![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.08.2002
![]() |
![]()
Witam
Posiadam Lite On 4025 S. Zgrywam płytkę na twardziela (z internetu pobierana jest nazwa wykonawcy i tytuł utworu). Na twardzielu nazwa pliku wygląda przykładowo: Wykonawca-Tytuł.waw. Po przekopiowaniu na CD/R i próbie odtworzenia w Winampie albo Jet Audio nazwy plików wygldają tak: Track 1.waw. Co zrobić, żeby pokazywał się tytuł i wykonawca ? Czy brak tej nazwy oznacza,że cd text nie został zapisany czy po prostu te odtwarzacze nie obsługują cd textu (czytałem, że jet audio powinien odczytywać). Używam Nero i wszystkie opcje zapisu są poprawnie wybrane-czy trzeba coś jeszcze zrobić ? Testowo zgrałem ten sam plik wybierając opcję zapisu danych, zgrałem to na CD/RW i tytuł oraz wykonawca w Winampie się pojawił ![]() ps. jeśli możecie to pomóżcie bo nie wiem czy dalen mam zgrywać płytki w ten sposób-nie posiadam odtwarzacza cd aby sprawdzić czy cd text się nagrał. ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To czy nagrales cd-text sprawdzisz w nero w menu nagrywarka (lub dodatki, nie pamietam)->widok sciezki. Jezeli masz ten cd-text to wyrzuci ci tytuly utworow, jesli nie to tylko numery trackow. Jet audio nie uzywam, ale mozliwe ze musisz ustawic w opcjach odczyt cd-textu.8)
|
![]() |
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
objawy sa dobre i poprawne - winamp (nawet 3) nie obsluguje cd-textu - to chyba kwestia kasy za licencje bo nigdzi eni ma nawet plugina do tego
i dlatego winamp nie zobaczyl tytulow na plycie - jest jednak ale - jesli masz kompa podpietego do sieci to po wlozeniui plyty do winampa powinien on sciagnac tytuly tak jak EAC - i ci je wyswietli - dlaczego tego nie zrobil? w momencie kiedy nagrales jako dane - winamp odczytal tytul piosenki i wykonawce z nazwy pliku w clonie mzesz wlozyc plyte do napedu i przy opcjach zrzutu (w tym okienku po prawej) pojawi sie tekst - 'the CD has the CD-TEXT:yes'
![]() |
#4 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam nadzieje, ze odczyt plyty z cd-textem robisz w napedzie ktory potrafi go zobaczyc - np nagrywarka lub inny naped z obsluga subkanalow, bo moj LG52x nie czyta subkanalow wiec i cd-textu nie widzi.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.06.2002
![]() |
Pamietaj o tym ze nie na kazdej plycie (czyt.nosniku) da sie wypalic CD-TEXT. Kiedys sie zawziolem zeby wypalic CD-TEXT bo koles mial nowa wieze SONY i padaly mi plyty (4 sztuki !!! ) na samym poczatku nagrywania , wiec wziolem CDRW i sie nagralo !!! Okazalo sie ze na DYSAN 700 nie da sie wypalic CD-TEXTu a na VERBATIMach bez problemu wiec jakby cos to pamietaj o tym ze nie kazdy nosnik sie nadaje
![]() Acha jeszcze jedno - przy symulacji na tych DYSANkach wszystko bylo O.K. a przy wypalamiu "OBYT":-D |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
delikatnie rzecz biorac ta twoja teoria jest troche kosmiczna - plyty ci padly - fakt, ale niby dlaczego nie da sie nagrac cdtextu na jakims nosniku? miejsca na subkanaly brakuje?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie znam ZADNEJ racjonalnej przyczyny potwierdzajacej to co mowisz - nagrywam CDTEXT od 3 lat (nagrywarki HP - nawet te stare mialy takie bonusy) na przeroznych plytach - od najgorszych (nonamy wszelkiej masci) po najlepsze - zlote Maxell'e po 6 zeta sztuka) i NIGDY nie bylo z tym problemu
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
ja nie twierdze ze klamiesz - ja tylko sugeruje ze wyciagnales z zaistnialej sytuacji zbyt daleko idace wnioski
i nie, nie wiem czym to wytlumaczyc - plyty mogly byc padniete od razu (porysowane np.), jakis program w tle przeszkadzal, albo nagrywarka nie lubila tych plyt (padla na kalibracji mocy lasera) - wytlumaczen padniecia plyty jest duzo - twoje jest po prostu zbyt pochopne i wg. mnie niemozliwe
![]() |
#9 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Ale tak czasami jest ze cos sie pieprzy w "WINDZIE" i juz . Ostatnio zmieniany przez miernik : 13.08.2002 o godz. 12:36 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
mam teac 540. po wypaleniu płyty z cd text nero widzi tytuły, eac też cdex tez. niestety jet audio u nie też nie widzi tytułów. dlatego go olałem. jeśli chodzi o cd text w winamp to posłałem kiedys post na forum i tak jak ktoś wczesniej wspomniał chyba chodzi o licencję. nie ma jednak przeszkód, żeby ktoś taki plugin napisał i wrzucił w net oby tylko mu sie chciało.
|
![]() |
![]() |
|
|