Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.10.2001, 11:15   #1
Alien
Gość

CD-RW CREATIVE to szmelc!?

Witam,

mam problem z nagrywarką CREATIVE8433, ponieważ podczas próby nagrania płyty wyskakuje napis: 'Invalid field in CDB. Possibly buffer-underrun'. Zastosowałem wszystkie porady dotyczące nagrywania płyt pod Win98, ale to nic nie pomogło.
Najśmieszniejsze jest to, że kiedy nagrywam jakieś dane na CD-RW to wszystko jest w porządku (np. przy Dodawaniu sesji ISO 9660/Joliet) i działa jak ta lala, a gdy tylko mam do czynienia z Cd-R to wyskakuje napis j/w.

Proszę o poradę, bo na prawdę już sam nic z tego nie rozumiem. Alien

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.10.2001, 13:22   #2
c0rdat
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2001
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. Jakim oprogramowaniem nagrywasz? Jeżeli to Nero, to gdzieś wcześniej był post o tym, że czasami Nero z "lewym" serialem nagrywa tylko na CDRW (nie było dokładniejszego opisu, więc więcej nie powiem).
2. Czy błąd występuje na różmych CDR-ach ? (wielu producentów?)

3. Być może najzwyczajniej w świecie uszkodził Ci się któryś z plików programu do nagrywania. Spróbuj go przeinstalować, ewwntualnie z nowym serialem (znajdziesz mnóstwo na Forum).

Skomentuj powyższe punkty, proszę - spróbujemy pomóc.

Pozdro.6
c0rdat jest offline  
Stary 25.10.2001, 14:59   #3
Alien
Gość

>1.Jakim oprogramowaniem nagrywasz?
Odp: Oryginalnym, WinOnCd v3.8.

>2.Czy błąd występuje na różnych CDR-ach? (wielu producentów?)
Odp. Tak.

>3. Próbowałem przeinstalowywać WinOn-a (niepomogło), a także przeinstalowałem Win98SE i problem się powtarza.

Ciekawostką jest to, że wszystko działało cacy do pewnego dnia i ni stąd ni zowąd zaczeło się pierdzielić i tak zostało. Pisałem w tej sprawie już do redaktorów CHIP-a i kazali mi pozmieniać różne opcje w BIOS-ie, ale to też nic nie pomogło.
Także będę wdzięczny za każdą dobrą radę z Waszej strony.

Pozdrawiam
--- Alien.

Stary 25.10.2001, 18:06   #4
s0ny
Bywalec

Data rejestracji: 21.10.2000
s0ny zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra zacznijmy od poczatku.

Creative nie robi wlasnych nagrywarek tylko wklada nagrywarki innych firm w swoje obudowy. Tak wiec w zaleznosci od modelu mozesz dostac nagrywarke bardzo dobra (np. Plextor) jak i badziew (np. Samsung). Ty trafiles na Panasonica - czy to dobrze czy zle nie wiem bo nie mam zadnych doswiadczen z Panasonicami.

>>1.Jakim oprogramowaniem nagrywasz?
>Odp: Oryginalnym, WinOnCd v3.8.
Czy wczesniej bez problemu paliles WinOnem v3.8?
Sprobuj moze oprogramowanie z ktorym przyszla nagrywarka.

>>2.Czy błąd występuje na różnych CDR-ach? (wielu producentów?)
>Odp. Tak.
Czy nagrywasz na tanich plytkach czy probowales tez na czyms solidniejszym np. TDK Reflex, Verbatim Metal Azo?

Czy probowales nagrywac z mniejsza predkoscia niz max? Moze powodem dla ktorego wszystko dziala na rw jest to ze jest ono wypalane 4x. Mialem kiedys podobny z innym creativem 4x2x24 jak dobrze pamietam. Przy swoim maxie wywalal zawsze blad, przy 2x 90% szans na sukces. No ale tam problem byl z servo przeczyscilem i jeszcze z rok pochodzila.

Jak dobrze pamietam na nagrywarki creative 8x4x32 bylo 2 lata gwarancji wiec wydaje mi sie ze twoja powinna byc jeszcze na gwarancji.
s0ny jest offline  
Stary 25.10.2001, 23:21   #5
Alien z Gdańska
Gość

Dzięki za wszystkie porady! Jestem bardzo zobowiązany i od jutra popróbuję jeszcze jakiś tricków.
Tak w ogóle to przypomniało mi się, że qmpel ma taką samą 'spawarkę', ale zobaczę się z nim dopiero w przyszłym tygodniu i dopiero wtedy się dowiem, czy moja nagrywarka może służyć tylko jako CD-Rom. A tak na marginesie to te wszystkie kłopoty już mnie tak wkurzyły, że rozglądam się za nowym sprzętem. Nie będzie to jakiś Hi End, ale już teraz postaram się kupić coś porządnego.

Także jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Alien.

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: