![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
![]()
Witam wszystkich na tym forum - to mój debiucik
![]() Niestety, trafilem tutaj z powodu problemów jaki sprawia mój nowiutki LG 8481B. Problem polega na tym, że płytki (Platinum x48 z nośnikiem produkcji Riteka, ale nie tylko) nie dają się palić x48. Żeby było lepiej, nagrywarka zamiast zwolnić i wypalić płytkę przy ciut mniejszej prędkości, zwalnia kilkakrotnie (słychać charakterystyczne piszczenie o obniżającym się tonie), po czym wywala błąd zapisu ("write error" "could not perform EndTrack"). Gdy rozpoczynam nagrywanie x24 wszystko kończy się dobrze, x32 podobnie, ale przy x40 i x48 najczęściej płytka ląduje w koszu. Kilka razy nagrywarce udało się "ocalić płytkę" i nagrać ją w 5-7 minut, ale zwykle palenie x48 kończy się błędem zapisu i wyrzuceniem płytki. Myślałem, że to coś z moim sprzętem, ale winda XP nie sprawia mi problemów, ASPI mam jak trzeba, UDMA włączone, kabel 80 żyłowy, stery do IDE najnowsze i poprzednia nagrywarka nie sprawiała żadnych problemów... Nawet najnowszy bios (1.02) wgrałem w nadziei, że to coś zmieni, ale kanał ![]() Napiszcie, czy u Was też LG-ki 8481B wywalają błąd zapisu przy zbyt dużej prędkości, czy zwalniają (jak bardzo?) i dokańczają płytki bez problemu? I jak zachowują się w podobnej sytuacji LiteOn-y? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Może masz skopane płytki ,spróbuj wypalić z najwyższą szybkością na innych płytkach...
![]() Ja mam lite-on x32 i jeszcze nigdy nie miałem problemu z żadnymi płytkami ,a Bios jest jeszcze orginalny nigdy nie zmieniany.!!! Chociaż się zastanawiam nad zmianą na najnowszy z 2003.01... ![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 09.02.2003 o godz. 10:07 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Nagrywarka nagrywarce nie równa...
![]()
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.11.2001
![]() |
hal-9000 najnowszy bios do twojej nagrywarki to 1.03...Moze On Ci pomoze?
pozdr |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Doradźcie, czy warto zamieniać tego LG-ka na Liteona 48x12x48? A co powiecie o Liteon'ach x48x24x48? Czy są one dostępne? Przeglądałem kilka cenników i ani śladu. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności i obsłudze tanich nośników, przy deklarowanych prędkościach. Te x24 dla UHS CD-RW też mnie bardzo kusi, więc pasowało by żeby nagrywarka mogła je obsłużyć. |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Re: No i zachciało mi się LG-ka 8481B...
Ponawiam pytanie, bo nie otrzymalem jeszcze na nie odpowiedzi, a bardzo na takową liczę:
Czy tylko u mnie 8481B zamiast nagrać płytkę wolniej, zwalnia kilkakrotnie po czym wywala "błąd zapisu" i przerywa nagrywanie? Czy w ogóle spotkaliście się z czymś takim na tych lub innych LG-kach? Jak wygląda ten problem w przypadku LiteOn-ów? Co robią inne nagrywarki w przypadku palenia płytek gorszej jakości? |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Re: Re: No i zachciało mi się LG-ka 8481B...
Cytat:
Na tych Platinium pali na max, ale tylko kiedy są świerze. Po około tygodniu już wolniej (pod koniec). Twój problem wygląda na problem nie z nagrywarką, ale z resztą systemu. Czasem nagrywam ze starego dysku, który jest jeszcze na ata33 (przenośny w kieszeni) i kiedy zapuszczam na max to nagrywarka zwalnia parę razy i czasem się wywala nagrywanie (rzadko z niego przegrywam i czasem zapominam o zmniejszeniu prędkości). Zapuszczam wtedy na x24 i po bólu. Najprościej zapiąć nagrywarkę do innego komputera i przetestować. No i koniecznie na osobnej taśmie, bo do x48 wymaga ona już sporego transferu. |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Re: Re: Re: No i zachciało mi się LG-ka 8481B...
Cytat:
Czekam na opinie innych użytkowników odnośnie błędów "write error" - czy komuś się przytrafiają? |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.12.2002
![]() |
Proponuje, sprawdzić nagrywanie na markowych płytach....u mnie ta nagrywarka bez żadnego problemu wypala x48 na Verbatimach pastelowych bez jakichkolwiek błędów...wtedy jeszcze miałem bios 1.0, natomiast po wgraniu nowego biosu nie sprawdzałem. Jeżeli na tych Verbatimach nie da się wypalić z prękością x40 czy x48 to pozostaje Ci tylko wizyta w serwisie LG. Nagrywarka ma działać a nie co chwila się "walić" i być istną loterią: może się nagra a może nie.
Pozdrawiam
#12 |
Nowy na forum
![]() |
...aha i jeszcze jedno....w recenzji tej nagrywarki na stronie cdrinfo.pl wymienione są nośniki CD i prędkości z jakimi udało się na nich nagrać.
Pozdrawiam
#13 | |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
O ile sobie przypominam w instrukcji obsługi tej nagrywarki jest chyba napisane, że zaleca się podłaczanie tej nagrywarki za pomocą tasmy 40-żyłowej....w sumie nie powinno być różnicy z taśmą 80-żyłową, ale spróbować można. Jeżeli chodzi o przedmówcę, to jeżeli dysk nie wyrabia z dostarczaniem danych do nagrywarki to powinien włączyć się burn proof a nie od razu sygnalizować błąd zapisu. W swoim komputerze mam dysk ATA33 i wypalam na tej nagrywarce płytki z dowolną prędkością i jeszcze żadna mi się nie skopała płytka w sposób opisany przez autora wątku. Moim zdaniem jest to wina albo samych nośników lub nagrywarki...skłaniam się bardzie ku temu, że zwalona jest nagrywarka - najlepiej oddać do serwisu, a tam się nie bawią z naprawianiem tylko wymieniają na nową (ból jest taki, że trzeba czekać 2 czy 3 tygodnie).
Pozdrawiam
#15 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Nie zgadzam się
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|