![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.05.2003
![]() |
CD Audio => mp3 czy wav
Mam pytanie. Nagrywam płyty audio w Nero. Jeśli nagrywam je z mp3 to program domyślinie robi z nich "wav'y". Ale ta operacja trwa zbyt szybko. Zrobienie "wav'a" z "mp3" jakimkolwiek programem zajmuje o wiele więcej czasu. Czy nie lepiej jest nagrywać Audio Cd z gotowych już plików "wav" ??
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.05.2003
![]() |
Przy nagrywaniu z MP3 nie wali ci plyt -> nagrywaj z mp3...
Przynajmniej takie jest moje zdanie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
musiałeś coś pomieszać w tym Nero że Ci konwertuje na wave.
Lepiej nagrywać Audio z wavów bo wtedy jest to pewniejsze i lepsza jakość. Ale konwetowanie mp3 na wavy nic nie daje jakości nie poprawia, więc nagrywaj bezpośrednio z mp3, tylko wolnymi szybkościami. Chyba, że mówimy o plikach wave bezpośrednio zkonwertowanymi z płyty/z tracków to wtedy jakość jest OK. Audio nagrywaj zawsze wolno i w trybie DAO ![]()
![]() |
#4 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Przy nagrywaniu z MP3 Nero i tak automatycznie robi ci wave. Kompresja zewnętrzna nie poprawi jakości nagrywanych utworów (ja przynajmniej różnicy nie dostrzegam a robiłem kilka testów z tym związanych), chociaż może wyczuleni melomani będą mieli inne zdanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Chodziło mi o to, że jest to kompresja niewidoczna. Walimy na sesje mp3 i otrzymujemu Audio CD to jasne, można też przecież wavy wrzucić. Ale nie ma widocznej jakiejś edycji mp3 na wave, normalnie tworzona jest płytka!
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
OK. Powiedzcie mi aby czy moge gdzieś coś zmienić aby nagrywać Audio 4x bo mi Nero widzi 8x jako prędkość najwolnijszą, i nawet jak nagrywam 8x to moja wieża miewa czasem problemy z odczytem.
Jest może jakiś inny dobry program do nagrywania Audio bo jak zauważyłem Nero początek i koniec utworu nagrywa mi 8x ale środek ok. 30x ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Kolego, nowe nagrywarki w większości nie nagrywają płytek z prędkością mniejszą niż 8X, zależy to także od płytek, które nie są już indeksowane na te prędkości. I to jest normalne. Niska prędkość też często nie jest dobra dla płytek i różnie one reagują. Ja np. odkryłem, że Verbatimki Crystale dobrze się nagrywają 12X. Ale standardem do Audio jest 8X.
Te problemy, które masz z nagrywaniem są niepokojące, że szybkość tak skacze to już wogóle ![]() Ja Audio nagrywam Nero i jestem zadowolony inni polecają Feurio.
![]() |
#8 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Feurio - polecaja, polecają. Jest to naprawdę dobry program do wypalania audio, zresztą tylko do tego służy.
Program dodatkowo posiada możliwość sprawdzenia rzeczywistych parametrów systemu i napędów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Aby nie tworzyc nowego tematu zapytam tutaj przy okazji. Można spowolnić odczyt płyt w nagrywarce bo kumplowi Lite-on LTR-52246S za bardzo chałasuje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
CD bremse
Nero Drive Speed spowalnia naturalnie predkosc ODCZYTU - nagrywania ustawiasz sobie sam ![]()
![]() |
![]() |
|
|