![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Firmware XS0Z dla LTR32123S
Załadowałem ten firmaware do swojego "sprzęta".
Plusem jest to, że zamiast Z-CLV nowy firmware daje zapis P-CAV. Płyta 700MB przy 32x nagrywa się około 3:10. Ale tak wogóle to są w nim chyba jakieś błędy bo nagrywarka odwaliła mi już dwie krzywe akcje po wgraniu tego softu (v zapisu=32x). Jedna była taka, że nagle włączył się smart burn (dioda z czerwonej zmieniła się na zółtą, stanął postęp w nero) coś tam modziła i potem nagrywała dalej ale DIODA ŚWIECIŁA NADAL NA ŻÓŁTO!!!!! Zdziwiłem się zdrowo widząc jak w nero lecą procenty a na nagrywarce żółte światło. Płyta wyszła OK. Druga krzywa akcja to taka, że nagrywała mi płytę, nagle stanęła, coś modziła i potem poszła dalej z mniejszą prędkością. Płyta wyszła do d... Wykres z Kprobe wskazywał rosnącą liczbę błędów aż do momentu krytycznego, w którym podczas nagrywania był przestój - w tym miejscu C1 doszło do 7000. Dalej nagranie OK. Oczywiście dane z obszaru krytycznego (kilka plików mp3) nie dały się odczytać. Po wyjęciu płyty okazało się, że jest nagrana jakby ze zmniejszającą się mocą lasera. Zaraz przed momentem gdzie nagrywarka się zatrzymała jest prawie wogóle nie wypalone (jak czysta płyta). Dalszy zapis jest widoczny wyraźnie, ale ta pierwsza część wygląda niesamowicie - im dalej tym słabiej widać nagranie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Mam tą samą nagrywarkę i po zmianie firmware na XS0Z odwinęła mi taki numer że nagrywała z prędkością końcową 52x ( oczywiście CD do kosza).
Nie zresetowałem po upgrade kompa . Po resecie ponownie wgrałem ASPI. Od tego czasu nie mam problmu. Dodam jeszcze ze Twoje problemy to niekoniecznie wina nowego firmware. Ja pewnego dnia zgrywałem sporo filmów na Esperance z supermarketu. Około 20 płyt wypaliło bezbłędnie. Dwie pod rząd sie wykryszyły na 70 % ( Nota bene - film THE RING ) a następne płytki z tego samego rzutu poszły OK. Pisze to dlatego że nicnie podałeś jakie to były płyty. Tu często na forum podają aby sprawdzać nagrywarki na porządnych ( markowych ) płytach. Ale czy takie jeszcze sa ![]() Pozdrawim |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
•HaRdCoRe•WiLl•NeVeR •DiE•
Data rejestracji: 14.04.2003
![]() |
no ja tez mialem ten problem z kreceniem sie cd i paleniem zoltej diody na biosie xsoz wlasnie... aspi mialem zainstalowane wszystko inne niebedne tez. tak samo rownieza zachowywala sie nagrywarka podkrecona do 40x i tu aspi tez bylo. tylko na xsox mi dobrze dziala wszystko.
moze jakbym podkrecil i zainstalowal te aspi 1.8.. te najnowsze to bedzie dobrze? czy tez moze po prostu trafilem na taki model i nici z podkrecania. co powiecie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Mam XSOZ ...nagrywarka działa lepiej niż kiedykolwiek ,żadnych problemów
![]() Może wasze problemy nie są związane z Firmware ...?
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 04.06.2003 o godz. 15:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
ale nie ma chyba roznicy czy bede na xsox czy xsoz jechal jesli nagrywam tylko 16x?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
AAAAA!!!!
Prawie załatwiłem se dzisiaj LITKA. Aż mi ciarki przeszły. Otóż chciałem wgrać starszy firmware XS0X, użyłem MTKFLASH niby wszystko ok, tylko że przy niektórych bankach pokazał nie Bankx Ok! tylko 00% lecz według programu cały proces zakończył się sukcesem. Oczywiscie, jak można się domyślić nagrywarka umarła, świeciła diodą i nic poza tym. Kompletny trup nie wykrywa się nie otwiera itd. Program Liteona WFLASH wogole nie mogl sie "dogadac" z napędem. Już myślałem, że kompletna du.a ale pomogło użycie starszej wersji MTKFLASH i wgrałem w koncu ten XS0X i działa Ufffffff......... Kto wie jaki jest związek wersji MTKFLASH z tym co mi się stało |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
ja raz wgralem biosa od 48x
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
Przy wypalaniu x16 spoko wystarczy. Ja żałuje że wgrałem XSOZ bo bez mtkflasch nie można się cofnać do XSOS. Zawsze uzywałem zbioru exe z poziomu windowsa. Czekam teraz na nową wersję z usuniętym problemem overburningu. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |