![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
płytki do wyrzucenia?
Przez kilka ostatnich lat zgromadziłem sobie małą kolekcję wypalonych płytek CD-Audio i do tej pory nigdy nie miałem z nimi problemów (zarówno w odtwarzaczach stacjonarnych jak i w napędach "komputerowych") aż do wczoraj.
Nabyłem sobie drogą kupna miniwieżę z z odtwarzaczem CD/DVD no i okazało się że ten najnowszy twór techniki audio/video nie widzi moich starych płytek. traktuje je jak powietrze. Pomyslałem sobie trudno trzeba będzie je przegrać na nośnik specjalny (czytaj płytkę zwaną w sklepach "audio only"). Na szczęście kupiłem tylko jedną do celów testowych bowiem okazało się że jej również nie czyta aczkolwiek objaw był trochę lepszy - mianowicie odtwarzacz widział że płyta jest ale na tym kończyła sie jego chęć do współpracy. Dodam że fabryczne płyty zarówno CD-Audio jak i DVD działają bez problemu Czy ma ktos pomysł co może byc przyczyną tego stanu rzeczy i jak sobie z tym poradzić? Z góry dziekuję za pomoc Robert |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2001
![]() |
Proponuje oddac na gwarancje lub do sklepu i zmienic na inny model. Taki sprzęt musi odtwarzac plyty nagrane a jezeli tego nie robi to cos jest z nim nie tak. Jezeli chodzi o pirackie kopie to sam sprzet CD Audio(nie wiem jak DVD) producent nie moze wprowadzac zadnych tego typu zabezpieczen gdyz mozesz wykonac ile chcesz kopi danej plyty, utworow byle nie sprzedawac, wypozyczac i odtwarzac publicznie miec na wlasny uzytek pod warunkiem ze masz orginal, wiec ta wieza kwalifikuje sie do serwisu lub wymiany
|
|
|
|
|
#3 |
|
ele mele dutki
Data rejestracji: 08.01.2002
![]() |
Nie. Płytki nie są do wyrzucenia. Przyczyną, dla której niektóre odtwarzacze nie czytają niektórych lub (tak, jak w tym przypadku) wszystkich CD-R jest zbyt mała moc lasera. Po niewielkiej regulacji mocy lasera wszystkie płyty CD-R powinny być czytane bez rzadnych problemów. Jeżeli jest to jednak sprzęt mocno zaawansowany technologicznie (czyt. nowiutki) lub też bardzo prosty może nie posiadać dostępnej regulacji rzeczonej mocy lasera. Dotyczy to na przykład wszystkichmodeli odtwarzaczy Pioneer-a począwszy od roku 1999. Serwis się kłania.
Pozdro, Bzyk. |
|
|
![]() |
|
|