Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: kto jest najpzrystojniejszy na forum i dlaczego Sid the Rat?
Sid, bo tak! a co nie? 999 99.90%
nie (kartka na banana ) 1 0.10%
Wszystkich głosów: 1000. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2003, 10:54   #1
Slavex
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.01.2003
Slavex w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Bufor, pomozcie

Mam problem z nagrywarka:
kiedy nagrywam z predkosciami 8x 12x to nie ma problemu ale kiedy nagrywam z predkosciami 24x 32x 40x i 48x to bufor nagrywarki spada do zera, nagrywanie zatrzymuje sie, nagrywarka laduje bufor i wznawia nagrywanie, problem w tym ze tak sie dzieje (w zaleznosci od predkosci) okolo 300 razy podczas jednego nagrywania, w efekcie tego kiedy nagrywam na 48x to trwa to 7 min a nie ok 3. Tryb DMA (ata33) dla nagrywarki jest wlaczony, nagrywarka AOPEN CD-RW CRW4850 no i nie wiem co jest, moze walne formata to bedzie dzialac dobrze. Aha uzywam Nero, aaa jeszcze jedno - jak nagrywam z tymi wiekszymi predkosciami to uzycie czasu procesora mam na 100%, nie jestem pewien czy tak ma byc, mam procesor Duron 700 skromnie podkrecony do 753MHz. Aha przy wyzszy predkosciach jeszcze spada bufor w pamiecia ram, ale robi to powoli. Wiem ze podobny problem juz byl na lamach tego forum, ale ja opisalem go dokladniej. Aha, transfer z dysku nie na to nie wplywa bo w Nero jak tesuje transfer dyskow to mam zazwyczaj okolo 25 000 KB/s wiec to chyba nie to. O co chodzi?
Slavex jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2003, 11:35   #2
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Powodów może być kilka:
1. Dysk nieuporządkowany - zrób defragmentację dysku twardego.
2. Za mało miejsca na dysku - usuń niepotrzebne programy.
Ten test z Nero mierzący transfer jest w tam wypadku mało przydatny.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez para : 16.01.2003 o godz. 11:38
para jest offline  
Stary 16.01.2003, 11:41   #3
Slavex
Nowy na forum

Nie dawno defragmentowalem, mam miejsce, na partycji c: mam 2,50 GB na d: 3,50 GB, ustawilem zeby byforowal na d: bo tam czesciej jest wiekszy transfer wedlug Nero
Slavex jest offline  
Stary 16.01.2003, 11:50   #4
para
Guru

Spróbuj najpierw zrobić obraz płyty na dysku i nagraj z obrazu.
Warto też włączyć tryb DMA dla nagrywarki - to powinno odciążyć procesor.
para jest offline  
Stary 16.01.2003, 11:55   #5
Slavex
Nowy na forum

Przeciez napisalem ze mam wlaczony DMA. Obrazy tez probowalem i jest to samo. Bardzo dziwna sprawa. Od nagrywarki chyba to nie zalezy bo widzialem ze ktos juz tez opisywal podobny problem z inna nagrywarka
Slavex jest offline  
Stary 16.01.2003, 11:59   #6
para
Guru

Nie zauważyłem tego DMA. A czy nagrywarkę masz na jednym kablu z twardym dyskiem ?
Zobacz tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=bufor

Ostatnio zmieniany przez para : 16.01.2003 o godz. 12:03
para jest offline  
Stary 16.01.2003, 12:06   #7
Slavex
Nowy na forum

Nie, nagrywarke mam na master na jednym IDE z cd-romem
Slavex jest offline  
Stary 16.01.2003, 12:08   #8
para
Guru

To spróbuj podpiąć nagrywarkę jako slave na tym samym kablu co twardy dysk, nic innego mi już do głowy nie przychodzi.
para jest offline  
Stary 16.01.2003, 12:12   #9
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Czy na pewno masz wlaczone DMA we wlasciwosciach napedu w windzie czy moze UDMA2 w biosie bo wydaje mi sie ze mylisz te pojecia - to ata33 w nawiasie kaze mi tak podejrzewac? No i po kiego ta ankieta?
Stary 16.01.2003, 12:20   #10
Slavex
Nowy na forum

Wydaje mi sie ze jak pierwszy raz podlaczalem nagrywarke to nie mialem podwojnego IDE do cd-romu i podlaczylem na tym samym IDE co dysk, i wydaje mie sie cos nie dzialalo, w Biosie chyba byl jakis konflikt, nie pamietam, jak przyjde ze szkoly to sproboje jeszcze raz.

W systemie mam napisane tryb DMA, a w jak wlaczam kompa to na poczatku pisze chyba ata33.
To jest moj pierwszy temat jaki stworzylem i nie wiedzialem co to jest ankieta.
Slavex jest offline  
Stary 16.01.2003, 12:27   #11
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze moze nagrywarke z cd-romem masz na tasmie 80-zylowej, wtedy poza zworkami master-slave jeszcze wazna jest kolejnosc wtyczek podpietych do napedow i plyty glownej. Gdzies bylo to okreslone kolorami wtyczek (juz nie pamietam) ale naped slave powinien byc na srodkowym zlaczu, sprawdz to. Jesli masz je na tasmie 40-zylowej to wtedy nie ma znaczenia.
Stary 16.01.2003, 21:46   #12
Slavex
Nowy na forum

Mam na 80 -zylowej i probowalem chyba ze wszystkimi kofiguracjami, nawet probowalem zeby nagrywarka byla sama na jednym kablu IDE i zawsze jest to samo. W niedziele pojde z nagrywarka do kolegi i zobacze u niego.
Slavex jest offline  
Stary 16.01.2003, 22:24   #13
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.01.2003
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem prawdopodobnie tkwi w ustawieniach NERO - "bufor dodatkowy" i "pamięć tymczasowa". Zbyt duża wartość pierwszej wartości i zbyt mala drugiej mogą skutkować objawami opisanymi przez Ciebie. Poza tym ilość fizycznego RAMu w kompie, a w szczególności ilość wolnego po zaladowaniu Wingrozy i calej reszty ma kluczowe znaczenie dla plynności nagrywania.
Harry-Torun jest offline  
Stary 17.01.2003, 07:49   #14
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiec tak...
ankiete zaraz usune (jesli moge) bo na co ona komu...

grzeniu - kable 80zylowy ma jedna wanza wtyczke - te niebieska ona musi iedziec z plycie glownej - reszta jest obojetna

nawet przy ata33 i pio4 predkosc przesylu danych zaspokaja najbardziej wymagajaca nagrywarke

piszesz ze podkreciles proca - zdejmij na chwile wszelkei podkrecenie - WSZELKIE - i sprawdz jak to idzie - przetaktowanei niektorych elementow kompa wplywa FATALNIE na stabilnosc pracy - moze przy predkosciach >12x przciazasz kompa...

sprawdz z jaka 'na oko' predkoscia mozesz zrzucic pliki nagrywarka na dysk - da to pewne pojecie o realnej wydajnosci napedu - jesli ta rpedkosc oscyluje wokol 13-15x - to znaczy ze z dma jest cos nie tak - albo masz jakis paskudny konflikt w systemie (speed mozna sprawdzic recznie, albo np. wincommanderem...)
Stary 17.01.2003, 09:35   #15
grzeniu
XV1100

Sid, to Ty pogrzebales przy ankiecie? Mysle ze ranking Twojej przystojnosci nie podlega dyskusji i taka postac ankiety nie ma sensu, zreszta wyniki to potwierdzaja. Cholerka, jednak mania wielkosci jest zarazliwa hehe:o
PS co do kabelkow to chyba kolejnosc wtyczek master-slave tez nie jest tak calkiem obojetna, poza tym fakt podkrecenia procka tez moze powodowac rozne nieprzyjemne nastepstwa, kto wie czy diabel wlasnie tu nie namieszal

Twoje uprawnienia: