Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.08.2002, 23:33   #1
Yamaha
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.08.2002
Yamaha w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation cd text

Witam

Posiadam Lite On 4025 S. Zgrywam płytkę na twardziela (z internetu pobierana jest nazwa wykonawcy i tytuł utworu). Na twardzielu nazwa pliku wygląda przykładowo:
Wykonawca-Tytuł.waw.
Po przekopiowaniu na CD/R i próbie odtworzenia w Winampie albo Jet Audio nazwy plików wygldają tak:
Track 1.waw.
Co zrobić, żeby pokazywał się tytuł i wykonawca ? Czy brak tej nazwy oznacza,że cd text nie został zapisany czy po prostu te odtwarzacze nie obsługują cd textu (czytałem, że jet audio powinien odczytywać). Używam Nero i wszystkie opcje zapisu są poprawnie wybrane-czy trzeba coś jeszcze zrobić ?

Testowo zgrałem ten sam plik wybierając opcję zapisu danych, zgrałem to na CD/RW i tytuł oraz wykonawca w Winampie się pojawił Czy to jest normalny objaw ?
ps. jeśli możecie to pomóżcie bo nie wiem czy dalen mam zgrywać płytki w ten sposób-nie posiadam odtwarzacza cd aby sprawdzić czy cd text się nagrał.
Yamaha jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.08.2002, 23:44   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To czy nagrales cd-text sprawdzisz w nero w menu nagrywarka (lub dodatki, nie pamietam)->widok sciezki. Jezeli masz ten cd-text to wyrzuci ci tytuly utworow, jesli nie to tylko numery trackow. Jet audio nie uzywam, ale mozliwe ze musisz ustawic w opcjach odczyt cd-textu.8)
Stary 13.08.2002, 06:50   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
objawy sa dobre i poprawne - winamp (nawet 3) nie obsluguje cd-textu - to chyba kwestia kasy za licencje bo nigdzi eni ma nawet plugina do tego
i dlatego winamp nie zobaczyl tytulow na plycie - jest jednak ale - jesli masz kompa podpietego do sieci to po wlozeniui plyty do winampa powinien on sciagnac tytuly tak jak EAC - i ci je wyswietli - dlaczego tego nie zrobil?

w momencie kiedy nagrales jako dane - winamp odczytal tytul piosenki i wykonawce z nazwy pliku

w clonie mzesz wlozyc plyte do napedu i przy opcjach zrzutu (w tym okienku po prawej) pojawi sie tekst - 'the CD has the CD-TEXT:yes'
Stary 13.08.2002, 08:22   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mam nadzieje, ze odczyt plyty z cd-textem robisz w napedzie ktory potrafi go zobaczyc - np nagrywarka lub inny naped z obsluga subkanalow, bo moj LG52x nie czyta subkanalow wiec i cd-textu nie widzi.
Stary 13.08.2002, 10:15   #5
miernik
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.06.2002
miernik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pamietaj o tym ze nie na kazdej plycie (czyt.nosniku) da sie wypalic CD-TEXT. Kiedys sie zawziolem zeby wypalic CD-TEXT bo koles mial nowa wieze SONY i padaly mi plyty (4 sztuki !!! ) na samym poczatku nagrywania , wiec wziolem CDRW i sie nagralo !!! Okazalo sie ze na DYSAN 700 nie da sie wypalic CD-TEXTu a na VERBATIMach bez problemu wiec jakby cos to pamietaj o tym ze nie kazdy nosnik sie nadaje
Acha jeszcze jedno - przy symulacji na tych DYSANkach wszystko bylo O.K. a przy wypalamiu "OBYT":-D
miernik jest offline  
Stary 13.08.2002, 12:07   #6
-Sid-The-Rat=>

delikatnie rzecz biorac ta twoja teoria jest troche kosmiczna - plyty ci padly - fakt, ale niby dlaczego nie da sie nagrac cdtextu na jakims nosniku? miejsca na subkanaly brakuje? za slabo go widac? nagrywarka brzydko pisze?

nie znam ZADNEJ racjonalnej przyczyny potwierdzajacej to co mowisz - nagrywam CDTEXT od 3 lat (nagrywarki HP - nawet te stare mialy takie bonusy) na przeroznych plytach - od najgorszych (nonamy wszelkiej masci) po najlepsze - zlote Maxell'e po 6 zeta sztuka) i NIGDY nie bylo z tym problemu
Stary 13.08.2002, 12:16   #7
miernik
Wyjadacz ;)

Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
delikatnie rzecz biorac ta twoja teoria jest troche kosmiczna - plyty ci padly - fakt, ale niby dlaczego nie da sie nagrac cdtextu na jakims nosniku? miejsca na subkanaly brakuje? za slabo go widac? nagrywarka brzydko pisze?

nie znam ZADNEJ racjonalnej przyczyny potwierdzajacej to co mowisz - nagrywam CDTEXT od 3 lat (nagrywarki HP - nawet te stare mialy takie bonusy) na przeroznych plytach - od najgorszych (nonamy wszelkiej masci) po najlepsze - zlote Maxell'e po 6 zeta sztuka) i NIGDY nie bylo z tym problemu
Wiec jak to wyjasnisz , ja podalem co mi sie przydazylo a nie co mi ktos opowiedzial.Moze ktos mi to wyjasni ?
miernik jest offline  
Stary 13.08.2002, 12:24   #8
-Sid-The-Rat=>

ja nie twierdze ze klamiesz - ja tylko sugeruje ze wyciagnales z zaistnialej sytuacji zbyt daleko idace wnioski
i nie, nie wiem czym to wytlumaczyc - plyty mogly byc padniete od razu (porysowane np.), jakis program w tle przeszkadzal, albo nagrywarka nie lubila tych plyt (padla na kalibracji mocy lasera) - wytlumaczen padniecia plyty jest duzo - twoje jest po prostu zbyt pochopne i wg. mnie niemozliwe
Stary 13.08.2002, 12:32   #9
miernik
Wyjadacz ;)

Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
ja nie twierdze ze klamiesz - ja tylko sugeruje ze wyciagnales z zaistnialej sytuacji zbyt daleko idace wnioski
i nie, nie wiem czym to wytlumaczyc - plyty mogly byc padniete od razu (porysowane np.), jakis program w tle przeszkadzal, albo nagrywarka nie lubila tych plyt (padla na kalibracji mocy lasera) - wytlumaczen padniecia plyty jest duzo - twoje jest po prostu zbyt pochopne i wg. mnie niemozliwe
Oki - Porysowane napewno nie byly bo zawsze ogladam powierzchnie przed wlozeniem do nagrywarki , programy zawsze wtedy wylaczalem (wiec to tez nie to) a nagrywarka lubiala te plyty bo wczesniej wszystko na nich wypalalem , moze byla skopana partia DZIWNE
Ale tak czasami jest ze cos sie pieprzy w "WINDZIE" i juz .

Ostatnio zmieniany przez miernik : 13.08.2002 o godz. 12:36
miernik jest offline  
Stary 14.08.2002, 13:53   #10
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mam teac 540. po wypaleniu płyty z cd text nero widzi tytuły, eac też cdex tez. niestety jet audio u nie też nie widzi tytułów. dlatego go olałem. jeśli chodzi o cd text w winamp to posłałem kiedys post na forum i tak jak ktoś wczesniej wspomniał chyba chodzi o licencję. nie ma jednak przeszkód, żeby ktoś taki plugin napisał i wrzucił w net oby tylko mu sie chciało.
pepperman jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: