeby spróbować na innych - ale to chyba nie ma znaczenia - bo nagrywara w-y-p-i-n-d-a-l-a się nawet przy 24x... Wczoraj jeszcze próbowałem samą opcją "SIMULATE" (Nero 6) i poszła symulacja kilka razy pod rząd 48x, a potem znowu nic... Przy symulacji kopie się w ten sam sposób jak przy normalnym wypalaniu - tzn. zabawia się z płytą przez ok. 3 minety (rozkręca-chamuję-chrup, rozkręca-chamuję-chrup, jak mnie w-q-r-w-i-a ten sound), później daje błędy, a nagrywara tak jakby się zwieszała... Zrobiłem też upgrad'e firmware do najwyższego dost. w necie... Spróbuje jeszcze u qmpla, który też ma LTR (chyba takie same) i jego system działa spoko. Więc przełącze mój szajs i sprawdzę u niego - powinno pójść... W każdym razie thx ALL za rady... ![]() Załamany Griba (a mogłem wciągnąć PLEXTORA!) |
|
|
![]() |
|
|