Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.07.2003, 21:11   #1
bandit
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2003
bandit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cdrom asus 50x max-pytanie

mam zamiar qpić ten napęd: http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/asus40/asus-4.php3 i nie wiem zabardzo czy go brać ponieważ w cdrinfo piszą że zbyt zwalnia przy kopiowaniu w locie ? W związku z tym mam pytanie kto ma tego cd roma i ,,do ilu mu zwalnia" . Może polecilibyście coś lepszego ??

Z wyrazami Szacunku

Bandit

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.07.2003, 21:15   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie musisz przecież nagrywać w "locie" ...praktycznie mało kto nagrywa płytki w taki sposób ...
Stary 31.07.2003, 22:09   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Napęd ten kupiłem kilka lat temu, żeby zastąpić CD-ROM LG 32x, który właśnie nie radził sobie z kopiowaniem w locie (pracował w PIO lub co najwyżej DMA), a oprócz tego bardzo źle zrzucał ścieżki audio.

ASUS był wielkim skokiem do przodu - szybszy, pracował w UDMA 33, bardzo dobrze zrzucał audio (ok. 30x), no i ustały problemy z kopiowaniem w locie. Poza tym ma jeszcze ciekawą możliwość zmniejszenia prędkości odczytu płyt z danymi przez naciśnięcie przycisku Play - przy kolejnych naciśnięciach zmniejsza się skokowo do 40x, 32x, 24x, 16x, 8x, 4x - bardzo wygodne, gdy duża szybkość odczytu nie jest potrzebna, a hałas przeszkadza.
Jedyną jego wadą jest odczyt płyt CD-RW - sporo wolniejszy niż innych - ale już nie pamiętam, o ile wolniejszy (ale np. wspomniany LG płyty RW czyta kiepsko, a płyt RW High Speed - wcale!).

Wymieniłem go na DVD Lite-On'a - i prawdę mówiąc mam mieszane uczucia, bo jako czytnik CD ASUS był chyba lepszy od Lite-On'a, a na pewno ma lepszą korekcję błędów - lepiej radzi sobie z płytami porysowanymi.

Generalnie - uważam, że ASUS to jeden z najlepszych czytników CD jakie można kupić. Teraz jest w sprzedaży jego trochę nowsza wersja - 52x.

Ostatnio zmieniany przez puch : 31.07.2003 o godz. 22:13
puch jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: