![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.11.2004
![]() |
bios 4S07 do Litka SOHR 5238s
witam!
czy jest na tym forum ktos, kto robił upgrate biosu (na jakikolwiek) w modelu Liteon SOHR 5238s?? Jeżeli tak, to byłbym wdzięczny gdyby podzielił się opinią odnośnie działania tego napędu teraz. Chodzi mi głównie o kwestię odczytu, ale nie tylko. Ostatnio zrobiłem upgrate do 4S03. Parę dni później zauważyłem jakieś chece w pracy napędu (chociaż nie wiem czy to efekt wgrywania biosu bo nie zaobserwowałem tego bezpośrednio po upgracie). Wrzuciłem zatem najnowszy, dostępny na stronie Liteon'a 4S07 i dalej jest to samo (czasy wyszukiwania przy odczycie większości płyt oscylują w granicach 2500 :/ a np końcówka jednej płyty jest nie do odczytu na żadnym napędzie na którym próbowałem). Używam głównie płyt Esperanza i Platinum (z dobrego źródła), nagrywałem na różnych prędkościach (od 16 w górę) ale to nie ma jakiegoś wiekszego znaczenia, jeżeli w ogóle jakiekolwiek ma. Wszystkie kombinacje typu: przekładanie zworki, podpinanie napędu na innym kontrolerze, użycie innej wtyczki zasilającej itp... mam już za sobą i nic to nie pomaga. Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy dawać napęd do serwisu bo się schrzanił, czy czekać aż Liteon wypuści nowy bios i mój napęd wróci do łask.. pzdr; |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mam ten bos w tym napedzie
na razie nie narzekam, ale naped mam od doslownie kilku dni iwec jeszcze gruntownych testow i maxymalnych obciazen nie przeszedl (czesciej uzywam drugie spawarki - dvd) wyglada na problem nadajacy sie do serwisu sprawdz na innym kompie jeszcze no i na innych plytach - sam pale na verbach (na razie innych do tego napeedu wlozylem - bo mam go za krotko jak juz wspomnialem) |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.11.2004
![]() |
aaa, na innym kompie też już sprawdzałem :-)
najlepsze jest to, że napęd ma 2 tygodnie. Jest nowiutki bo dostałem go z serwisu w zamian za poprzedni LTR 52x32x52... z którym działo się (tak,żeby było śmieszniej) - to samo, tyle, że po ponad roku bezawaryjnego użytkowania. Ostatnio zmieniany przez surfix : 04.01.2005 o godz. 22:09 |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
wlasnie jade na tym sprzeciku palenie pod zadk kilkunastu plytek, jutro przeskanuje wybrane kprobem zeby ocenic jakosc
chwilowo (odpukac) problemow nie ma ![]() tez mam naped z wymiany za 52327s rev1 - tyle ze moj byl sprawny, tylko jakos nie chcial palic plyt rw32x - wiec wymienili mi na nowke z nowa gwarancja ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Dwa tygodnie temu zmieniłem kompa, w tym nagrywarke z Liteonka 52327S na Liteonka SOHR 5238S z biosem 4S06. Po dwóch tygoniach użytkowania, po włożeniu płytki pokazuje tylko etykiete nośnika i zero plików i katalogów, tak jakby płytka była czysta. Bardzo mnie to rozczarowało, gdyż jak dotąd każdy napęd liteona sprawował się u mnie bardzo dobrze. Teraz zmiana firmware'u nie pomoże, gdyż 4@07 to tylko obsługa większej ilości nośników. Mimo to spróbuje.
A tak na marginesie... czym różni się LTR-52327S od SOHR 5238S poza chipem ![]()
#6 |
Author
Zlotowicz
niczym
zreszta 52327s rev2 od 5238s nie rozni sie nawet chipem (jasli sie nie myle), rev1 rozni sie wlasnie posiadaniam epromu |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
zrobiłem wczoraj update biosu i.... o dziwo pomogło mojemu litkowi, tylko tak się zastanawiam na jak długo
![]() ![]() Wiesz Nimal... wcześniej żeby podkręcić nagryware litka na nowszą można było tylko wtedy kiedy dwa modele [posiadany i ten na który chcieliśmy podkręcić] miały taki sam chip. Zresztą nie muszę tego tłumaczyć... tak było jak miałem wypalare LTR 32126S a chciałem mieć 48126S. Zatem pomyślałem sobie, że skoro w nazwie modelu jest 5238S to ta liczba oznacza chip i może różni się tym, że ma krótszy czas odczytu płyt czy coś w tym stylu ![]()
|
|