![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
CDROM Litka - Dlaczego tylko PIO.
Mam pytanie bo zlozylem kuzynkowi kompa (smiga jak trzeba
![]() I zainstalowalem do niego Litka 52x i dalem do niego kabel od starego kompa. I w windzie xp jest tylko PIO (na innych windach nie patrzalem) Czy moze to byc wina napedu czy dlatego ze stary kabel dalem.?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
teoretycznie dla udma 33mb/s kabel moze być stary, czyli 40-zyłowy
w praktyce... ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 27.07.2003 o godz. 17:04 |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
ale cewka nowka. Kupiony w komputroniku. Dlatego mowilem "Przynies kabel od starego kompa co cd`ka nie ma znaczenia".
adresik: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3063 fotka: ![]() aha i jak np. gra kuzaj w GTA wychodzi z auta to mu zaczyna cdrom sie rozkrecac i przez to gra sie dlawi na 3sek.wyraznie widac ze cdrom sie rozpedza bo slychac, jest na to jakas rada? komp celeron 2,2 512 ram baracuda 40gb 7200obr mobo abit bd7 II grafa- GF4 MX 440 SE 64DDR Gainwarda
Pozdrawiam! ![]() Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 26.07.2003 o godz. 21:08 |
![]() |
![]() |
#4 | |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
tylko tak moge zrobic. To wiem bo sam tak u siebie zrobilem. Stary numer-tylko z dysku bedzie jechac. Ale jakas inna? A co z tym kablem?
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Nie wiem, dlaczego tak jest, ale temat przewija się tutaj często: w napędach CD-ROM są problemy z DMA, zwłaszcza pod XP.
Spróbuj dać krótszą taśmę, ew. taśmę 80-żyłową, i podłącz napęd zgodnie z zaleceniam - jeśli Master, to do końcowej wtyczki (czarnej), jeśli Slave - to do środkowej (szarej), i to nawet wtedy, gdy nie korzystasz z funkcji Cable Select, tylko konfigurujesz zworkami jako Master lub Slave. Spróbuj zresztą Cable Select - u mnie wszystkie urządzenia IDE lecą na Cable Select i nie mam problemów. Ewentualnie zrób ten trick, jaki inni już robili - odinstaluj kanał IDE w Menadżerze Urządzeń (czy jak to się tam nazywa w XP), i pozwól Okienkom znaleźć go ponownie - DMA powinno się włączyć. W każdym razie to chyba nie wina napędu, bo na stronach Lite-On'a mówią, że wszystkie modele 52x (a są trzy!) pracują we wszystkich trybach PIO, DMA i Ultra DMA do Ultra DMA 2 (33).
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 27.07.2003 o godz. 13:20 |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
dzieki puch za rade
![]() masz pifko!
Pozdrawiam! ![]() Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 27.07.2003 o godz. 15:21 |
![]() |
![]() |
#8 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
mi to chodzi bez płyty w napędzie patch? |
|
![]() |
![]() |
|