![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.04.2003
![]() |
To jest możliwe - wypalenie prostych wzorków na zwykłym CDR!
Posłuchajcie:
Gdy opanuje się możliwość nagrywania w tej samej sesji dwoma odcieniami można np. tak edytować obraz płyty, aby wypalić "czarno-biały" rysunek. Oczywiście im bardziej skomplikowany rysunek, tym bardziej skomplikowane stają się obliczenia,ale to dla mnie nie stanowi dużego problemu. Chodzi o to, by ciąg sekwencji "ciemnych" i "jasnych" tak rozłożyć w pliku, aby po przekształceniu na spiralny układ na CD jasne i cimne punkty ułożyły się w pożądany wzór. Jest to możliwe, gdyż mój profesor (Grzegorz MAKOWSKI od architektury komputerowej na politechnice) powiedział nam, że jeśli ktoś mu wypali płytkę(i powie jak to zrobił na zwykłym CDR), która będzie zawierać wzór trzech okręgów (na najbardziej wewnętrznym: 500 prosokątów, na środkowym - 1000, na zewnętznym - 1500), to wpisze mu od razu piątkę z zaliczenia i z egzaminu. Ponadto powiedział, że komuś już się tak zrobić. Jedyny problem dla mnie stanowi to, jak zmusić laser, aby w jednym miejscu palił jaśniej niż w innym...? <<Tak na marginesie, to Yamaha właściwie mogłaby działać podobnie, plus to że może ona wypalać odcienie szarości>> Jeśli macie jakieś pomysły piszcie!!! P.S. Sam zastanawiałem się nad sposobem kodowania zer i jedynek w ostatecznej fazie (laser w zależności czyto 0, czy 1 wypala inny układ);a także nad możliwością napisania nowego sterownika do nagrywarki, który umożliwiałby całkowite wyłączenie lasera w odpowiednich chilach. Ale co do tego ostatniego (przeprogramowanie sterownika wypalarki), to brak mi wiedzy na ten temat. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|