![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.04.2002
![]() |
LG a PIO-4
Zamierzam kupic nagryware LG32 . mam starego kompa: P266,160 SDRAM I HDD UDMA 33. W zwiazku a tym mam kilka pytan:
-czy to ze lg32 ma muzealny interfejs pio-4 to naprawde duza wada -czy lg32 da sie ustawic aby pracowala w DMA (mialem kiedys lg8 i wszystko bylo OK) -czy procek i hdd nie sa za slabe (nie zamierzam palic x32, wystarczy mi x12-x16) ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
1. nie przeszkadza mi to wcale
2.jesli zepniesz z cd-romem, a nie z hdd to bedzie ok, jesli chodzi wlaczenie DMA to noł problem 3.nie, nie sa za slabe ,
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Maryjan, jeśli Twój Cd-ROM tez jest UDMA33, to może zepnij go razem z HDD na 1 kontrolerze(trasfer z dysku w takim przypadku nie powinien być ograniczony), a nagrywarkę daj osobno na drugi kontorler. Może to pomoże i nawet da się kopiować "w locie" z CDROMu. Ciekawe co na to Dragal.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
co ja na to? hm jesli obraz bedziesz robil nagrywarka, i uzywal czesciej jej niz cd-roma ( odtwarzanie fimow itp )
to jest to lepsze do kopiowania w locie. Ja mam dvd i nagrywarke na jednej tasmie, a i tak w locie jakos wychodzi do 16 , przy wyzszych trza czekac na dopelnianie bufora i w sumie u tak to daje 16
#6 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Dragal, to i pewnie masz rację, ale czy takie podpięcie nagrywarki nie spowalnia tego druiego urządzenia? Chociaż z drugiej stronu PIO4 ma transfer do 16,6MB/s i czy napędy są w stanie to wykorzystac do maximum? Tylko szkoda tego obciążenia procesora. Zatem koniecznie trzeba sprawdzać właściwości urządzenia w Panelu Sterowania (pod wingrozą), nieprawdaż. Tu czasem coś da się zmodyfikować (DMA) i na ogół chodzi lepej.
Ja w zdecydowanej większości powielam AudioCD ale i taz z prędkością x8 z ASUSa S500/A na LG CED-8120B i jakoś dobrze to idzie. Bo i Asus bezbłędnie odczytuje dane ze ścieżek, a i LG ma bufor na poziomie 97-99%, no ale z 8MB RAm to nie ma się czemu dziwić. A i w trakcie nagrywania komputer zostawiam w spokoju. Więc obraz do tej czynności nie bywa mi potrzebny - czasem, gdy jest np. Mixed Mode lub CD-Extra. Bowiem i tak kopie lecą w trybie DAO-RAW. Tak sobie popisałem o tym - pewnie o tym to wielu wie, jak i co powinno się robić. Lecz czasem czyta to ktoś jeszcze mało obeznany z tematem, więc może to mu się przydać. Pamietać powinni o tym Premium Members - to tak na marginesie. Hej! |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Fantomas:
masz racje sprzet podloczony razem z czyms zpio4 jest spowalniny, masz tez racje sprzet nie jest w stanie wykorzystac max transferu. Poprostu Pio bardziej obciaza procesor niz niz UDMA, ale zawsze mozna wlaczyc DMA. pozdrawiam i dzieki za wnikliwosc ![]() Maryjan : Moje gratulacje witaj w wielkiej braci ELDŻIKOWCÓw, no i co za ceny
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Jako ze teraz jestes uzytownikiem LG to pamietaj - nie ma czegos takiego jak naped lepszy niz LG a takze dobry naped firmy Teac - wszystko to plotki rozpowszechniane przez plugawych kapitalistow z zachodu (chyba mi sie udziela 1 maja) ;-)
Jak ktos ma problemy z poczuciem humoru to niech uwaza ten post za nieistniejacy tudziez niech upgrade'uje sobie bios do najnowszej wersji moze juz obsluguje ta funkcje ;-) |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|