![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Burn-Proof problem
Hi!
Mam nagrywarkę Plextor PlexWriter 12/10/32S obsługującą Burn-Proof. Nagrywam przy pomocy WinOnCD 3.7 dostarczonego razem z nagrywarką. Mój problem polega na tym, że WinOnCD potrafi zatrzymać nagrywanie i pokazać Buffer Underrun. Czasami gdy bufor jest pusty nagrywarka przestaje nagrywać i po chwili wznawia nagrywanie, a czasami WinOnCD wyrzuca błąd i psuje płytę. W czym może być problem ![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
problem tkwi chyba w konfiguracji twojego sprzetu- ale nie piszesz jak to masz podlaczone. BurnProff zalatwia duzo, ale nie wszystku, ni i w wionie trzeba zaznaczycz uaktywnienie burnprofa
|
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Nagrywarka podłączona jest oczywiście do kontrolera SCSI. Jedyna nietypowa rzecz: kontroler SCSI to Fast SCSI, a nagrywarka ma interfejs UltraSCSI. Ponieważ jednak SCSI jest zgodne w dół i w górę, to nie powinno być problemów (i poza BurnProofem nie ma).
Jeżeli podczas nagrywania zatrzymam system (Ctrl-Alt-Del) to nagrywarka prawidłowo wstrzymuje nagrywania i potem wznawia. Buffer Underrun zdarza się w zasadzie w dziwnych okolicznościach (np. bufor nie opróżnia się do zera, tylko np. w połowie). BurnProof w softwarze Plextora jest włączony. Czy ustawia się to gdzieś dodatkowo w WinOnCD ?? |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.10.2000
![]() |
Mam Plexa 1210A i zdazylo mi sie kiedys cos podobnego. 2 razy spaprala sie plytka a 1 raz nie zaczelo sie nawet nagrywanie (nero pokazywalo ze sie nagrywa a na nagrywarce zielona diodka sie palila, blad wywalilo dopiero przy okolo 50% nagrania!). Mi pomogla reinstalka windowsa. W moin przypadku bylo to Me lub 98 teraz juz nie pamietam.
Powodzienia |
![]() |
![]() |
#5 |
`
![]() |
mam teraz wIona 3.8 - i tam jest w opcji Disc
okienko gdzie "odhaczasz" burn Proofa.Zobacz tez, czy Burn jest automatycznie wykryty w nagrywarce przez Wiona ( preferencje i info nagrywarki)> Jesli nie to sciagnij z www.roxio.de sterownik do wiona do swojego Plextora |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Co ciekawe na liście Capabilities w info o nagrywarce w WinOnCD nie ma w ogóle pozycji BurnProof ani niczego innego co by sugerowało ochronę przed buffer underrun. Czy wam WinOnCD gdzieś pisze, że nagrywarka obsługuje burnproof?
|
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.05.2001
![]() |
Witam
Jak sie nie mysle WinOnCD 3.7 nie obsluguje burn proofa dopiero po malym tricku w rejestrze owy burn proof zaczyna prawidlowo funkcjonowac . Moja rada zainstaluj sobie WinOnCD 3.8 - problem zniknie. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
`
![]() |
jak pamietam to w Wionie 3.7 we wlasciwoscia i info nagrywarki okienka swiadczace o istnieniu burnproofa bylo,
ale mialem wtedy nagrywarke ktora go nie obsugiwala, to bylo nieaktywne ( nieodhaczone automatycznie ).Sprobuj sciagnac sterownik z roxio, wywalic wiona i go jeszcze raz zainstalowac. Jesli nie pomoze - to 3.8 ale ze sterownikiem z roxio to twojego modelu plextora Wiona 3.8 mozesz sciagnac z www.winoncd.3d.pl jest tam link - ale uprzezam,ze wolno idzie |
![]() |
![]() |
#9 |
`
![]() |
Sorry.Istotnie w wionie 3.7 nie ma - musisz ciagnac 3.8
|
![]() |
![]() |
|
|