Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.01.2005, 19:21   #1
surfix
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.11.2004
surfix w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
bios 4S07 do Litka SOHR 5238s

witam!

czy jest na tym forum ktos, kto robił upgrate biosu (na jakikolwiek) w modelu Liteon SOHR 5238s??

Jeżeli tak, to byłbym wdzięczny gdyby podzielił się opinią odnośnie działania tego napędu teraz. Chodzi mi głównie o kwestię odczytu, ale nie tylko. Ostatnio zrobiłem upgrate do 4S03. Parę dni później zauważyłem jakieś chece w pracy napędu (chociaż nie wiem czy to efekt wgrywania biosu bo nie zaobserwowałem tego bezpośrednio po upgracie). Wrzuciłem zatem najnowszy, dostępny na stronie Liteon'a 4S07 i dalej jest to samo (czasy wyszukiwania przy odczycie większości płyt oscylują w granicach 2500 :/ a np końcówka jednej płyty jest nie do odczytu na żadnym napędzie na którym próbowałem). Używam głównie płyt Esperanza i Platinum (z dobrego źródła), nagrywałem na różnych prędkościach (od 16 w górę) ale to nie ma jakiegoś wiekszego znaczenia, jeżeli w ogóle jakiekolwiek ma.

Wszystkie kombinacje typu: przekładanie zworki, podpinanie napędu na innym kontrolerze, użycie innej wtyczki zasilającej itp... mam już za sobą i nic to nie pomaga.
Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy dawać napęd do serwisu bo się schrzanił, czy czekać aż Liteon wypuści nowy bios i mój napęd wróci do łask..

pzdr;
surfix jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.01.2005, 20:08   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
mam ten bos w tym napedzie
na razie nie narzekam, ale naped mam od doslownie kilku dni iwec jeszcze gruntownych testow i maxymalnych obciazen nie przeszedl (czesciej uzywam drugie spawarki - dvd)
wyglada na problem nadajacy sie do serwisu
sprawdz na innym kompie jeszcze
no i na innych plytach - sam pale na verbach (na razie innych do tego napeedu wlozylem - bo mam go za krotko jak juz wspomnialem)
nimal jest offline  
Stary 04.01.2005, 22:05   #3
surfix
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.11.2004
surfix w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
aaa, na innym kompie też już sprawdzałem :-)
najlepsze jest to, że napęd ma 2 tygodnie. Jest nowiutki bo dostałem go z serwisu w zamian za poprzedni LTR 52x32x52... z którym działo się (tak,żeby było śmieszniej) - to samo, tyle, że po ponad roku bezawaryjnego użytkowania.

Ostatnio zmieniany przez surfix : 04.01.2005 o godz. 22:09
surfix jest offline  
Stary 04.01.2005, 22:14   #4
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
wlasnie jade na tym sprzeciku palenie pod zadk kilkunastu plytek, jutro przeskanuje wybrane kprobem zeby ocenic jakosc
chwilowo (odpukac) problemow nie ma
tez mam naped z wymiany za 52327s rev1 - tyle ze moj byl sprawny, tylko jakos nie chcial palic plyt rw32x - wiec wymienili mi na nowke z nowa gwarancja za to lubie serwis liteona
nimal jest offline  
Stary 04.01.2005, 23:44   #5
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dwa tygodnie temu zmieniłem kompa, w tym nagrywarke z Liteonka 52327S na Liteonka SOHR 5238S z biosem 4S06. Po dwóch tygoniach użytkowania, po włożeniu płytki pokazuje tylko etykiete nośnika i zero plików i katalogów, tak jakby płytka była czysta. Bardzo mnie to rozczarowało, gdyż jak dotąd każdy napęd liteona sprawował się u mnie bardzo dobrze. Teraz zmiana firmware'u nie pomoże, gdyż 4@07 to tylko obsługa większej ilości nośników. Mimo to spróbuje.

A tak na marginesie... czym różni się LTR-52327S od SOHR 5238S poza chipem Przyznam, że bardzo mnie to zastanawia.
Stary 05.01.2005, 07:55   #6
nimal
Author
Zlotowicz

niczym
zreszta 52327s rev2 od 5238s nie rozni sie nawet chipem (jasli sie nie myle), rev1 rozni sie wlasnie posiadaniam epromu
nimal jest offline  
Stary 05.01.2005, 08:39   #7
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zrobiłem wczoraj update biosu i.... o dziwo pomogło mojemu litkowi, tylko tak się zastanawiam na jak długo Ale póki co zaczą nagle dostrzegać zawartość płytek. Chyba przejrzał na oczy

Wiesz Nimal... wcześniej żeby podkręcić nagryware litka na nowszą można było tylko wtedy kiedy dwa modele [posiadany i ten na który chcieliśmy podkręcić] miały taki sam chip. Zresztą nie muszę tego tłumaczyć... tak było jak miałem wypalare LTR 32126S a chciałem mieć 48126S. Zatem pomyślałem sobie, że skoro w nazwie modelu jest 5238S to ta liczba oznacza chip i może różni się tym, że ma krótszy czas odczytu płyt czy coś w tym stylu

Twoje uprawnienia: