Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.10.2000, 02:22   #1
MAD__
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.07.2000
MAD__ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk Seageta Barracuda II - mam pytanie

Posiadam sprzet Cel 633 , 64 MB , Barracuda II 7200 Obr/sek. Pytanie dotyczy tego , jaka najwieksza predkosc nagrywania wytrzyma moj sprzet , zastrzegam ze chcialbym sobie kuoic ngrywarke na IDE .
Chce sobie kupic nagrywarke i nie wiem jak ma byc ona szybka.
Za odpowiedzi dotyczace pytania dziekuje z gory. )
MAD__ jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.10.2000, 15:33   #2
adak
Gość

Hmmm... Nigdy sie nie spotkalem z tym zeby procesor sie nie wyrabial przy wypalaniu plytek (no chyba ze naprawde jest wolny np. 486DX). Sprawa glownie zalezy od transferu z dysku (a jak widze to ten twoj najwolniejszy nie jest!).
Predkosc nagrywania to 174 kb/sek przy predosci *1 (niektorzy podaja ze 172 kb/sek, ale co za roznica). No wiec transfer z dysku w MB podzielony przez 174 kb/sek da teoretyczna predkosc z jaka dysk moze dostarczac dane.
W ten sposob Nero testujac moj ponad 5-letni dysk Seagate'a (2,1 GB) wytyczyl ze minimalny transfer pozwala na nagrywanie z niego z predkoscia *24.
Wniosek: dysk to Ci sie chyba wyrobi :-)))
Ps. Pamietaj tylko zeby jakos sensownie podlaczyc ta nagrywarke, np. Master na drugim kanale.
Pozdro,

Stary 22.10.2000, 15:19   #3
<>
Gość

mam podobny sprzet i po testach wykazalo, ze moge nagrywac z pretkoscia 40X takze nie ma problemu z transferem

Stary 23.10.2000, 21:47   #4
Sniegowy
Gość

Cytat:
MAD__ (14-10-2000 02:22):
Posiadam sprzet Cel 633 , 64 MB , Barracuda II 7200 Obr/sek. Pytanie dotyczy tego , jaka najwieksza predkosc nagrywania wytrzyma moj sprzet , zastrzegam ze chcialbym sobie kuoic ngrywarke na IDE .
Chce sobie kupic nagrywarke i nie wiem jak ma byc ona szybka.
Nie jest tak do końca prawdą, że jeżeli test się wyrobi np. x20, to będzie można nagrywać z tego kompa x20... W twoim wypadku jeżeli kompik będzie odpowiednio skonfigurowany i nagrywajka będzie dobrze podłączona - nie powinno być żadnego problemu z nagrywaniem nawet i 12x. Ja mam nagrywajkę Yamahy 8824E na kompiku p166MMX (kręcony na 186 MHz) na płycie VIA VP3 z 32 Mb RAMu. No i czasami nie wyrabia się procek! Niestety nie mogę włączyć UDMA na napędzie
Zwłaszcza przy nagrywaniu Audio z obrazu (nagrywam tylko pliki z dysku albo cały obraz z dysku - nie mam w kompie napędu CD) obciążenie procka wywala płytę. Odpalasz sysmon.exe i włączasz śledzenie obciążenia procka i transfer z dysku. U mnie przy nagrywaniu 8x (danych) obciążenie procka wynosi 96% !!! Jeżeli windows stwierdzi, że coś musi sobie pochrupać po dysku, to programik może nie nadążyć z podawaniem danych (mimo, że dysk się wyrabia!). No i kiszeczka. Pisałem już o tym w poście "Nero - ty cholero".
Przy nagrywaniu 6x mam spokój. Spróbuję podkręcić jeszcze bardziej procka.
Kiedyś, na innej płycie puściłem go na 290 MHz!!! Pół godziny dało się grać w Q1. Potem się wieszał. I trochę śmierdziało. Ale działa dalej. Od dwóch lat!
Przy Twoim sprzęciku jedyny problem może być w konfiguracji sprzętu lub softu. Sam sprzęt ma bardzo duży zapas
Powodzenia z testowaniem!

Stary 23.10.2000, 23:01   #5
plitkin
Bywalec

Data rejestracji: 05.09.2000
plitkin zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na AMD 350 12x - bez problemow. Najlepiej to kup sprzecio z "Burn proof" - wg mnie ta funskja jest niezastapiona!!! Ja mam plextorka 1210a - na nic go nie wymienie (chyba ze na 1210s :-) ) Pomysl o takim sprzecie, a poza tym teraz tego plextorka wkladaja do innych napedow jako OEM - sa tansze.
Co do Twojego twardziela - i sprzecia - nie masz o co sie martwic. Takim sprzetem mozna sie tylko pochwalic.
plitkin jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: